Tilbage til projekt-oversigt

Sabbatår i udlandet

Man kommer sjældent, måske endda aldrig, til at opleve den samme frihed, som man holder et sabbatår i udlandet.

Tag et sabbatår i udlandet med EXIS

Et sabbatår kan bruges til mange ting. Nogle benytter sit sabbatår til at arbejde og tjene penge, andre læser op på et fag til en videregående uddannelse, og nogle tager et sabbatår i udlandet. Et sabbatår er for manges tilfælde en engangsoplevelse, og har du sabbatår, bør du udnytte det fuldt ud.

Et sabbatår er i de fleste tilfælde et afklaringsår, hvor man reflekterer over, hvilken karrierevej, man har lyst at betræde, når sabbatåret er slut. Det er individuelt, hvilke rammer man har brug for, når man skal reflektere. Mange drager dog fordel af at springe rammerne med nye perspektiver, hvilket ofte inspirerer til en udlandstur. Når man oplever sig selv i nye perspektiver, opdager man nye sider af sig selv, som kan være profitable i forbindelse med et uddannelsesvalg.

Man kommer sjældent, måske endda aldrig, til at opleve den samme frihed, som man har i sit sabbatår. Man bør derfor grundigt overveje, hvorledes man ønsker at udnytte frirummet, inden livet rammer én med forpligtigelser. For mange bliver sabbatåret et, man ser tilbage på som et livsændrende år, hvor man tog valg, der havde indflydelse på resten af ens liv.

Vil du arbejde som frivillig i udlandet i dit sabbatår?

Der er rigtig mange, der bruger deres sabbatår i udlandet. Det er en oplevelse, alle kan drage nytte af – også dem, der godt ved, hvad de skal læse videre med.

Der er nemlig flere uddannelser, der rangerer et udlandsophold højt i en kvote 2-ansøgning. Kvote 2 er indgangsvinklen til de, der mangler at opfylde nogle specifikke adgangskrav for at blive optaget på deres drømmeuddannelse. Så hvis du allerede nu ved, at du ikke kan komme ind på din drømmeuddannelse, så husk at tjek op på, hvad du selv kan gøre for at optimere din mulighed for et optag.

Husk at vær opmærksom på, at der er visse uddannelser, der først anerkender et udlandsophold, når det har varet over et bestemt stykke tid. Ligeledes er der nogle uddannelser, som kræver, at man indgår i frivilligt arbejde i udlandet, før opholdet anerkendes positivt.

Så uanset om du har brug for nye perspektiver til at lære dig selv bedre at kende, eller du har brug for at optimere dine chancer for at komme ind på kvote 2, så kan du drage fordel af at arbejde frivilligt i udlandet i dit sabbatår.

Hos EXIS arrangerer vi mange typer af frivilligt arbejde. Vil du gerne arbejde med mennesker, dyr eller måske noget helt andet? Der er mange muligheder at vælge imellem, så sæt gerne en fornuftigt mængde tid af til at undersøge dine mange muligheder. Du er naturligvis også velkommen til at kontakte os, hvis du synes, det er uoverskueligt med så mange valgmuligheder, eller du leder efter noget meget specifikt, du ikke kan finde herinde.

I tillæg til større selverkendelse, hjælper man også til nogle steder, der virkelig har brug for det. Det er altså en rejse, som ikke kun du, men også andre mennesker, kan drage fordel af. Sådan er der mange, der beskriver deres oplevelse, når de vælger at bruge deres sabbatår i udlandet på frivilligt arbejde.

Vil du tage et sprogkursus i udlandet i dit sabbatår?

For nogle kvote 2-ansøgere er det mest fornuftigt, at de bruger deres sabbatår på at tage et sprogkursus i udlandet.

Der er forskellige ansøgningskrav til de forskellige uddannelser. Nogle kræver, at du har bestået et sprog på et bestemt niveau, fx tysk på A-niveau. Andre uddannelser forlanger, at du består en sprogtest som en del af din ansøgning til kvote 2.

Husk at vær særlig opmærksom på de helt specifikke krav, der stilles til optagelse, så du har en klar forventning om, hvad der kræves af dig, og så du ikke overser en afgørende betingelse.

Skal du fx bestå et sprogkursus på A-niveau for at komme ind på din drømmeuddannelse, kan det være fordelagtigt først at lære sproget i udlandet og derefter supplere med et kursus i Danmark – eller omvendt. Denne fremgangsmåde vil ikke bare forsyne dig med de bedste vilkår for at lære sproget, men også bidrage med en oplevelse for livet.

Som udgangspunkt vil du altid få noget ud af et sprogkursus, og man siger at et intensivt sprogkursus som dem, vi tilbyder, er de mest fordelagtige, når man ønsker at lære et sprog – specielt fordi du lærer sproget, hvor sproget rent faktisk tales.

Hvis du skal søge ind på en uddannelse, som vurderer sproglige evner på baggrund af en sprogtest, vil det være fuldkommen oplagt at lære sproget i udlandet. Mange har brug for en faglig pause, når de har sabbatår, men det er ikke alle, der kan “tillade” sig det, hvis de fx mangler nogle helt specifikke sproglige egenskaber. I disse tilfælde er et sprogkursus i udlandet den perfekte fusion af en oplevelse for livet og en tillæring af et bestemt sprog.

EXIS tilbyder sprogkurser i 5 forskellige sprog med destinationer over hele verden. Så vi tør godt love, at der er god sandsynlighed for, at du kan finde lige netop den sprogrejse, du søger til dit sabbatår i udlandet.

Har du svært ved at vælge?

Det kan være svært at vælge, om man skal det ene frem for det andet, fordi hvad får man egentlig mest ud af? Hos EXIS er du dog ikke tvunget til kun at vælge én ting.

Du kan sagtens kombinere frivilligt arbejde i udlandet med sprogkurser, hvis du vil nå at opleve så meget som muligt og gerne både  vil udvikle dine sprogkundskaber og også gøre en indsats for at hjælpe til, et sted hvor der er brug for det. 

På samme måde kan du også snildt kombinere to eller flere destinationer inden for frivilligt arbejde, så du f.eks. både kan være frivillig i Tanzania og i Cambodja. Du kan med andre ord skræddersy din rejse helt ned til mindste detalje – også i forhold til udflugter – så du får den perfekte rejse ud af det.

Læs feedback fra de rejsende

Inden du bestemmer dig for at rejse ud i verden, kan det være en god ide at bruge lidt tid på at læse om tidligere deltageres oplevelser og erfaringer med EXIS.