Kilimanjaro trekking
En trekkingtur til toppen af Kilimanjaro (5.895 meter) er en oplevelse, som alle med hang til store naturoplevelser og fysiske udfordringer bør prøve. Rejsen byder på vandring i smukke omgivelser, oplevelser med rejsekammerater og et fælles mål om at nå til toppen af Afrikas højeste bjerg.
Kilimanjaro-trekking
Machame-ruten på Kilimanjaro er med sine 90 kilometers vandrestier en af de flotteste og mest afvekslende ruter. Stien slinger sig op gennem 5 klimazoner med regnskov, hede, ørkenområde, gletsjere og isklipper og undervejs er der en forrygende udsigt til Kilimanjaros 3 toppe, Shira, Kibo og Mawenzi. Ruten er tilrettelagt over flere dage, så alle kan vænne sig til højden og få de bedste betingelser for at nå toppen af Kilimanjaro.
Er du i Tanzania for at arbejde som frivillig med EXIS, kan du deltage i trekkingen efter eller under dit arbejdsophold. Besøger du Tanzania, uden at være frivillig, sørger EXIS naturligvis for kørsel til og fra lufthavnen, samt en overnatning før og efter trekkingturen.
Lidt historie
Kilimanjaro bjerget blev først opdaget af den vestlige verden i 1848, da den tyske missionær Johannes Rebmann udforskede området og gik gennem de lavere skråninger. Han sendte sine resultater til ”Royal Geographical Society”, men hans beskrivelse af en snedækkede bjerg i det østlige ækvatoriale Afrika blev ikke taget seriøst af “eksperterne”. I de følgende år forsøgte forskellige opdagelsesrejsende forgæves at nå toppen. Først i 1889 lykkedes det Dr. Hans Meyer og Ludwig Purtscheller, en erfaren bjergbestiger, at nå toppen. Ekspeditionen bestod af mange bærere og rådgivere. Det tog Meyer næsten 6 uger at nå toppen, 6 gange mere end det tager den gennemsnitlige deltager i dag.
Topografi
Hvor navnet Kilimanjaro komme præcis kommer fra vides ikke, men Europæiske opdagelsesrejsende havde vedtaget navnet i 1860 og rapporterede, at Kilimanjaro var navnet på Swahili.
Men ifølge en udgave af “The Nuttall Encyclopædia” fra 1907 var navnet på bjerget “Kilima-Njaro”. Kilimanjaro består af tre forskellige vulkaner: Kibo, den højeste på 5895 m., Mawenzi på 5149 m. og Shira på 3962 m. Uhuru er det højeste punkt på Kibos kraterrand. Mawenzi og Shira vulkanerne er uddøde, mens Kibo kunne bryde ud igen. Det sidste udbrud blev dog dateret mellem 150.000 og 200.000 år siden! De forskellige ruter til toppen går igennem fem klimazoner. De opdyrkede lavere skråninger, regnskoven, hede, ørken og den isbelagte top. De nederste skråninger af bjerget bruges til landbrug. Her er klimaet ideel til at den dyrke kaffe Tanzania er berømt for. Lidt højere oppe er et regnskovsbælte op til omkring 2000 meters højde. Endnu højere oppe, passerer man hedeområdet, semi-ørken og endelig regionen med permanente isgletsjere. Jo højere stierne, jo vanskeligere bliver det at gå over de løse sten på stierne. De største gletsjere ved kanten af Kibos skråninger er Heim, Rebmann og Decken Arrow. Disse gletsjere udgør det permanente islag. På grund af den globale opvarmning bliver gletsjerne dog mindre og mindre år for år.
Priser for Kilimanjaro trekking
Pris
Specielpris for EXIS frivillige: kr. 13.999,-
For alle andre: kr. 15.699,-
Datoer
Der er afgang hver dag.
Bemærk
Alt nødvendigt udstyr kan lejes i Arusha (for ca. USD 100), så du behøver ikke tage en masse udstyr med til Tanzania, udover et par gode vandresko.
Inkluderet i prisen
- Alle måltider
- Kørsel fra og til Arusha
- Indkvartering i hytter undervejs
- Vandre- og parkgebyrer
- Professionel engelsktalende guide
- Kilimanjaro deltagerbevis
Hvis du ikke også er tilmeldt frivilligt arbejde,
inkluderer prisen også:
- Afhentning i Kilimanjaro lufthavn
- 2 overnatninger i lejlighed i Arusha (1 før, 1 efter trekking)
- Tilbagekørsel til lufthavn
- Personlige toilet sager
- Udgifter til turist visum (50 USD) ved ankomst i lufthavn
- Udgifter til forsikring
- Drikkepenge til guides og bærere. Det er naturligvis frivilligt hvor meget man vil give, men det bliver betragtet som normalt, hvis deltagerne tilsammen giver noget i omegnen af 200-250 USD i drikkepenge til guider/bærere”.
Rejseplan
Dag 1
Dagen starter tidligt med en briefing fra tour organisatoren og guider. Der er 70 minutters kørsel fra
huset for frivillige i Arusha til landsbyen Machame (1490 m). Guiderne forbereder og pakker forsyningerne og dit udstyr. Du modtager en frokostpakke og der kan købes mineralvand i landsbyen.
Nogle gange er det muligt at køre fra landsbyen til Machame gate, men vejen er tit for dårlig og mudret. Det tager cirka 30 minutter at gå strækningen. Efter registrering på kontoret begynder trekkingen. Det regner tit i skoven og sporet forvandles til en meget tåget, mudret og glat oplevelse. Halvvejs er der stop til frokost og man når Machame camping sent om eftermiddagen. Din bærer, som ankommer på camping pladsen længe før, har imens rejst teltene. Om aftenen koger bærerne vand til at drikke og vaske og kokken tilbereder aftensmad. Om natten kan temperaturen allerede falde til frysepunkt.
Dag 2
Tidligt om morgenen efter morgenmaden, begynder vi at klatre ca. en time til toppen af skoven og derefter går vi i ca. 2 timer gennem hedelandskabet. Efter frokost og lidt hviletid fortsætter vi op til et stenet højdedrag på Shira plateauet. I den østlige retning, kan du nu se ”Western Breach”med sine fantastiske gletsjere. Vi er nu vest for ”Kibo” og efter en kort vandretur når vi Shira campingpladsen på 3840 m højde. Natten bliver endnu koldere end den foregående, med temperaturer langt under frysepunkt.
Dag 3
Området bliver nu til semi-ørken med klippefyldt landskab omkring ”Lava Tower”. Frokosten serveres i et dertil indrettet område, før vi følger stien op til Lava Tower (4630 m). I dag er absolut den hårdeste dag og der er omkring dette punkt at nogle deltagere klager over åndenød, irritabilitet og hovedpine. Efter frokost går vi næsten 680 meter nedad til Barranco camping og efter at have været i en høje højde af 4.600 m ved Lava Tower, er det tydeligt, hvorfor det er så vigtig at akklimatisere. Turen nedad tager ca. 2 timer og byder på gode muligheder for at tage smukke billeder af Western Breach og Breach Wall. Campingen ligger i en dal, hvor du kan opleve en uforglemmelig solnedgang mens du venter på
aftensmaden.
Dag 4
Efter natten på Great Barranco Wall, forsætter vi opad. Mange synes at det sidste stykke viser sig at være lettere end forventet. Når vi er nået lige under gletsjeren ”Heim” vil du se hvor smuk Kilimanjaro virkelig er. Vejen går derefter gennem Karanga Valley, langs højderygge og dale og løber derefter sammen med Mweka ruten. Dagen afsluttes med aftensmad og en overnatning på Karanga Valley Camp.
Dag 5
Efter morgenmaden går vi i ca. 4 timer langs en højderyg ind i en kold ørken til Barafu Hut. Barafu betyder ”is” på Swahili og campingen er i et ugæstfrit område. Teltene er udsat for storm og står på en smal, stenet og farlig kant. Sørg for at orientere dig før mørket! Toppen er nu på ”kun” 1345 m afstand og den endelige stigning foretages om aftenen. Forbered dit udstyr til turen. Kontroller og udskift batterierne i din lygte og kamera og sørg for at du har et ekstra sæt ved hånden. Gå i sengen ved 7-tiden og forsøg at få nogle timers søvn, men ikke mere end 5 timer.
Dag 6
Vi står op ved 11.30 tiden og får noget varm te og kiks før vi tager af sted i nattens mørke i nordvestlige retning til Stella Point på kraterranden. Denne 6-timers gå tur til Stella point er for mange den mentalt og fysisk mest udfordrende del af turen. På Stella Point (5685 m) stopper vi for en kort pause og belønnes, hvis vi er heldige med vejret, med den mest fantastiske solopgang, du nogensinde kommer til at opleve. Fra Stella Point til Uhuru Peak (2 timers stigning) ligger der normalt sne på vejen. Vejforholdet bestemmer, hvor lang tid du vil være på toppen. Men bliv ikke for længe fordi det er meget
svært at sætte sig i gang igen på grund af kulde og træthed. Nyd din sejr. Dette er en dag at huske resten af dit liv. Vejen nedad til Barafu tager omkring 3 timer. Her får du et velfortjent men kort hvil. Så der det tid til at samle grej inden turen går ned til Mweka (3.100 m) og derefter til Mweka gate, hvor vi finder bilen som kører os tilbage til Arusha.
Hvor svært er det? Kan jeg klare det?
Omkring 22.000 deltagere sætter sig hvert år for at nå toppen. Ordet bjergbestigning er ikke korrekt at bruge i forhold til turen, i stedet er der adskillige vandreruter op af bjerget. Men selvom ingen af disse ruter kræver ”rigtige” klatrefærdigheder, er vandreturene til ”Afrikas tag” fysisk og mentalt krævende og må ikke undervurderes. Ca. 40 % af deltagerne har måttet opgive at komme til tops, og vender om før de når Uhuru Peak. I dag er der fleste deltagere dog godt forberedte og er man i form hjemmefra, skal man nok nå toppen. Ruten er tilpasset den gennemsnitlige vandrer, så med en rimelig træning kan alle over 12 år nå toppen med succes. Den ældste person til dato som nåede toppen var faktisk en franskmand på 87!!
Fysisk og mental forberedelse gør en forskel!
Klimaet
Kilimanjaro ligger tæt på ækvator og bliver påvirket af et lavtryksbælte. Der er to regnsæsoner. Den højeste nedbørsmængde er fra marts til omkring slutningen af maj. Der falder lidt mindre regn i den korte regnperiode, fra oktober-november, sommetider til december. Bortset fra disse perioder, er vejret under vandringen nogenlunde konstant året rundt. Regnen falder hovedsagligt i skovbæltet, hvor den kan nå op til 2000 mm. om året. På toppen falder der mindre end 100 mm. om året, i form af sne. Den gennemsnitlige temperatur ved foden af bjerget er 25-30° og på toppen varierer den fra minus 10° til plus 20°. På 3000 meters højde er dagtemperaturen fra 5-15°, sædvanligvis med nattefrost. En enorm forskel, hvilket gør det endnu mere interessant at bestige bjerget.
Klar til at tage af sted?
Reservér en plads til trekking på Kilimanjaro