Tilbage til projekt-oversigt

Bliv frivillig i Togo

Bliv frivillig i Togo
I 1600-tallet blev Togo kendt som “Slavekysten”. Togo er på størrelse med Danmark og strækker sig som en smal tange op fra Vestafrikas sydlige kyst, Guineabugten.

Frivilligt arbejde i Togo

Frivilligt arbejde i Togo er en enestående mulighed for at opleve landet, kulturen og den lokale befolkning på nærmeste hold. Du kan vælge mellem flere forskellige slags socialt og humanitært arbejde og selv bestemme, hvor længe du vil være udsendt.

De fleste frivillige arbejdsprojekter foregår i Atakpamé, Togos 5. største by med ca. 85.000 indbyggere, som ligger i Plateau regionen, langs landets nord-syd motorvej, 160 km nord for hovedstaden Lomé. Der er desuden nogle få projekter i Sokodé og Kara, nord for Atakpamé.

Programstart

Programmet starter hver mandag året rundt med ankomst i Lomé lufthavn søndagen før. Det forventes, at du lander mellem kl. 8.00 og kl. 19.00. Lander du efter kl. 19.00, bliver du hentet fra lufthavnen af en medarbejder, som har booket et værelse til dig på et hostel i Lomé, hvorfra du næste morgen fortsætter din tur til Atakpamé. Udgifter til en ekstra nat i Lomé (ca. 200 kr.) er ikke inkluderet i programprisen.

Vores projekter i Togo

Herunder kan du læse om de forskellige muligheder inden for frivilligt arbejde i Togo. Arbejdstiderne er afhængige af projektet og varierer fra 20 til 35 timer om ugen.

 

Sprogkursus i Togo

Da fransk er det officielle sprog i Togo, kan du også tilvælge deltagelse i franskkurser under dit ophold. Franskundervisningen finder sted sideløbende med dit frivillige arbejde, 2 timer om dagen. Pris: kr. 250,-/uge.

 

Kost og logi i Togo

Næsten alle arbejdssteder ligger i eller tæt ved Atakpamé, hvor vores lokale koordinator også bor. De fleste frivillige bliver indkvarteret ved værtsfamilier, ofte hos koordinatorens egen familie. Frivillige deler typisk et værelse to og to. På nogle børnehjem er der indrettet indkvartering på selve arbejdsstedet.

Der er helpension – 3 måltider om dagen, 7 dage om ugen – inkluderet under hele dit ophold.

Undervisning

Skolerne i Togo mangler lærere og klassekvotienterne er tit over 60 elever. Som frivillig assisterer man lærerne, og efter skoletid hjælper man børnene med hjemmearbejde, sport og fritidsaktiviteter.

Frivillige med et godt kendskab til fransk kan undervise børn i alderen fra 6 til 12 år i matematik, geografi, mundtlig og skriftlig fransk.

Deltagere med en højere sproglig uddannelse kan undervise elever i alderen 12 -23 år.

Frivilligt arbejde på hospital

Som frivillig på et hospital i Togo kommer du til at hjælpe ansatte på hospitaler i Atakpamé i deres daglige gøremål.

Arbejdsopgaver er meget afhængige af dine erfaringer og kvalifikationer og kan således variere fra at hjælpe med at vaske patienterne og give dem mad til at assistere læger og sygeplejersker.

Andre opgaver kan være at hjælpe til på hospitalets apotek og laboratorium.

Det er i sidste ende din erfaring, der afgør, hvilke opgaver, du kan blive stillet.

Frivilligt arbejde i børnehave

Da de fleste familier kun taler det lokale sprog, er det i børnehaverne, at børnene for første gang stifter bekendtskab med fransk. Derfor er det de frivilliges opgave at lære børnene deres første ord, tal og bogstaver på fransk. Andre opgaver er at lege og synge med børnene og hjælpe med andre kreative aktiviteter.

Undervisning er en af de vigtigste opgaver i børnehaverne. Du behøver ikke at være uddannet, men skal have et rimeligt kendskab til fransk, være tålmodig og aktiv. Der er ofte mangel på undervisningsmaterialer, såsom farveblyanter, tusser, malebøger, spil m.m., så du skal være velkommen til at tage lidt med.

Frivilligt arbejde på børnehjem

Selvom AIDS ikke er lige så stor en trussel i Togo som i mange andre afrikanske lande, er der et stort antal børn, som har mistet deres forældre.

På børnehjemmene i Atakpamé assisterer de frivillige personalet med alle de daglige opgaver.

Om morgenen går de ældre børn i skole og frivillige hjælper de små med at tage tøj på, spise morgenmad, lege etc.

Om eftermiddagen, når de ældre børn kommer tilbage fra skolen, hjælper frivillige med lektier, leg og sport.

Udover disse opgaver assisterer man personalet med forefaldende arbejde, f.eks. rengøring og madlavning.

 

Frivillig på skole for døve

Præsten Tété Etiko oprettede i 2003 “Vivenda Deaf” skolen, fordi der ikke fandtes undervisning specielt til døve.

Der er omkring 20 børn i alderen 8 til 16 på skolen, opdelt i to klasser efter aldersgrupper. Her får de undervisning som i en almindelig folkeskole, men med andre undervisningsmetoder, tilpasset døve. Frivillige får en bred vifte af opgaver. Dog vil hovedopgaverne bestå i at hjælpe de to lærere med at forberede deres daglige undervisningstimer og støtte dem med aktiviteter for børnene. Normal arbejdstid er mandag – fredag fra 7.00 til 12.00.

Skolen har to forskellige afdelinger: én i Sokodé, Togos anden største by og hovedstad i centralregionen, samt en anden i Kara, landets tredje største by og hovedstad i regionen af samme navn.

Frivillig på Institut Médico-Psycho-Pédagogique (IMPP)

Instituttet blev grundlagt af kirker i Togo og har afdelinger i Sokodé og i Kara. Formålet er at yde faglig uddannelse til handicappede børn og voksne og at give dem mulighed for at leve et så uafhængigt liv som muligt. Der er omkring 20 elever på hver afdeling, opdelt i tre grupper, som bliver de undervist i kunst og kunsthåndværk.

Udover den faglige uddannelse modtager de handicappede også medicinsk behandling, såsom fysioterapi eller anden behandling i forbindelse med deres specifikke handicap. Frivillige hjælper lærere og pædagoger med at forberede undervisningen og hjælper børn, der får medicinsk behandling. Normal arbejdstid er mandag til fredag fra 7.30 til 11.00 og fra 11.30 til 15.00. Du har fri onsdag eftermiddag og i weekender.

Praktik

De fleste af de nævnte projekter og arbejdssteder kan modtage praktikanter. Send en e-mail til [email protected], hvor du forklarer dine ønsker og fortæller hvilke krav, din studievejleder stiller. Så vil EXIS finde ud af, hvor du bedst vil kunne passe ind.

 

Priser: Frivilligt arbejde i Togo

Uger Pris
2 kr. 7.348,-
3 kr. 7.937,-
4 kr. 8.526,-
5 kr. 9.115,-
6 kr. 9.704,-
7 kr. 10.293,-
8 kr. 10.882,-
9 kr. 11.471,-
10 kr. 12.060,-
11 kr. 12.649,-
12 kr. 13.238,-
16 kr. 15.594,-
20 kr. 17.958,-
24 kr. 20.306,-

Detaljer
Kontakt venligst [email protected] for oplysninger om priser på længerevarige ophold.

Inkluderet i prisen

Frivilligt arbejde i Togo

Indkvartering ved en omhyggeligt udvalgt værtsfamilie eller på arbejdspladsen. 3 måltider dagligt, 7 dage om ugen

Afhentning i lufthavnen ved ankomst

Transport til og fra arbejde, hvis ikke det er i gå-afstand

Hjælp og vejledning af lokalt ansatte under hele opholdet

Håndbog på engelsk før afrejse

Følgende er ikke inkluderet i programprisen:

  • Flybilletter
  • Rejseforsikring (EXIS sender gerne et tilbud på en police, som passer til dit ophold)
  • Udgifter til visum
  • Vaccinationer
  • Sprogkursus, hvis dette ønskes (kr. 250,-/uge)

Om Togo

Togo er på størrelse med Danmark og har cirka 7,5 millioner indbyggere. Landet strækker sig som en smal tange op fra Vestafrikas sydlige kyst, Guineabugten. Kyststrækningen med hovedstaden Lomé er 56 km lang. Landet grænser op til Benin, Ghana og Burkina Faso.

I 1600-tallet blev Togo kendt som ‘Slavekysten”. I 1905 blev landet tysk koloni, senere kom det under britisk og fransk administration. I 1960 blev Togo selvstændigt. I dag er det en demokratisk republik.

 

Klimaet i Togo

Klimaet er tropisk med en gennemsnitstemperatur på 27 grader. Mod nord er der én regntid om sommeren, mens der mod syd er to regntider: forår og efterår. Landbruget er helt afhængigt af regntidsnedbør, da det stort set ikke regner resten af året.

 

Sproget i Togo

Det officielle sprog i Togo er fransk, men der tales også stammesprog.

 

EXIS i Togo

De fleste frivillige arbejdsprojekter foregår i Atakpamé, Togos 5. største by med ca. 85.000 indbyggere, som ligger i Plateau regionen, langs landets nord-syd motorvej, 160 km nord for hovedstaden Lomé. Der er desuden nogle få projekter i Sokodé og Kara, nord for Atakpamé.

 

Befolkningen i Togo

Hovedparten af befolkningen er beskæftiget med landbrug. De vigtigste afgrøder er sorghum, maniok, yams, majs, ris og bønner. Kun 40 procent af befolkningen på landet har adgang til rent drikkevand.

Over 60 procent af befolkningen på landet lever under fattigdomsgrænsen. En gennemsnitsindkomst i Togo er på cirka 2200 danske kroner årligt. Det officielle sprog er fransk. Hovedparten af befolkningen har imidlertid ikke lært fransk, men taler et af de cirka 40 forskellige lokale sprog.

Undervisningen i skolerne foregår på fransk, og da børnene udelukkende taler det lokale sprog hjemme, skal de fra skolestart lære et fremmedsprog. De fleste voksne i Togo har ikke gået i skole, og mange har ikke råd til at sende deres børn i skole. Desuden har forældrene brug for børnenes arbejdskraft. Mange børn vokser derfor op uden en skolemæssig eller faglig uddannelse.

Blandt befolkningen er der både protestanter, katolikker og muslimer, men traditionel naturreligion er i høj grad en vigtig del af hverdagen for de fleste mennesker i Togo.

Inden du tager af sted

At deltage i frivilligt arbejde kræver modenhed, fleksibilitet, selvstændighed og lyst til socialt arbejde. Det er følelsesmæssigt krævende at arbejde med dårligt stillede mennesker, men det giver samtidig mulighed for at udføre et meningsfuldt arbejde, få unikke erfaringer og ikke at forglemme – en oplevelse for livet.

Især i starten kan det synes overvældende at skulle tilpasse sig helt fremmede forhold, klare sig på et andet sprog etc. Tingene fungerer ikke, som du er vant til, folk reagerer ikke, som du ville forvente. Klimaet, maden, stemningen – alt er anderledes. Det er en stor udfordring og kræver gode tilpasningsevner at bo og arbejde i et udviklingsland.

I forbindelse med dit arbejde vil du dagligt blive konfronteret med en barsk social virkelighed og få oplevelser og erfaringer, der er meget forskellige fra turistens. Forvent ikke, at der ligger et færdigt program til dig, når du begynder på arbejdet. Har du bestemt dig for at arbejde med børn, er det godt, at du selv har en idé om, hvordan man beskæftiger børn – håndarbejde, sport, leg, eller hvad du ellers kan finde på. Brug din fantasi, og vær kreativ. Du kan få inspiration fra tidligere EXIS deltagere her: frivilligunderviser.dk

Det er vigtigt at forstå, at børnenes vilkår på børnehjem i fattige lande er meget anderledes end i Europa. De basale behov som mad, tøj og et tag over hovedet opfyldes, men personalet er enten ikke uddannet eller har ikke tid til flere opgaver. I nogle lande arbejder personalet endda på frivilligt basis. Vi vil gerne gøre alle særligt opmærksom på, at mangel på personale og/eller mangel på personalets uddannelse kan være årsag til at disciplinen opretholdes på gammeldags facon, dvs. med fysisk afstraffelse. Som frivillig kan du være med til at vise personalet andre positive metoder til at opretholde disciplinen.

Selvom EXIS altid bestræber sig på at levere den bedste service, kan man ikke forvente europæiske standarder. Arbejdet er ikke, som i Europa, tilrettelagt efter ugeskemaer og lignende. For at få alt til at fungere optimalt, kræves der en personlig indsats fra deltagernes side.

 

Klar til at tage af sted?

Reservér plads på et af vores projekter i Togo