Tilbage til projekt-oversigt

Erfaringer med EXIS i Spanien

Her kan du læse om tidligere deltageres erfaringer med EXIS i Spanien
Clara som er på sprogskoleophold i både Salamanca og Alicante, sender denne dejlige beretning hjem.

 

Jeg er 10 måneder i Spanien med Exis efter 9. klasse, fordi jeg gerne vil ud og opleve noget, inden jeg skal i gymnasiet. 

Da jeg kom til Salamanca, kunne jeg ikke sige et ord på spansk. Jeg boede hos en sød familie – og selvom hverken familien eller lærerne kan tale engelsk, så gik det ok. Det var selvfølgelig lidt hårdt i starten, men man lærer det. Jeg har boet fem måneder i Salamanca. Det er en meget tryg og flot gammel by. Jeg fik undervisning 20 timer om ugen, og jeg var rigtigt glad for mine lærere, der var supersøde og rigtig dygtige.

Efter skole hang jeg tit ud med nogle af mine veninder på cafe, hvor vi lavede lektier eller hyggede os. Om aftenen spiste jeg med min værtsfamilie, og i weekenderne mødtes jeg med mine veninder. Nogle gange var jeg også på udflugt til Portugal med min værtsfamilie, eller vi tog til deres hus på landet, hvor de har grøntsager og frugt.  

Jeg har fået venner fra mange steder i verden, det er en af fordelene ved at gå på international skole. F.eks. fik jeg nogle søde veninder fra Sydkorea, der nogle gange lavede koreansk mad til os.

Og så er det jo sjovt at lære den spanske kultur at kende, mine venner og jeg tog ud til alt, hvad vi kunne komme til at se, byfest i Salamanca, Dia de Muertos (de dødes dag) osv, Vi tog også til Madrid. 

Nu har jeg taget hul på de næste fem måneder, som er i Alicante. Jeg har boet her en måned, og jeg elsker det. Jeg bor sammen med min skønne værtsfamilie lige ved skolen. Her er palmer, vejret er godt, stranden er 3 minutter væk til fods. Mange dage går vi ture her. Jeg træner i fitnesscenter med en fransk veninde, jeg laver sjove og hyggelige ting med min værtssøster og værtsmor. 

Når jeg skal ud med min værtssøster og hendes veninder, henter min værtsfar os, hvis det bliver sent.

I weekenderne tager vi tit ud og ser noget og tager også til andre byer for at få set noget af Spanien. Jeg taler spansk, jeg lærer landet at kende indefra, og så får jeg venner fra andre dele af verden. Mange er lidt ældre end jeg er, men det betyder ingenting, for vi er her alle sammen for at have det sjovt og for at lære spansk.  Og det gør vi.

Hos Exis fungerer tingene perfekt. De er meget hjælpsomme, og det er rigtigt gode skoler og supersøde familier man kommer ud til.

Jeg kan kun sige – hvis du overvejer at tage til Spanien med Exis – gør det! Det er den bedste beslutning, jeg har taget.

Laila, som var på sprogkursus i Alicante, skriver

Kære Exis

 Mit ophold i Alicante var en super fed måde, at kombinere både oplevelser, men også det at lære sproget.
Derudover er Alicante en hyggelig by og der er dejligt vejr om sommeren.

Undervisningen var super god og den lærer jeg havde, var også god til at lære fra sig.

Jeg boede super centralt i Alicante med min værtsmor og min veninde, hvor det var tæt på skolen, men også stranden.

Det var også dejligt at møde andre studerende, som også godt kunne lide det spanske sprog og generelt var det bare hyggeligt at lære andre at kende.

Alt i alt 10/10 oplevelse.

Laila, om sit spanskkursus i Alicante
Billeder fra studerende på vores sprogkurser i Alicante.
Studerende, sprogkurser i Alicante
Charlotte & Stine skriver:

Kære EXIS

Vi er super glade for at være hernede, og vi vil derfor gerne bidrage til at flere kan komme herned, ved at fortælle lidt om vores liv her i Alicante.

Det er super hyggeligt at bo i en delelejlighed. I vores lejlighed udlejes der fem værelser, hvori vi bor i to af dem. I løbet af vores ophold, har der boet to andre piger og to drenge (de tre af dem dog kun for en kort periode), men vi har hygget os gevaldigt med den sidste dreng, som er spanier, og derfor også har kunnet hjælpe os med lektierne 🙂 Vi har blandt andet været på museum sammen, malet med akvareller og lært at spille med spanske kort.

Til hverdag her i Alicante går vi begge i skole 3 timer om dagen (fra 9-12) og skolen er virkelig et af højdepunkterne ved turen! Vores lærer er både venlig og sjov, og vi bruger de fleste dage i skolen på at snakke om interessante emner og grine af diverse jokes. Undervisningen foregår kun på spansk, hvilket umiddelbart kunne lyde lidt svært, men vores lærer er god til at forklare tingene på forskellige måder, så alle kan forstå det. Og det gør også at man lærer sproget meget hurtigere!

Det er rart at have fri kl. 12 for så har man stadig en stor del af dagen tilbage til at lave andre ting også. Vores lejlighed ligger meget centralt med masser af butikker at shoppe i, og stranden 10 minutter væk. Udover det er der virkelig mange lækre restauranter og cafeer, så vi er næsten altid ude i weekenden og prøve noget nyt mad eller nogle nye spændende drinks. Maden er virkelig billig hernede, især i supermarkedet, så hvis man selv kan lave mad, er det generelt set super billigt at bo hernede, med lejlighed og sprogkurset allerede betalt.

2 deltagere fortæller om deres sprogkursus med EXIS i Alicante

Når det kommer til corona restriktioner, mærker vi ikke meget til det, udover sprit og mundbind som man hernede skal have på alle steder undtagen restauranter og når man er derhjemme. Vi var selv nervøse for hvor irriterende det vil være at skulle have mundbind på hele tiden, men man vender sig virkelig hurtigt til det (og så kan man købe nogle super flotte mundbind hernede også :-)). Ellers er alt stadig åbent og hverdagen rimelig normal.

 

Vi vil klart anbefale andre at tage herned også på trods af corona, for så længe man overholder retningslinjerne hernede (som der jo også er derhjemme), så kan man stadig få en super hyggeligt og lærerig tur 🙂

 

Venlig Hilsen Charlotte og Stine

– Charlotte & Stine, om deres kursus i Alicante under Coronaen
Kære EXIS.

Jeg havde et meget dejligt ophold!

Her er lidt om turen:

I Salamanca går vi i skole 4 timer om dagen med 1 times pause fordelt. Vi bor begge hos virkelig søde værtsfamilier med andre unge studerende fra andre lande hos hver af os.

Erfaring med EXIS i Spanien

Alle her i byen er rigtig søde og hjælpsomme, lærerne på skolen er også virkelig søde og gør undervisningen sjov.

Efter skole finder vi typisk noget lækker frokost og nyder den smukke by med en gåtur. Vi laver vores lektier og får lækker aftensmad, enten hos vores familier eller i byen.

Maden hernede er vidunderlig og anderledes, byen er virkelig smuk og antik, lidt ældre.

Vi tager også dansetimer i salsa og bachata, som er to Latinamerikanske danse, sammen med nogle af de andre unge fra andre lande.

Alt i alt nyder vi alle byens muligheder, som er mange, da det er en meget studerende by, fyldt med unge mennesker fra andre lande. Vi får mange nye venner og nyder den lækre mad og den flotte udsigt.

Tusinde tak for hjælpen med turen.

Mvh. Justine.

 

– Justine, om sit sprogkursus i Salamanca
Jeg havde en super god tur til Alicante. Det var en sød værtsfamilie og en god skole jeg gik på. Det var meget sjovt at gå i klasse med andre nordeuropæere der nogenlunde var på det samme sprogniveau i spansk og de fleste var på samme alder (18-25) så man også kunne lave sociale arrangementer som snorkling og tage i byen uden for skolen.
– Erik, om sit kursus i Alicante
Jeg har det skønt her i Salamanca, min værtsmor er virkelig sød hvilket mine roommates også er. Undervisningen/at lære spansk er udfordrende men på en god og interessant måde.

Mange tak for denne fantastiske oplevelse!

– Sarasprogkursus i Salamanca
Skolen i Salamanca er rigtig god. Gode lærere og godt personale, som dels er gode til at få alle ind på det rigtige niveau, dels er meget imødekommende.
Omkring værtsfamilie er det nok værd at gøre opmærksom på rygeforhold og husdyr. Jeg kom til at bo hos en dame, som lejede værelser ud til skolen – altså ikke en rigtig værtsfamilie, mere et pensionat. Hun røg indenfor, hvilket jo er svært at kommentere, når det er hendes hjem, jeg ville gerne have vidst det på forhånd og have haft mulighed for at vælge noget andet. Hun var dog rigtig sød, og god til at tale med os om hvordan dagen var gået og hvad vi havde lært. Jeg valgte ikke at skifte indkvartering, fordi det var et hyggeligt sted at være.
– Kirstensprogkursus i Salamanca
Det har været så dejligt. Jeg fik hurtigt venner min klasse, og værtsfamilien var sød og åben.

Jeg nød at gå i skole hver dag, og se byen.

– Idasprogkursus i Alicante
Jeg er faldet super godt til og har lært meget spansk allerede! Mabel er den sødeste kvinde og meget sjov! Nyder det! Da jeg træner på meget højt plan spiser jeg generelt ikke usundt og hun er så sød og laver god mad og har købt sund mad til mig og is til mit knæ, da jeg har overanstrengt det!

Skolen er også rigtigt god! Isabel min lærer er super god og sjov! Lærer rigtigt meget!

– Jessicaefter første uge i Alicante
Jeg kom hjem fra en fantastisk 2-ugers sprogrejse fra Alicante! Jeg blev hentet fra lufthavnen af Isabel Armada, som er underviser i Colegio Internacional, hvilket er den sprogskole jeg havde undervisning på. Isabel kørte mig til min nye værtsfamilie bestående af Maria og Andrés, og begge gav mig en yderst varm velkomst. Maria viste mig rundt i huset, hvorefter vi sammen spiste frokost. Senere hen på aftenen tog vi alle tre på en lille bytur, hvor jeg blandt andet fik vist hvor min skole lå (da jeg selv skulle gå derhen hver morgen). Skolen lå ca. 15 minutter fra værtsfamiliens hjem, og næsten alle butikker og restauranter lå i omegnen.

På min første dag på skolen skulle jeg igennem en test med andre nytilkomne elever, så lærerne kunne placere mig i en klasse hvor sproget var tilpasset mit niveau. Min underviser Encarna var rigtig dygtig til at lære fra sig, og da hendes engelske sprogkundskaber var begrænset, var jeg nødsaget til at tale spansk, hvilket var en rigtig god ting! Man lærte hurtig sine klassekammerater at kende, da man tit skulle arbejde sammen i par og grupper. Jeg havde efter endt time et ekstra undervisningsmodul, hvor jeg lærte om spansk kultur og samfund af Manuel, som simpelthen er en af de bedste undervisere man kan ønske sig. Tiden fløj afsted i hans timer, og man fik øvet sit spansk i et lidt mere afslappet tempo.

Efter endt skoledag tog jeg tit ud med mine klassekammerater for at spise på en af de mange restauranter i byen, og vi tog også til den nærliggende badestrand (playa del postiquet) som var virkelig smuk! Skolen arrangerede også nogle rundvisningsture som vi tog imod med glæde:)

Min første sprogrejse til Alicante i Spanien har altså været en stor succes! Jeg skylder en stor del af æren til personalet hos EXIS der simpelthen var så søde og hjælpsomme i forbindelse med planlægningen af min tur. De besvarede alle spørgsmål jeg havde, og gav endda nyttige informationer jeg slet ikke have overvejet i første omgang. Dette fortæller en hel del om deres professionalisme og oprigtige lyst til at hjælpe folk som mig, der er lidt spændte og nervøse for at rejse alene til et fremmed land. Ved ankomst til Alicante mødte jeg min fantastiske værtsfamilie, som jeg fik et særligt bånd til. Derudover fik jeg også stiftet bekendtskab med nogle utrolige flinke og engagerede undervisere, der simpelthen nød at lære fra sig. Alt i alt en oplevelse der har givet mig uforglemmelige minder, og har forstærket min lyst til at bygge videre på mine spanskkundskaber.

Jeg takker EXIS for samarbejdet, og har allerede planer om at rejse via dem næste år!

At rejse er utvivlsomt at leve, så tag endelig imod muligheden:)

Roma, sprogkursus i Alicante
Vi er også kommet hjem igen for vi var der kun en uges tid. Vi havde et fint ophold en sød værtinde og en rigtig god lærer på skolen, som vi oplevede som meget professionel.

Tak for det.

– Lene og Anne-Dorthe
Min oplevelse var rigtig god; skolen i Alicante var vildt god! Lærerne var helt vildt søde og gode til at lære fra sig. Derudover var det ikke som normal skole, man oplever i gymnasiet eller universitetet; der var en meget mere “loose” stemning, som gjorde oplevelsen sjovere. Eleverne i klasserne var alle åbne, nysgerrige og ville gerne lære én at kende og lære om ens land. Der var desuden rigtig mange danskere, så man følte sig heller ikke som Palle alene i verden.

Alt i alt en rigtig god oplevelse, som jeg godt kunne finde på at gentage!

– Laurasprogkursus i Alicante
Jeg ved slet ikke hvor jeg skal starte med at beskrive den tur jeg var på.
Kort sagt, var det fantastisk og en oplevelse for livet. Alicante er den perfekte by til at veksle mellem badeferie (som jeg er vant til) og at lære sproget, kulturen og det spanske folk. Jeg boede som sagt hos Mabel (aka, en værtsfamilie) og det var bare endnu bedre. For det første, skulle jeg ikke tænke på mad, opvask, vask af tøj osv., det sørgede min værtsmor for, og derudover fik man en smag på den spanske kultur, samt man fik snakket noget spansk. Fordelen var at Mabel nærmest ikke kunne snakke engelsk, så man var nødt til at snakke spansk med hende.

Skolen var ovenud fantastisk. Selvom jeg kom på et eftermiddagshold (altså, jeg var i skole fra 14-18) så gjorde det faktisk ikke så meget. Min veninde og jeg gjorde bare det at enten gik vi på stranden om formiddagen eller op på Monte Benacantil / Castillo de Santa Bárbara, der tog lige godt 45 min. at gå op af. Og så tog jeg hjem, gik i bad og spiste frokost, og så gik vi i skolen. Fordelen var at når vi hørte fra dem som havde timer om morgenen, og de gik på stranden efter skolen, så var der mange mennesker og det var varmt, hvilket det ikke var tidligt om morgenen, da vi gik derned. Lærerne på skolen var også helt fantastisk. Min lærer, Manolo/Manuel, var virkelig den bedste. Der gik ikke én dag, hvor man ikke fik mavekramper over noget sjovt han havde sagt. Man kunne mærke at både ham og de andre lærere var engagerede, og det betyder helt vildt meget. Derudover hjalp det også at på mit hold, snakkede vi kun spansk, så jeg har i hvert fald lært noget.

Derudover byder byen jo på mange forskellige ting. Der var selvfølgelig shopping og bade muligheder. Men der var også mulighed for at gå rundt på de forskellige museer eller bare gå rundt i byen og tage billeder af de mange smukke antikke bygninger. Aften/bylivet var der også masser af. Selvom vi ikke gik så meget ud, så var der nogle på mit hold som gik ud næsten hver dag. Så der er lidt for hver smag i Alicante.

Slutningsvis, vil jeg anbefale alle som er interesseret i at lære noget spansk kultur, at bo hos en værtsfamilie, for man får snakket sproget, og man lærer kulturen, og får snakket om en masse ting. Og ja, til slut; tag til Alicante. Det er en fantastisk by, for alle, eftersom der er så mange forskellige muligheder.

Jeg takker mange gange for samarbejdet med jer og håber at jeg på et andet tidspunkt, får mulighed for at samarbejde med jer igen.

– Juliesommerkursus i Alicante
Jeg har været i Salamanca i 1½ uge nu og har det rigtigt godt.

Colegio de España er fantastisk god. Lærerne er dygtige og søde, og man får hurtigt et netværk via skolen. Jeg har 4 timers spansk-undervisning pr. dag, og vi er kun 5 på holdet. Grammatikken går hurtigt frem, så man skal være vågen for at hænge på. Derefter har jeg 1 times spansk kultur på et hold med 3 personer. Vi hører om spansk historie, politik og traditionerne. Det er spændende og en god kombination med al grammatikken.

I dag har jeg set film på skolen efter timerne og i morgen er der byrundtur i smukke Salamanca.

Jeg bor hjemme hos en spansk familie, og det går fint. Vi taler kun spansk sammen, og det er meget frit med måltiderne og komme-gå-tider.
Det er nu ikke helt nemt at bo hjemme hos nogen, så næste gang vil jeg prøve at bo i lejlighed, tror jeg.

– Lisesprogkursus i Salamanca
Jeg er i hvert fald kommet godt på plads hernede, og har det i den grad fantastisk. Det er nogle rigtigt gode timer, og enormt sjove og rare lærere. Det er vildt fedt at være hernede så man hver dag kan bruge det spansk man lærer, og øve sig på det. Vi er omkring 20 mennesker fra skolen som bor i samme opgang, og en del af os, hygger os som en lille familie. Desværre skal de fleste hjem inden så længe og det er jo enormt deprimerende.


Men udover det er jeg meget glad for at være taget af sted, Alicante er en dejlig by som jeg bestemt ikke er blevet træt af endnu, og der er stadig mange ting jeg endnu ikke har set. ? Jeg skal få sendt nogle billeder af os, men må dog hellere få spurgt dem der er på billederne om lov før jeg gør det.

– Miasprogkursus i Alicante
Alicante
Så er jeg landet i Alicante, kun en time forsinket. Jeg er kommet ind i min lejlighed – den er ikke så stor, men meget hyggelig. I dag kom hende jeg skal dele lejlighed med – hun kommer fra Holland og skal være her i 3 uger. Vejret er dejligt som en lun forårsdag hjemme i Danmark, dog er der ret koldt i lejligheden da der kun er et vindue – det er inde på mit værelse og der kommer ikke sol ind for bygningen overfor er for høj. Mit værelse er ret stort, der er et stort skab et skrivebord, en seng og masser af gulvplads. Badeværelset er ikke så stort men der er da plads til en vaskemaskine ?

Alicante 1. uge
Så er første uge gået, det har været lidt af en vild uge, med masser af nye indtryk. Jeg har flyttet lejlighed, da hollænderen jeg boede med ikke var den rareste person, man skulle passe lidt på med hvad man gjorde og sagde til hende. Men jeg har fået en ny lejlighed nu hvor jeg bor sammen med Rebecca fra Sverige, Jirot fra Japan og Austin fra England.

Lejligheden er meget større og der er rent faktisk mere end ét vindue. Det nyder vi godt af. Dog er der ingen varme på lejligheden så det er med at have noget varmt tøj og varme tæpper, især hvis det er en kold dag (som i dag). Mit værelse er også meget større og har en fantastisk udsigt til en gårdhave med en masse palmer. desværre har vi ikke nogen nøgle ud til gårdhaven

:/ Tirsdag var vi på tur op til Castillo de Santa Bárbra, (et slot/borg). Det ligger på et højt bjerg midt i Alicante og der er en helt fantastisk udsigt deroppe fra.

Torsdag var vi til salsa, det var meget sjovt. Vi havde en times undervisning hvor vi lærte nogle grundtrin. Fredag var vi i byen. Der er en gade kun med barer og diskoteker. Det var en meget hyggelig aften, og aldrig har jeg mødt en der var så glad for at danse som Jirot, han dansede hele natten, og da vi andre blev trætte og satte os ned, dansede han videre med sig selv. Søndag var vi til en slags religiøs festival som de holder det meste af ugen, der var ikke så meget at se men der var gratis øl og pølser. På lørdag serverer de gratis paellas. Så vi tager nok derned og kigger igen.

Alicante 2. uge
Tirsdag var vi på museum, der var en masse om Alicantes historie helt tilbage til stenalderen. det var meget spændende og fedt at finde ud af at jeg faktisk er begyndt at forstå mere af det de fortæller på spansk ? Efter museet gik vi forbi et kæmpe shoppingcenter, der var ca. 3 etager. Vi var der dog kun kort da vi gerne ville hjem og spise. Onsdag aften var vi ude og spise tapas, det var en hyggelig lille restaurant, og hver tapas kostede kun 1 euro. bagefter tog vi på en bar hvor vi sad udenfor og så fodbold El Clasico. Det var noget af en oplevelse. Alle levede sig meget ind i kampen og der blev tit råbt af tv’et. Fredag holdte vi fødselsdag for Nina, hun blev 20. Det var en meget sjov aften, der startede med at Rebecca låste sig inde på Toilettet, hvorefter vi måtte ringe til vores udlejer for at få hende ud. Han dukkede op omkring kl. 1 med værktøjskasse og prøvede at få døren op. Desværre var det ikke så nemt så han måtte have dørkarmen af. Desværre hjalp det heller ikke, så ham og Jacob (en svensk dreng, der går på en anden sprogskole) måtte til sidst sparke døren ind så Rebecca kunne komme ud, efter “kun” en time på toilettet. Lørdag brugte vi det meste af dagen på stranden vejret var dejligt, solen skinnede og der var næsten ikke noget vind. Søndag var vi også på stranden, dog blæste det lidt mere så det var lidt halvkoldt.

Alicante uge 3 og 4
Tirsdag var vi på 3 forskellige museer, et om en årlig fest de holder i Alicante, et om Jesus og Betlehem og et med moderne kunst. Resten af ugen skete der ikke så meget. Fredag holdte vi forfest i vores lejlighed, det var super hyggeligt, vi havde købt kort og en masse chips. Resten af weekenden blev brugt på tømmermænd og afslapning. Mandag bestilte jeg værelse til far, mor og Sabrina. Jaaaii. De kommer sammen med Mikkel og besøger mig i Weekenden. Tirsdag var vi igen på museum, det var ret spændende, det var en masse gamle ruiner der fortalte lidt om Alicantes historie. Onsdag var vi igen på Tapas bar, det var super hyggeligt. Torsdag, havde vi vores første regnvejrsdag. ØV det holdte heldigvis inden vi fik fri fra skole. Resten af dagen blev brugt indenfor hvor der var lidt varmere end udenfor.

Weekend med familien i Alicante
Fredag – Min fødselsdag! Min lærer havde købt kage og hele skolen kom ind i klassen og sang fødselsdagssang for mig, det var super fedt. Om aftenen holdte vi igen forfest/fødselsdagsfest i vores lejlighed, det var rigtigt hyggeligt og omkring halv 1 kom min familie!!!!! Lørdag var vi ude og kigge på byen, det var ret koldt så til middag tog vi hjem i lejligheden for at få lidt at spise. Til aften fandt vi et sted hvor man kunne få forskellige paellas det smagte ikke vildt godt men det kunne godt have været stedet der ikke var så godt. Efter vi havde spist gik vi ned på en bar for at se fodbold. Søndag tog vi op for at se Castillo de Santa Barbra, det var en super god tur og vejret var dejligt… lige indtil vi kom der op. Da vi kom ned igen begyndte det at regne, og vi skyndte os at finde et sted hvor vi kunne få lidt at spise og noget varme. Om aftenen tog vi ud for at spise tapas. Vi gik dog tidligt hjem da jeg skulle op og have test på skolen mandag. Mandag var sidste dag familien var her, de kom i min middagspause, da vi var færdige med prøven, og så skolen. Og derefter gik vi ned på en cafe for at få lidt at drikke. Da jeg havde fået fri, skyndte jeg mig hjem så jeg kunne nå at være sammen med familien inden de tog hjem.

Alicante uge 5
Vi er begyndt på et nyt niveau i skolen går nu i A1 + i stedet for A1, skolen har de samme aktiviteter i denne her måned som i sidste måned så nu skal vi til at finde ud af hvad vi skal lave om tirsdagen. Vi har fået varmeapparat i køkkenet/stuen, det er rigtig rart, nu er her faktisk varmt når man er indenfor. Det har været ret koldt i den her uge, så vi har ikke lavet så frygteligt meget. Onsdag var vi selvfølgelig på tapas bar, sammen med en ny pige fra Sverige. Torsdag tog Mig og 3 andre til Elche for at shoppe. Der er et kæmpe shopping center med Primark (en butik som H&M, bare billigere) jeg købte 2 par bluser, 2 par sko, en nederdel, et par slap af bukser, 3 par hygge sokker en kjole og 10 par øreringe. Da vi kom hjem var vi meget trætte så jeg lavede mad, så lidt tv og så gik jeg i seng. Fredag havde jeg en hjemme aften, det var rart for en gang skyld ikke at være i byen. Dog tog vi ud for at få en drink lørdag i stedet som så endte ud i at vi tog hjem til vores lejlighed hvor vi spillede drikkespil indtil kl. halv 6 om morgenen. Og så har jeg lært noget nyt i denne her uge, i Thailand er det normalt mændene der laver alt i hjemme, det vil sige de vasker op gør rent, vasker tøj osv. Faktisk blev Jirot helt ked af det da jeg fortalte at jeg havde brugt min lørdag på at gøre lejligheden rent, mens han havde været på tur… Drenge det kan i lærer noget af!!!

Alicante uge 6 – halvvejs
I denne her uge skulle vi først møde fra 2 til 6. Så vi har ikke lavet så meget, da dagene er blevet brugt til at sove længe og slappe af. Mandag aften blev dog brugt på en tur i byen, vi var ude og få et par drinks inden vi skulle hjem og sove. Onsdag aften var vi i byen vi holdte forfest i vores lejlighed, og bagefter tog vi i byen, vi tog på diskotek, men der var ret mange mennesker derinde så jeg blev der kun til halv 3. Fredag var vi også ude, vores lærer havde fortalt os at der var karneval i byen, så det skulle vi ud og se. Dog var der ingenting det sted vi havde fået fortalt det skulle være, så vi gik lidt rundt for at finde det. Da vi endelig fandt det, viste det sig at være en flok spaniere i djævlekostume der dansede rundt… og det var så det. Jeg gik tidligt hjem, for lørdag skulle vi på tur til Valencia. Vi tog af sted kl. 9 lørdag morgen, det tog ca. 2 timer at komme til Valencia. Vores lærer viste os rundt i byen. Det er en meget flot by, med meget gamle og flotte huse. Vi var hjemme omkring kl. 7 hvorefter vi gjorde klar til Karneval og denne her gang var der rigtig mange mennesker i byen og alle var klædt ud.

Alicante uge 7,8 og 9
Vi har fået 2 nye i vores klasse, 2 fra Canada, de skal være her i 2 uger, en pige og hendes svigermor. De er rigtig flinke. Onsdag var de med ude og spise tapas. Da vi havde spist, gik vi ud for at se Sardinens begravelse. Det var super mærkeligt, alle var klædt i sort og gik og ”græd”. Og så fulgte vi en kæmpe Sardin rundt i gaden i noget tid, ind til de til sidst brændte den, og folk i djævle kostume dansede rundt om bålet. Fredag var vi byen og Jirot blev fuld, for første gang.. sagde han, det var meget sjovt at se, han gik helt forvirret rundt og sagde hele tiden undskyld for at han var blevet fuld, han mente at det var ham der skulle passe på pigerne når han var manden og så går det jo ikke at blive fuld. Lørdag var jeg på tur til Altea. Det er en rigtig fin lille by med små gader. Meget idyllisk. Det har været en lidt stille uge, vejret er blevet bedre så vi bruger meget tid på stranden. Onsdag var vi ude og spise tapas, og bagefter så vi fodbold England-Holland. Fredag var jeg i svømmehallen med Anisa, det var et meget fint sted, ved siden af Alicante stadion. Om aftenen tog vi i byen, det var super hyggeligt. Lørdag tog jeg på stranden desværre blæste det helt vildt, så det var ikke så varmt og der var sand over alt. Søndag aften var jeg ude og spise med nogle af pigerne, det var super hyggeligt. Vi fik pasta og McD is til dessert. Mandag havde vi test. Det gik godt nok. I hvert fald bedre end sidste gang. Vi har fået ny lære Gregorio. Han kan ikke snakke engelsk så det bliver meget spændende og se hvordan det kommer til at gå. Om aftenen invitrede Jirot på Churroz, sammen med Austin, Anisa og Cajsa, desværre havde butikken allerede lukket, så vi fandt et sted hvor man kunne få pandekager i stedet for.

– Helenasom har skrevet en lille dagbog om sit sprogophold i Alicante
Vi fik en lejlighed hvor der i alt boede 5 elever, som alle gik på Colegio de España. Lejligheden var ikke den bedste man kunne få, men den lå så centralt som overhovedet muligt. Så det var dejligt! Der var mange der ville overtage vores værelser da vi rejste. ? Selve skolen var fantastisk. Jeg havde en rigtig god lærer som gerne forklarede tingene igen og igen.

Hun var meget pædagogisk og hendes spansk var til at forstå helt fra starten af. Nu har jeg i hvert fald jeg styr på alt det jeg manglede. Efter samtaler med andre elever og venner fra de forskellige klasser, kunne jeg nå frem til at de også har fået meget ud af deres tur.

Det var rigtig fedt at møde unge fra alle mulige lande. Vores venner var fra USA, Holland, Belgien, Tyskland, Tyrkiet, Italien, Polen, Frankrig etc. Vi fik mange venner som vi stadig holder kontakt med via Facebook. Men alt i alt var det en fed tur som jeg gerne tager igen.
Tak for et godt ophold i det smukke Salamanca!

– Kristiane og Annesprogkursus i Salamanca
Jeg har haft et rigtig godt ophold i Alicante.
Lejlighederne ligger spredt ud over hele centrum, fra 300 m fra skolen til 15 mins gang.
Jeg boede i den 300m fra skolen, og 300m til lystbådehavnen. Lejligheden lå et rigtig godt sted, havde en fin standard, men var absolut spartansk møbleret og med ting der havde set bedre dage. Der var klart mangel på lamper (jeg havde fx ikke lys nok til at lektier på mit værelse når det var mørkt). Køkkenet var stort, men vi havde ingen glas, dog 8 forskellige kopper (som vi brugte til ALT, gaskomfur (desværre virkede selve ovnen ikke, og der var ingen micro i stedet). Dejlig stor altan (med faldefærdigt bord, og tre plasticstole). Når man er der 4 uger fungerer det næsten, men over 3 mdr. var jeg gået amok over manglen på alt (især lys og ovn).

To af de piger jeg boede med er flyttet videre til en anden lejlighed her efter jul (den ene badeværelse skulle fikses, da der løb vand til underboen;). De beretter om en meget bedre lejlighed, dog med mangel på varme. Der skulle vist være ét varmeapparat i hele lejligheden… så ja, forholdene er spanske… men nogenlunde ok.

Skolen er “en større lejlighed” på 1.sal i centrum af Alicante, ren og pæn, og mener der var 6 klasseværelser. Og det hele fungerer! Hver 4. mandag møder man til test kl. 9 (alle på skolen). Denne test varer 1 time og er den samme for alle. Efter testen går man til en halv times kaffepause i solen, og når man kommer tilbage står lærerne klar og deler folk i klasser. (Man kan få 100 point, og alt efter score, kommer man i klasser).
En almindelig skoledag starter kl. 9 med at rette hjemmeopgaver, herefter grammatik og øvelser indtil kl.11. Herefter er der kaffepause til 11.30. Fra 11.30-13 er der størst fokus på samtale indenfor alle mulige emner. Læreren (jeg havde Isabel) var rigtig god til at komme med nye emner hver dag, så man lærte ekstremt mange ord på kort tid, og der kunne godt være 50-100 nye ord på en dag (så alt efter terperi or not, husker man dem eller ikke). Jeg lærte rigtig meget, men der var også plads til sjov i timerne, og lærerne virker alle meget engagerede og dygtige! De er meget familiære og går op i om folk har det godt.
Jeg var afsted i 4 uger. Tror dog det ultimative ville have været 12 uger, når man er så ny som jeg i den spanske verden (jeg havde spansk 2 år i gymnasiet for 17 år siden.
Jeg har lært rigtig meget! Og tager nok afsted igen, hvis jeg kan finde tiden til det. Lærere og elever er enormt søde, og man møder rigtig mange dejlige og skøre mennesker.
Og hils Isabel og sig tak for en skøn tid! Hun var en rigtig dygtig lærer, som jeg var meget glad for!
(Hun var der desværre ikke den sidste dag… så jeg fik ikke selv sagt farvel og rost hende!)

– Heidisprogkursus i Alicante
Vi har simpelthen haft den bedste ferie! Alt har været helt perfekt, inklusiv vejret, og vores værtsfamilie var super søde og tog sig godt af os.

Så alt omkring turen har været over alt forventning

– Sara og Camilla
Jeg havde i alt 3 uger på skolen i Alicante og boede hos en familie i byen. Hver formiddag havde jeg 4 lektioner på skolen. Her underviste lærerinden Laura os i alle det spanske sprogs finesser. Eftermiddagene blev brugt i Alicantes små hyggelige gader eller på den dejlige strand i byen. Jeg kunne dårlig nok tale spansk, da jeg rejste derned, men da jeg skulle hjem, kunne jeg føre samtaler på spansk. Utroligt! Det er utrolig vigtigt for læringen af sproget, at man bor hos en familie og tvinger sig selv til at tale spansk med dem. I skolen bliver man introduceret for principperne, men det er først, når ordene kommer ud af ens egen mund, at man lærer at tale sproget. Jeg er begyndt at anbefale folk at gøre det samme, som jeg selv gjorde. Det er sjovt at opleve, hvordan man kan lære et nyt sprog på kort tid.
– Mortensprogkursus i Alicante
“Et ophold på en sprogskole giver nye kundskaber og venner på rekordtid”

 

– Avisartikel af Martin Wex

Hængslerne piber, da jeg skubber den gamle, tunge trædør op og glider ind i auditoriet. Det er mandag morgen. Klokken er fem minutter over ni, og rundt omkring i det store lokale sidder unge mennesker fra hele verden bøjet over deres pulte, travlt optaget af at løse den opgave, de har fået. Den skal afgøre, hvilken klasse de skal gå i. Jeg smyger mig uden om bordene op til katederet, får en opgave stukket i hånden og finder mig en ledig plads ude i siden.

Det er første dag på El Colegio de Españia i Salamanca. En af Spaniens bedste og billigste sprogskoler, der har til huse i nogle smukke, gamle bygninger fra middelalderen. Jeg har sat mig for at lære spansk og er derfor taget ned blandt spanierne selv. Jeg kan lidt spansk i forvejen fra det kursus, jeg tog hos AOF i Svendborg, men det er ved at være et stykke tid siden, så der ligger et stort stykke arbejde foran mig.

Opgaven, jeg har fået, volder mig da også visse kvaler. Jeg kender meget lidt til grammatik og må for det meste gætte mig til svaret. Det lykkes mig dog at svare rigtigt på en tredjedel af spørgsmålene, og det er nok til at komme på niveau 2A for de falske begyndere. Et niveau hvor man starter fra bunden, men går hurtigt frem. Vi er ni i klassen. De andre er fra Japan, Italien, Frankrig, Holland og USA. Fem piger og fire drenge.

Træning i at lytte og forstå

Alle lærerne på skolen er kvinder. Kun direktøren er en mand. Vores lærer – Maribel – er en sød, ung kvinde på 32 år, der forgæves forsøger at holde ro i en klasse af meget snakkesalige elementer. Det lykkes hende kun delvist at holde orden, men vi når de ting, vi skal. Undervisningen begynder klokken ti, medmindre man har valgt specialkurset, hvor der er en times storholdsforelæsning om spansk kultur mellem ni og ti. Specialkurset koster 300 kroner mere, men er til gengæld en rigtig god træning i at lytte og forstå. Og så er der færre elever i klasserne.

Ude i klasserne starter dagen med at rette opgaver fra dagen før. Der kan godt være en del at lave hjemme, men det er aldrig værre end, at der også er tid til at gå i byen om aftenen. Efter en times tid er der en kort kaffepause, hvor man kan snakke om nattens udskejelser og samle kræfter inden der står grammatik på programmet.

Grammatik har et blakket ry, men det er nu ikke så slemt, som det lyder. En time hver dag er ikke for meget at investere i noget, der er så centralt for at tale et sprog korrekt. 12.30 er der en halv times pause og til sidst er der samtaletræning, som gerne bliver kombineret med en eller anden form for leg. Det er dagens højdepunkt, og nødvendigt, hvis man skal kunne bevare koncentrationen. Klokken 14 ringer det ud, og så er den skoledag forbi.

Efter skole er det med at komme hjem, hvis man bor hos en familie, for frokosten står allerede på bordet. I Spanien har folk en anden døgnrytme end i Danmark, og det indebærer blandt andet, at frokosten er dagens hovedmåltid. Den bliver indtaget klokken to-tre stykker. Hos “min” familie stod den på salat til forret, kød af en art med enten bønner, ris, pasta eller kartofler til og så melon til dessert. Hver dag. Dejligt!

Efter frokost var der dømt siesta for familiens vedkommende, mens jeg i stedet læste lektier og gjorde forsøg på at fordøje de store mængder mad, jeg lige havde fyldt min mave med. Klokken fem gik turen tilbage til skolen til endnu en times samtaletræning. Denne ekstra time er ikke obligatorisk og koster ca. 500 kroner om måneden, men den er et fremragende supplement til den almindelige undervisning. Nogle nøjes endda med denne ene time om dagen, men det er kunde mest øvede, der kan tillade sig det.

Ved sekstiden, når timerne er forbi, er der ved at komme liv på gaden igen. Butiksejerne slår dørene op efter nogle timers siesta, og funktionærerne får så småt fri fra arbejde. Jeg tager hen på Plaza Mayor (rådhuspladsen)for at møde nogle af de andre fra skolen. Der er et godt sammenhold på tværs af klasserne, så der er altid nogen at gå ud med.

Vi sætter os ved et bord på en af de mange cafeer, der omkranser pladsen og bestiller en kop kaffe. Og så går tiden ellers med at snakke om os selv og vore hjemlande. Det kan der gå lang tid med, for selvom verden bliver mindre og mindre dag for dag, så er der stadig så store forskelle mellem nord og syd og på øst og vest, at der er masser at fortælle og diskutere.

Dagene går deres gang. Skoletiden og byturene ligner sig selv, men dagtimerne bliver brugt til andet end at hænge på cafe. Ofte går turen til en swimmingpool, som en by med dagtemperaturer over 30 grader og 500 kilometer til stranden er nødt til at have mange af. Salamanca har syv. Andre dage står den på fodbold eller basket, og der er naturligvis tid til både shopping og sightseeing.

Efterhånden finder man sammen med dem, man swinger bedst med. Jeg var for det meste sammen med Marie fra Frankrig og Tine fra Holbæk. Selvom man tager til udlandet for at møde mennesker fra andre kulturer, kommer man altså også godt ud af det med de andre danskere.

Klokken ni om aftenen er det hjem i lejligheden igen, for nu er der dækket op til middag. Det sene middagsmåltid består som oftest af pizza, noget skinke, bøf eller lignende. Med vand og brød til og så yoghurt til dessert.

Og så er det ellers tid til at slå mave igen og se lidt spansk tv, inden turen går ud i det vilde natteliv, der ikke kender synderlig forskel på tirsdag og lørdag. Alle barer og diskoteker har åbent til sent om natten for at servicere de mange udlændinge. Mødested og -tid er altid det samme: Plaza Mayor klokken halv tolv. Efter et par spanske øl og et glas sangria på en bar er man klar til at gå ud at danse til klokken tre på ugedage og klokken otte-ni stykker i weekenden.

Det kan være lidt hårdt at komme op og i skole, men hvis man giver den en skalle i byen om aftenen, kan man næsten være sikker på at få det igen i form af venner for live. Til gengæld går det utvivlsomt ud over udbyttet af undervisningen, så man gør klogt i at beslutte sig for, hvad det er, man vil med opholdet, inden man kaster sig ud i det vilde natteliv.

I weekenden er der mulighed for at tage på ekskursioner arrangeret af skolen. Ekskursionerne går til byerne i omegnen: Burgos, Leon, Segovia og mange andre og har alle en velinformeret lærer fra skolen med som guide. Jeg var med på en enkelt ekskursion til Burgos på en søndag, hvor jeg ikke havde sovet om natten.

Det var ikke nogen succes. Men det skyldtes nu også, at Burgos er en temmelig uinteressant by, og at det var temmelig koldt den dag. Hvis man tager det lidt med ro aftenen før og klæder sig ordentlig på, kan man sikkert få meget stor glæde af ekskursionerne.

Efter fire ugers kursus kunne jeg forlade skolen med et niveau i spansk, jeg er mere end tilfreds med, men jeg var nu heller ikke den, der gik mest i byen i løbet af ugen. Til gengæld vendte jeg heller ikke hjem med et væld af venner, men de to piger, jeg lærte at kende, håber jeg, er mine venner for livet.

5 gode råd

1. Den billigste og letteste måde at komme til Salamanca på er at flyve, men da der ikke er nogen lufthavn i Salamanca, må man flyve til Madrid. Virgin Express har en daglig afgang til Madrid via Bruxelles og en returbillet koster fra 1600 kroner alt inklusiv.

2. Bøger: Sørg for at få en god ordbog med derned. Gyldendals røde kan anbefales, mens Gads’ stribede ikke er omfattende nok. Den kan til gengæld være god at have med i lommen. En grammatikbog med bøjninger af samtlige spanske verber er uundværlig, men det kan bedst betale sig at købe den dernede, hvor den ikke koster mere end 60 kr. De bøger, der bliver brugt i undervisningen, koster cirka 250 kr. i alt. Men det er ikke alle bøger, man har brug for, så vent med at købe bøgerne, til behovet opstår.

3. Aftenkursus i Danmark: Hvis man ikke har nogen forkundskaber i spansk, kan det være en god ide at tage et aftenkursus herhjemme først, så man lige lærer de mest basale gloser og grammatiske regler, inden man tager af sted. I Spanien foregår al undervisning på spansk (i høj grad, fordi lærerne ikke taler andet!).

4. Lejlighed: Vælg at bo i delelejlighed med andre udlændinge, hvis du primært tager af sted for at feste og få nye venner. Det giver en god base af folk at gå i byen med. Og det er i byen og derhjemme at venskaberne bliver skabt. Ikke i skolen.

Familie: Vælg at bo hos en spansk familie, hvis du vil opleve livet i Spanien på nært hold. Det giver mulighed for at tale spansk, også når du ikke er i skole. Det bedste er dog, at man kan spise den gode spanske mad, som den bliver lavet af en ægte spansk husmor. Og vælg endelig helpension så du får frokosten med.

5. Ankomst og varighed: Det kan anbefales at ankomme den første mandag i en måned og blive i mindst fire uger. Der bliver nemlig dannet nye klasser hver måned, og i løbet af de efterfølgende fire uger bliver samtlige grammatiske tider gennemgået i en logisk rækkefølge.

– Martin Wexsom har skrevet en avisartikel
Havde et rigtig godt ophold i Alicante og det levede meget godt op til mine forventninger. Skolen havde en høj undervisningsstandard og der blev kun snakket spansk i skolen, hvilket var rigtig fedt.

På mit hold var vi 11 elever de første 3 uger og 4 elever den sidste uge. De første 3 uger var vi i alt 5 danskere på holdet hvilket var lidt i overkanten og det betød at der blev snakket meget dansk, hvilket vi selvfølgelig selv er skyld i.

Skolen havde gode lokaler og vi boede rigtig tæt derpå.

I løbet af hverdagene blev der opfordret til megen fest og druk – f.eks. Mojito night hver tirsdag med billige mojitos og fri bar om onsdagen hvilken selvfølgelig gjorde at mange kom på skolen meget kvæstet.
Den club “Carpe Diem” som havde en aftale med skolen, var meget lille og efter kl 11.30 var det næsten for trængt at være derinde hvilket betød at vi sjældent tog derhen.

En anden ting som jeg undrede mig lidt over, var at jeg rejste derned med min veninde Tina og vi kom på hver vores hold hvilket egentligt var okay. Desværre havde de så mange elever i år at nogle var tvunget til at have eftermiddagshold. Det betød at i 2 af ugerne havde Tina timer om eftermiddagen, men jeg havde om formiddagen. Jeg gik i skole fra kl 9-14 og hun gik i skole fra 14-18, hvilket var lidt ærgeligt og gjore at vi ikke fik lavet så mange ting sammen efter skole som vi havde håbet.

Og en sidste ting – der var ingen air con på værelserne hvilket gjorde det næsten ulideligt varmt at være der og søvnmanglen var til sidst meget stor da man ikke følte at man fik sovet ordenligt i løbet af de 4 uger.

Det er nogle småting som jeg påpeger, men synes lig jeg ville skrive dem alligevel. Alt i alt var det et superfedt ophold jeg havde dernede og mødte mange spændende mennesker fra hele verden og føler at jeg har forbedret mig til spansk.

– Helle, sprogkursus i Alicante
Jeg har haft en utrolig god oplevelse. Skolen i Alicante var virkelig god, startede som helt begynder og endte med at kunne begå mig rimelig godt.
Lærerne på skolen var utroligt hjælpsomme og venlige. Hvis du havde problemer udenfor skolen stod de altid klar til at hjælpe dig. De har et utroligt engagement og gå på mod. Man kan mærke at de elsker deres job og kan lide at lære fra sig.
Selve skolen er ikke moderne eller godt i stand, men lærerne kompenserer for alt og stemningen på skolen var altid god.
De havde aktiviteter hver dag, som man kunne vælge at deltage i. Det var også et stort plus, da man på den måde kunne komme til at lære eleverne og lærerne bedre at kende. Der var lidt problemer med vores land lady i lejligheden, men alt i alt en super god oplevelse.
– Ninasprogkursus i Alicante
Lærerne er fantastiske!!!
– Mettesprogkursus i Alicante
Jo, det var nok en af de bedste oplevelser i mit liv. Er sikker på at jeg skal derover igen på ferie.

Folkene der er så søde og venlige, og skolen er også meget god, lærerne er virkelig gode til at gøre undervisningen underholdene. Vil anbefale alle at tage på sprogrejse, det er nok en af de bedste oplivelser man kan få.

– Bergfríða fra Færøernesom fortæller om sit ophold i Alicante