Tilbage til projekt-oversigt

Bliv frivillig i Sri Lanka

EXIS arrangerer frivilligt arbejde i Sri Lanka – et land kendt for sin meget forskelligartet kultur, høje bjerge, gyldne strande, et varieret dyreliv og farverige koralrev. 

Frivilligt arbejde i Sri Lanka

EXIS arrangerer frivilligt arbejde i Sri Lanka, indenfor mange forskellige områder. Frivilligt arbejde i Sri Lanka er en enestående mulighed for at opleve landet, kulturen og den lokale befolkning på nærmeste hold. For at deltage skal du være selvstændig og udadvendt, fyldt 18 år og have lyst til og mod på at arbejde som frivillig. Praktikophold kan også arrangeres på de fleste arbejdssteder.

 

 

Ankomst & programstart

Der er ankomst i Sri Lanka hver lørdag, hvor du bliver hentet fra lufthavnen i Colombo og kørt til din indkvartering. Dit ophold starter med en orientering, søndag formiddag efter morgenmaden og arbejdet begynder typisk mandag morgen. Sidste dag er fredag.

Vores projekter i Sri Lanka

De konkrete arbejdsopgaver tilpasses efter deltagerens og arbejdsstedets ønsker og behov. Arbejdstiden er typisk mellem 25 og 30 timer/uge. Herunder kan du læse om de forskellige typer frivilligt arbejde vi arrangerer i Sri Lanka.

 

 

Kost og logi

Alle deltagere bor i et hus for frivillige, hvor du vil blive indkvarteret i et værelse, som du deler med andre frivillige. Der er en kok som sørger for maden, en nattevagt og 2 gartnere, men du skal selv sørge for tøjvask. Koordinatoren bor også i huset sammen med sin kone og deres børn. Der er plads til 30 deltagere i huset, og hvis der skulle være for mange frivillige samtidig, bliver du indkvarteret i et hus på ca. 20 minutters afstand. Under hele programperioden vil du få 3 måltider dagligt. Der er gratis Wi-fi i huset.
Bemærk: deltagere der skal arbejde på elefanthjem bor separat, på grund af afstanden til arbejdsstedet).

Oversigt over projekter – Sri Lanka

Børnehjem – Ruhunu Orphanage

Ruhunu Orphanage er et børnehjem, som delvist er støttet af regeringen.

Der er ca. 65 børn i alderen fra 4 uger til 6 år. Mange af børnene bliver afleveret på børnehjemmet fordi de er født uden for ægteskab. Der en bygning for de mindste børn (0-3 år) og en større bygning for børn i børnehavealderen. De største børn bor i den store bygning hvor de også får undervisning.

Eksempler på arbejdsopgaver:

 • Made de små, skifte ble og klæde dem på.
 • Lege med og undervise de ældre børn.
 • Skiftning af sengelinned
 • Opmærksomhed og omsorg

Du kan læse en artikel om en EXIS-deltager på dette børnehjem, her:
Phenia: Frivillig i Sri Lanka.

Folkeskoler

Du kan enten arbejde på en almindelig folkeskole eller en skole for muslimske børn i alderen 5-17 år.

Eleverne tilbydes engelskundervisning, men undervisningen er mangelfuld, da skolerne ikke har nok ressourcer. Det er f.eks. ikke alle klasser der har en fast engelsklærer, og frivillige er derfor meget velkomne.

Som frivillig vil du følge skolens retningslinjer for engelskundervisning, og du kan komme til at undervise i engelsk på alle niveauer, i og udenfor skoletid.

Pigeskole

På denne statsskole undervises piger i alderen 6-18 år.  Skolen drives af en nonne, som modtager et lille tilskud fra kirken. Der er elever både med og uden fysiske handicaps på skolen.

Som frivillig vil du primært beskæftige dig med undervisning. Du kan undervise i engelsk, matematik, naturvidenskab, drama og dans. Skolen prøver hele tiden at forbedre undervisningen, og tager meget gerne imod ideer og forslag angående forbedring af pensum, undervisningsformer og metoder.

Kriminalforsorgens hjem for teenagepiger

Dette statshjem tilbyder teenagepiger i alderen 10-18 år rehabilitering. Pigerne kommer fra forskellige byer, trosretninger og uddannelsesbaggrund. De fleste piger er blevet anbragt på hjemmet i forbindelse med narkotikaforbrydelser, røveri og prostitution. Hjemmet prøver på mange måder at hjælpe pigerne med at få en bedre fremtid. Et af fokusområderne er uddannelse, og her vil du som frivillig komme til at spille en betydelig rolle. Din primær arbejdsopgave vil være at undervise i engelsk, matematik og kreative fag. Arbejdsopgaverne kræver en del selvstændighed og planlægning. Omtrent halvdelen af pigerne følger undervisning i en af de to offentlige skoler i nærheden. Resten af pigerne følger en eller andet form for erhvervsuddannelse. Kun kvindelige frivillige kan arbejde på dette sted og et ophold på minimum 4 uger anbefales, da pigerne har brug for tid til at knytte sig til deres lærere. 

Dissanayaka – hjem for handicappede

I Sri Lanka bliver handicappede mennesker ikke betragtet som en ligeværdig del af samfundet. Nogle bliver f.eks. forladt pga. deres handicap og andre fordi deres familie ikke har råd til at tage sig af dem. Hjemmet blev grundlagt i 1964, og fungerer i dag som et hjem for forladte handicappede mennesker i alderen 7 til 75 år. Nogle af de ansatte er også selv handicappede. Hjemmet har også oprettet en skole, hvor børnene modtager undervisning. Midlerne er begrænsede, og beboerne hjælper derfor hinanden med de daglige rutiner. Frivillige kan være med til at give en hjælpende hånd med f.eks. følgende arbejdsopgaver: 

 • Pasning
 • Pleje
 • Undervise børnene i engelsk, musik, kunsthåndværk etc.
 • Organisere aktiviteter for børn

Der kræves ingen særlige faglige kvalifikationer for at være frivillig her. Hjemmet er velegnet for studerende eller personer uddannet indenfor fysioterapi, som ønsker at hjælpe beboerne med øvelser.

Dette arbejdssted tager kun imod få frivillige ad gangen.

 

 

Plejehjem

Der er både mandlige og kvindelige beboer (omkring 80) på plejehjemmet og kun 10 fastansatte. Hjemmet blev oprettet i 1927 af den katolske kirke, men modtager ældre fra alle trosretninger. Stedet drives af to nonner, der også er uddannede sygeplejersker.

Eksempler på arbejdsopgaver:

 • Omsorg
 • Pleje
 • Underholdning
 • Arrangere kreative aktiviteter, spil etc.
 • Hjælpe med fysioterapiske behandling

Sygeplejerskeskole

På denne skole for sygeplejersker er der omkring 130 unge kvinder og også enkelte unge mænd, der gennemgår et 3-årigt uddannelsesforløb. De fleste piger bor i små sovesale på skolen, mens drengene pendler hver dag. Frivillige er meget velkomne til at hjælpe med at forbedre deres engelskkundskaber.

Er du god til at arrangere sportsaktiviteter eller andre spil og lege, må de gerne kombineres med engelskundervisningen. Eleverne er meget glade for de frivilliges indsats.

Undervisnings-hospital

Frivillige som er uddannet som læge, sygeplejerske og fysioterapeuter er meget velkomne på dette hospital. Du kan assistere de ansatte i deres daglige arbejdsopgaver, undervise de ansatte og studerende i engelsk.

Der er i alt 56 afdelinger på dette undervisningshospital og plads til ca. 1600 patienter. Sri Lanka er en del af den tredje verden, og frivillige bør være forberedt på at forholdene på hospitalet er meget anderledes end i Danmark.

Dette arbejdssted er også oplagt til praktikanter indenfor sundhedsfaglige uddannelser.

Terapi-center

I Sri Lanka tilbyder EXIS praktikophold for fysio- og ergoterapeutstuderende, som kombinerer to forskellige aspekter:

A) Patientbesøg, hvor man har god mulighed for at bruge “hands-on” faglighed – og

B) Physio-rehabilitation hospital i Galle, hvor følger det faglige personale i den daglige behandling af patienter.

Personer med få midler og behov for f.eks. fysioterapeutisk behandling i Galle regionen har desværre meget begrænset adgang til den livsnødvendige behandling, og dette projekt har derfor etableret et center med det formål at forbedre livskvaliteten for disse personer ved hjælp af forskellige former for behandling. Projektet arbejder konstant på at forbedre og udvikle behandlinger i samarbejde med terapeuter på tværs af grænser. Indtil videre udbydes følgende behandlinger:

 • Fysioterapi
 • Ergoterapi
 • Sprogterapi
 • Psykologbehandling
 • Forskellige former for pleje og sociale støtteordninger

Centret tilbyder behandlinger indenfor følgende kategorier:

Hjerneskade, hjerne og rygmarvsskader, tumor relaterede handicaps, medfødte handicaps, følgevirkninger af slagtilfælde. 

Sport

I nærheden af huset for frivillige er der et center, som bruges af lokalsamfundet til forskellige projekter. Som frivillig kan du undervise i sport, være med til at arrangere sportsaktiviteter (kricket, tennis, fodbold, badminton, adskillige boldspil) for børn og unge. Et stort udvalg af sportsudstyr er tilgængeligt, og som frivillig kan du frit bruge det i forbindelse med dit arbejde. Hvis der skulle mangle noget udstyr, så er du velkommen til at kontakte din koordinator, som så vil prøve at skaffe udstyret. Hvis du som frivillig er interesseret i andre sportsgrene end de nævnte kan du spørge koordinatoren om det kan lade sig gøre.

Elefantprojekt

Ønsker du at være frivillig og hjælpe til med at bevare vilde elefanter i Sri Lanka, skal du ikke forvente at få et turist-ophold med rideture på elefantryg.

EXIS arbejder sammen med en NGO, som i mere end 20 år har arbejdet med videnskabelige muligheder for beskyttelse af Sri Lankas flora og fauna, sammen med den lokale befolkning.

Målet er at undgå konflikterne mellem mennesker og elefanter. Forskningen er nu også udvidet til andre truede arter, såsom den srilankanske leopard, dovendyrbjørnen og små kattedyr.
Deres projekter styrker samfundets muligheder og giver dem værktøjer til at beskytte naturen og at skabe en balance mellem beskyttelse af økosystemet og økonomisk udvikling. Sådan at der skabes en bæredygtig bevaringsmodel, som hjælper mennesker, elefanter og andre vilde dyr til en fredelig sameksistens.

Der arbejdes med tre nøglestrategier: forskning i feltet, tilpasning og bevarelsesteknikker samt bæredygtig økonomisk udvikling.

Deres lokale beskyttelsesmetoder er baseres på videnskabelig forskning og lokalbefolkningens behov for at bruge det lokale økosystem. Het tages der hensyn til lokalsamfundets muligheder såvel som at sikre de truede vilde dyr og planter i fremtiden.

Hver dag hjælper frivillige med opgaver som:

 • At indsamle oplysninger om elefanternes og andre vilde dyr og planters vilkår i det tropiske økosystem.
 • At indsamle vigtige miljømæssige og socioøkonomiske data for at hjælpe med at udvikle samfundsbaserede bevaringsprogrammer.
 • At observere, evaluere og dokumentere konflikter mellem menneske og elefanter.
 • At bygge og reparere elektriske hegn for at beskytte landbrugsafgrøder og boliger mod skader forårsaget af vilde elefanter
 • At finde forskellige holistiske løsninger for at undgå specifikke konfliktsituationer.
 • Uddannelse af lokalbefolkning om konflikter ved hjælp af guides.
 • At deltage i møder med lokale landsbyboere for at hjælpe med at identificere praktiske løsninger på konflikter mellem mennesker og elefanter
 • At give lokale skolebørn miljøundervisning.
 • At indsamle oplysninger om store og små kødædende dyr i Sri Lanka.
 • Og meget mere!

Deltagere indkvarteres i nærheden af Wasgamuwa National Park i et hus for frivillige. Du kommer til at arbejde sammen med lokale ansatte.

Arbejdsophold starter om mandagen, så vi anbefaler ankomst søndag.

Skildpadde-projekt

Som frivillig på dette projekt vil du komme til at arbejde for en NGO, som siden år 2007 har været med til at beskyttehavskildpadder.

Havskildpadden er et truet havkrybdyr, og formålet med projektet er at bevare bestanden af de 5 arter som findes i Sri Lanka. Du vil som frivillig få en bred berøringsflade og gennem dine arbejdsopgaver aktivt være med til at føre NGO’ens mission ud i livet. Bemærk at opgaverne kan være fysisk krævende.

Eksempler på arbejdsopgaver:

 • Indsamling af æg
 • Dække æggene med sand, for at beskytte mod ”æg-tyve”
 • Daglig kontrol af æggene
 • Hjælpe nyudklækkede skildpadder
 • Vaske, passe og fodre skildpadderne
 • Hjælpe og behandle tilskadekomne skildpadder
 • Skabe opmærksomhed omkring havskildpadderne, deres levevilkår og udfordringer
 • Indsamling af data og udarbejdelse af rapporter

Praktik

De fleste af de nævnte projekter og arbejdssteder kan modtage praktikanter. Send en e-mail til [email protected], hvor du forklarer dine ønsker og fortæller hvilke krav, din studievejleder stiller. Så vil EXIS finde ud af, hvor du bedst vil kunne passe ind.

Priser Sri Lanka

Programpriserne i Sri Lanka afhænger af hvilken type projekt der er tale om. Se herunder hvad ophold af forskellig varighed koster. 

Kontakt EXIS hvis du er interesseret i længere ophold, eller hvis du ønsker at kombinere flere forskellige projekter.

Priser Sri Lanka: Frivilligt socialt arbejde

Uger Pris
2   8.833,-
3 10.618,-
4 12.403,-
5 14.188,-
6 15.973,-
7 17.758,-
8 19.543,-
9 21.328,-
10 23.113,-
11 24.898,-
12 26.683,-

Priser: Praktikophold i Sri Lanka

Uger Pris
2 10.570,-
3 12.693,-
4 14.815,-
5 16.938,-
6 19.060,-
7 21.183,-
8 23.305,-
9 25.428,-
10 27.550,-
11 29.673,-
12 31.795,-

Priser: Frivilligt arbejde med elefanter

Uger Pris
2 10.455
3 11.855
4 13.255
5 14.655
6 16.055
7 17.455
8 18.855
9 20.255
10 21.655
11 23.055
12 24.455

Priser: Skildpadde-projekt i Sri Lanka

Uger Pris
2  9.820,-
3 11.755,-
4 13.690,-
5 15.625,-
6 17.560,-
7 19.495,-
8 21.430,-
9 23.365,-
10 25.300,-
11 27.235,-
12 29.170,-

Detaljer
Kontakt venligst [email protected] for oplysninger om priser på længerevarige ophold, eller hvis du vil kombinere flere forskellige typer arbejde (f.eks. børnehjem og elefanter).

Inkluderet i prisen

Frivilligt arbejde i Sri Lanka

Kost og logi under hele programmet – tre måltider dagligt.

Hjælp og vejledning af lokalt ansatte under hele opholdet

Grundig introduktion til programmet, inden du starter på arbejdet

Orientering og sightseeing i Galle

Transport til/fra arbejdsplads

T-shirt og arbejdstilladelse ved arbejde på elefanthjem

Håndbog om frivilligt arbejde i Sri Lanka før afrejse

Følgende er ikke inkluderet i priserne:

 • Flybilletter
 • Rejseforsikring (EXIS sender gerne et tilbud på en police, som passer til dit ophold)
 • Udgifter til visum
 • Vaccinationer
 • Adgangsbilletter til seværdigheder ved udflugter m.m.
 • Vask af tøj

Landet

Sri Lanka er kendt for en meget forskelligartet kultur, høje bjerge, gyldne strande, et varieret dyreliv og farverigt koralrev. Øen ligger i det Indiske Ocean, 50 km syd for Indien og er cirka halvanden gange så stor som Danmark.

I 1948 fik landet selvstændighed og i 1979 ændredes navnet fra Ceylon til Sri Lanka.

Den 26. december 2004 ramte voldsomme flodbølger Sri Lanka. Der var omfattende tab af menneskeliv og mange savnede og tilskadekomne. Flodbølgen forårsagede desuden meget store ødelæggelser af infrastrukturen i kystområderne.

Galle

Galle er hovedstaden i den sydlige provins og har en rig historie, da dens naturlige havn har tiltrukket både portugisere, englændere og hollændere. Byen har i mere end 4 århundreder været et administrativt center for kolonimagter.

UNESCO har erklæret Galle for bevaringsværdig, og det hollandske fort er i dag et af byens mest populære seværdigheder. Kun 6 km sydøst for byens centrum ligger Unawatuna stranden, der tiltrækker mange turister takket være en eksotisk kultur og skøn natur.

Sproget

De officielle sprog i Sri Lanka er det indoariske sprog singalesisk, der tales af tre fjerdedele af befolkningen og det dravidiske sprog tamil, der tales af ca. en fjerdedel, især i den nordlige og østlige del af øen. Mindre grupper taler vedda, en singalesisk dialekt, samt malajisk.

Klimaet

Tropisk klima med en gennemsnitstemperatur på ca. 25 grader. Bjergene opdeler landet i to klart adskilte zoner og fungerer som barriere overfor monsunvindene, der har afgørende indflydelse på klimaet. Landets sydvestlige hjørne får meget nedbør, mens resten af landet er mere tørt.

Befolkningen

Der bor knap 20 millioner mennesker på Sri Lanka, hvoraf 74 % udgøres af singalesere, 18 % tamiler, oprindeligt indvandrere fra Sydindien, og de resterende 8 % af mindre etniske grupper. De fleste singalesere er buddhister, tamilerne er hinduer.

EXIS i Sri Lanka

Vores projekter ligger primært i Galle.

Inden du tager af sted

At deltage i frivilligt arbejde kræver modenhed, fleksibilitet, selvstændighed og lyst til at udføre socialt arbejde. Det er følelsesmæssigt krævende at arbejde med dårligt stillede mennesker, men giver samtidig mulighed for at udføre et meningsfuldt arbejde, få unikke erfaringer og ikke at forglemme – en oplevelse for livet.

Det er en stor udfordring og kræver gode tilpasningsevner at bo og arbejde frivilligt i Sri Lanka. Især i starten kan det synes overvældende at skulle tilpasse sig helt fremmede forhold, klare sig på et andet sprog osv.. Tingene fungerer ikke, som du er vant til, folk reagerer ikke, som du ville forvente. Klimaet, maden, stemningen – alt er anderledes.

I forbindelse med dit arbejde vil du dagligt blive konfronteret med en barsk social virkelighed og få oplevelser og erfaringer, der er meget forskellige fra turistens.

Forvent ikke, at der ligger et færdigt program til dig, når du begynder på arbejdet. Har du bestemt dig for at arbejde med børn, om det nu er på børnehjem eller i børnehaver, er det godt, at du selv har en idé om, hvordan man beskæftiger sig med børn – håndarbejde, sport, leg osv. Brug din fantasi, og vær kreativ.

 

Visum

Ved ankomst i Colombo lufthavn kan man få opholdstilladelse for 1 måned. Der findes ikke noget specielt visum til frivilligt arbejde, derfor skal du rejse ind i landet som turist. Flere oplysninger om visum tilsendes efter tilmelding.

 

Klar til at tage af sted?

Reservér plads på et af vores projekter i Sri Lanka