Tilbage til projekt-oversigt

Erfaringer med EXIS i Sydafrika

Her kan du læse om tidligere deltageres erfaringer med EXIS i Sydafrika.

Jeg er kommet godt på plads, ja, og jeg bor ved en rigtig sød værtsfamilie!! Det hele går godt, og det er allerede meget spændende og lærerigt!
Jeg vil gerne sige mange tak for den her mulighed, og jeg tror, at de næste tre uger kommer til at blive mindst lige så spændende som min første uge! ?

Anine

Mit ophold i Sydafrika gik i det hele taget rigtigt godt. Jeg arbejde kun en uge på et hospital, men det viste sig at være for svært for mig. Børnene havde det virkelig meget dårligt og jeg følte ikke at jeg kunne være til gavn. Men det var ikke et problem. Koordinatoren havde forståelse for mit synspunkt og arrangerede arbejde på en skole. Jeg elskede at være frivillig der! Det var en meget givende erfaring.

Jeg vil gerne takke EXIS for et veltilrettelagt ophold med god hjælp af koordinatoren.

Det er vigtigt at være i gode hænder!

Lucie

Turen hjem gik rigtig godt og jeg er kommet hjem i sikkert behold.
Ved ankomst til Syd Africa fik jeg en kultur shock, jeg tror slet ikke vidste hvad jeg gået ind til. Jeg havde et idyllisk billede af hvordan Africa var. Et ukorrekt billede af Afrika med løver og elefanter og stamme folk over det hele. Dyrene er der men alt er mere civiliseret på en måde og på en anden måde skal man også passe på sig selv på en helt anden måde end jeg havde regnet med.
Især når man rejser alene er det hele mere skræmmende. Men efter jeg fik gode instrukser, hvordan jeg skulle færdes på gaden og fik købt nogle gode solbriller blev jeg helt “street smart”.
Jeg fik mange gode venner dernede, også fordi jeg rejste alene. Fordi jeg rejste alene og ikke kendte til stedet i starten, blev det et kæmpe eventyr. En beslutning som jeg ikke fortryder!
Mange tak for alt, EXIS. I gjorde et godt job!!
Mange hilsen fra en eventyrlysten Marie.

Marie

Jeg elskede mit ophold i Cape Town. Jeg er ikke sikker på hvad mine forventninger var, så jeg kan ikke sige at oplevelsen levede op til mine forventninger. Hele turen indeholdte ting som overraskede mig, chokerede mig og glædede mig. Jeg endte med at arbejde på ‘Kiddies College’ hvor jeg faldt rigtig godt i spænd med personalet. Det var er én stor familie og de tog imod mig med åbne arme og fik mig til at føle at jeg var en del af deres fælles. Jeg endte også op med at holde af min værtsmor. Hun er en speciel dame vis personlighed jeg højst sandsynlig aldrig vil glemme. At tage til Cape Town og kaste mig ud i noget så ukendt, er det bedste valg jeg nogensinde har taget. Jeg vil dog sige at alt ikke var perfekt, men igen – hvis man forventer dét kan man kun blive skuffet. Sådan vil det være i enhver situation. Tak for muligheden.

I må meget gerne give min mail til alle dem som vil til Sydafrika. Det ville glæde mig hvis jeg kunne hjælpe nogen til at beslutte sig eller forberede sig til en af de fedeste oplevelser i deres liv.

Camilla

Opholdet i Cape Town var fra første sekund fantastisk, udviklende, anderledes og selvudviklende.
Jeg arbejde to forskellige steder, foodbank og Kiddies College. Begge steder var folk meget imødekommende, og gode til at tage imod en som ny.
Jeg endte med i den sidste halvdel af mit ophold, kun at arbejde ved kiddies. Mest fordi det var en del mere spændende, iforhold til foodbank hvor hverdagen godt kunne blive lidt triviel.
Kiddies var et fabelagtigt sted, og jeg vil tro alle der bare kan lide børn lidt – vil elske det. Det gjorde jeg i hvert fald, og kan varmt anbefale det til andre.
Min værtsmor Muriel, var nok udover kiddies college, med til at gøre mit ophold så godt som det var. Muriel er en varm person der tager sig godt af sine ”students”, og utroligt behjælpelig med hvad det end måtte være. Fra første dag, gjorde hun alt i sin magt for at jeg skulle føle mig hjemme, og man kan vel næppe give hende en større kompliment, end at det var hvad jeg gjorde.
Det eneste negative jeg har at sige om programmet i cape town, er introforløbets udformning. Programmet virkede noget tyndt og ustruktureret.
Jeg var noget i tvivl om koordinatorens egentlige rolle, eftersom det eneste hun rigtigt foretog sig, var at uddele en folder med samme info man allerede havde fået hjemmefra, og så ellers bringe en ind til cape town og sætte en af. Her fik man udpeget togstationen, og kunne så selv finde hjem. Ikke at man ikke fandt hjem, men man stod lidt tilbage med følelsen af at man blot, var noget der skulle overstås.
Men for at runde af, vil jeg sige at hele rejsen har været den største oplevelse i mit liv hidtil, og at forløbet igennem EXIS har levet op til mine forventninger.
Jeg har allerede, og vil gøre det igen anbefale EXIS varmt til mine venner.
kh.

Martin

Hej i Danmark!
Saa er jeg kommet til Sydafrika, og her er laekkert! Jeg bor ved en rigtig soed pige i en forstad til Cape Town, i et dejligt kvarter.
Jeg er begyndt at gaa paa sprogskolen, for at laere engelsk… Det er ikke den bedste undervisning, jeg laerer vist mere bare af at snakke med sydafrikanerne. Men jeg har moedt tre tyske piger paa skolen, som jeg har snakket en del med, saa det er udmaerket.

I gaar var jeg i teatret og paa restaurant med pigen jeg bor ved og nogle af hendes venner. Det var hyggeligt, og hun er heldigvis kun omkring 30 aar, saa vi har det sjovt sammen.

Idag har vi vaeret paa et transplantation museum paa et hospital med skolen, hvor verdens foerste hjertetransplantation blev udfoert. Det var faktisk ganske interessant og laererigt.

I morgen skal vi til stranden hele dagen – det bliver laekkert, det har vaeret rigtig varmt idag. De foerste par dage var det dog ikke saa varmt, men det skulle blive varmere nu her, hvor sommeren naermer sig…!
Ha det godt.

Louise

Hej – så er der mail fra Sydafrika igen…
Jeg arbejder fortsat på børnehospitalet, dog ikke hver dag. Der er ikke så meget for mig at lave, og tiden går ofte meget langsomt, når jeg er der…
Men der er også gode øjeblikke, f.eks. er der en lille dreng (ca 2 år, hans mor kunne ikke huske, hvornår han blev født!), som jeg er særlig glad for. I de første par uger, jeg var der, smilede han aldrig, og han sagde aldrig noget. Men eftersom jeg har lært ham bedre at kende, kan jeg nogen gange få ham til at smile, og det er jo bare herligt! Jeg overvejer at tage ham med hjem til Danmark..!

I sidste uge var jeg ved Cape Point, hvor det siges at Atlanterhavet og det Indiske Ocean mødes, og Kap det Gode Håb, hvor hollænderne vist først kom til, da de sejlede til SA. Det er et utroligt smukt område, og jeg brugte flere timer på at gå rundt der, sammen med to fra sprogskolen – og jeg fik taget en ordentlig masse billeder! Derudover så vi en pingvinkoloni, dem er der i øvrigt mange af hernede. Det er nogle sjove, små nogen, de afrikanske pingviner!

Torsdag blev Cathy, som jeg bor ved, indlagt på hospitalet, hun har en medfødt lungesygdom, og bliver som regel indlagt en eller to gange om året, siger hun. Så jeg passede hus og katte alene i tre dage, hun kom hjem i går eftermiddags, hvilket var rart, selvom det ikke var helt dårligt at have eget hus i Cape Town!

I weekenden var jeg til koncert med Art Garfunkel, udendoers. Alle kom to timer før koncerten skulle starte for at have picnic, hvilket er meget traditionelt for sydafrikanerne. Det var rigtig hyggeligt, alle sad med kiks og vin og ventede på musikken. Og Art var ganske glimrende; han spillede alle de gode gamle Simon&Garfunkel-sange, bl.a. Mrs Robinson, Cecilia og til slut Sound of Silence. Det var helt perfekt… Ha det rigtig godt.

Mere fra Louise

Så er jeg kommet godt tilbage til Danmark, efter nogle spændende måneder ude i den store verden:-)
Jeg har nydt midt ophold i Cape Town rigtig meget, og har følt, at jeg har været i gode og trygge hænder, hele vejen igennem.
Introforløbet fungerede rigtig godt, hvor koordinatoren fra kontoret viste mig forskellige steder, hvor jeg kunne arbejde og viste mig lidt rundt i byen. Ellers var jeg på en guidet tur ude i Township, hvilket var super spændende – og fattigt og så fik jeg en 2-dags-billet til de røde og blå sightseen busser, hvor jeg så mange forskellige ting, rundt om, og i Cape Town. Bla. hikede jeg på Table Mountain, var i Kirstenbosch Garden, på vintur, så nogle forskellige strande og meget mere.

Ugen efter begyndte jeg at arbejde på St. Anne´s Home, som er et “Shelter” for mødre og deres børn. Ofte er det kvinder der været udsat for vold, er fattige, ikke har nogen familie eller et sted at bo. For at bo der, skal man være gravid eller have barn/børn, som højest er 5 år gamle og så må man ikke være misbruger (af hensyn til børnene). Om dagen var børnene i “Créche”, som er en slags børnehave og det var der jeg arbejdede. Jeg var i Baby-class hvor børnene var fra 1 måned til 1½ år, så der var nok at lave med bleskift, sutteflasker, legetid, sove, give mad osv. Jeg var rigtig glad for at være der, og nød at være sammen med børnene. Jeg arbejde sammen med Sweetness som var “baby-teacher” og havde ansvaret for børnene. Hun var en afrikansk kvinde som havde sine måder at gøre tingene på, hvilket man lige skulle vænne sig til. Børnene havde det rigtig godt og hun var rigtig god til dem, men en gang i mellem, fik de smæk over fingrene eller lign., men sådan er der mange der opdrager deres børn dernede – så det skulle jeg lige vænne mig til..
Resten af personalet var også rigtig søde, og i de første to uger da jeg var der, var der også en anden frivillig fra Sverige, hvilket var rigtig dejligt, men hun skulle desværre hjem, hvorefter at jeg var den eneste frivillige.

Jeg synes at Cape Town har været en rigtig dejlig by at være i og har været rigtig glad for at bo der, dog kan det være lidt svært at komme rundt i og omkring Cape Town med offentlig transport – og det bliver hurtigt dyrt med taxa, men sådan er det. Det sværeste ved at være i Cape Town, har tit været om aftenen, for vi fik af vide, at vi ikke måtte bruge toge og busser efter at det var blevet mørkt, samt at gå ude på gaden, og eftersom at jeg boede alene hos min værtsfamilie og det blev mørkt kl. 17.30, så var nogle af aftenerne lidt kedelige.

Så når I skal placere nye frivillige hos familier i Cape Town, er det ofte en fordel, at man bor 2 eller flere sammen, så man nemmere kan komme ud. Derudover synes jeg det er vigtigt, at i placere nye frivillige i byer, hvorfra der går tog, for man bruger dem hele tiden for at komme rundt.:-)

I weekenderne var jeg ofte på ture, eller ude at prøve ting og aktiviteter og i byen om aftenen – for ellers kunne weekenderne godt blive lidt lange hvis der ikke skete noget… ?
Der var desværre ikke andre frivillige fra EXIS, men jeg var rigtig meget sammen med en anden dansk pige, som var frivillig med en anden organisation og var tit med dem til deres fælles arrangementer, så jeg har ikke kedet mig.

Alt i alt har jeg været rigtig glad for mit ophold i Cape Town, og jeg har ikke rigtig noget at “klage over” ?

Det eneste jeg kan sige til andre, der overvejer at blive frivillig er:

TAG AFSTED – DET ER FOR FEDT!

Man gør noget godt for andre og man får selv de fedeste oplevelser for livet. Da jeg var færdig med mit ophold i Cape Town, følte jeg ikke at jeg var klar til at rejse hjem og havde fået så meget blod på tanden til at rejse ud i verden, at jeg købte nye flybilletter og fortsatte til Thailand og Vietnam hvilket også har været helt fantastisk. Så hvis man har muligheden for at gøre det, så grib muligheden og gør det! Jeg har endnu ikke mødt nogle frivillige eller rejsende som har fortrudt, at de var taget afsted.

Gitte