Tilbage til projekt-oversigt
X
X

Bliv frivillig i Sri Lanka

Sri Lanka er kendt for en meget forskelligartet kultur, høje bjerge, gyldne strande, et varieret dyreliv og farverigt koralrev. 

Frivilligt arbejde i Sri Lanka

EXIS arrangerer frivilligt arbejde i Sri Lanka af minimum 3 ugers varighed. Opholdet bliver indledt med en uges forberedelseskursus i Galle.

Frivilligt arbejde i Sri Lanka er en enestående mulighed for at opleve landet, kulturen og den lokale befolkningen på nærmeste hold. For at deltage skal du være selvstændig og udadvendt, fyldt 18 år og have lyst til og mod på at arbejde som frivillig. Herunder kan du læse om at være frivillig i Sri Lanka.

 

Programstart

Alle frivillige følger en uges sprog- og kulturundervisning som forberedelse til arbejdsopholdet. Der er programstart hver 2. og 4. mandag i måneden med ankomst til hovedstaden Colombo dagen før.

Vores projekter i Sri Lanka

Herunder kan du læse om de forskellige muligheder inden for frivilligt arbejde i Sri Lanka. De konkrete opgaver som frivillig er afhængige af deltagernes evner, ønsker og forudsætninger.

Introduktion

Den første uge bliver brugt til forskellige aktiviteter:

Orientering om sprog, religion, historie, kultur, politik, geografi, buddhistisk livsstil og sundhedsvejledning. Sightseeing i byen Galle, fortet, markedspladsen og området.

Der er sprogundervisning 3 til 4 timer om dagen. Resten af dagen står til fri disposition. Sidste dag forberedes afrejse til det projekt, du har tilmeldt dig. Der er tale om et internationalt program med deltagere fra forskellige lande.

Det væsentligste formål med sprog- og kulturprogrammet er at introducere deltagerne til sproget sinhala, der tales af ¾ af befolkningen og give jer indsigt i Sri Lankas kultur og religion.

Man bør udvise forståelse og respekt for religion og lokale skikke, bl.a. hvad angår påklædning.

 

Kost og logi

Efter afhentning i lufthavnen er der 4 til 5 timers kørsel til Galle. Ved sen ankomst er der en overnatning på et hotel i nærheden af lufthavnen og afhentning næste dag.

I programmets første uge er deltagerne indkvarteret i dobbeltværelser hos koordinatoren eller i et hus på ca. 20 minutters afstand. I arbejdsperioden afhænger indkvarteringen af arbejdsstedet.

I de fleste tilfælde kommer frivillige til at bo hos en værtsfamilie i eget værelse. På arbejdssteder, som for eksempel børnehjem, kommer du måske til at bo på hjemmet. Under hele programperioden vil du få 3 måltider dagligt. Bemærk, at morgenmaden er et let måltid bestående af en kop te og lidt brød. De fleste indkvarteringssteder har elektricitet. Størstedelen af værtsfamilierne er uddannede og har erfaring med internationale frivillige. Normalt taler mindst ét medlem af familien engelsk.

 

Engelskundervisning

I landsbyen Embilipitiya, og andre landsbyer i området, som ligger ca. 180 km sydøst fra hovedstaden, kan børn fra 3 til 6 år få undervisning i engelsk. Afhængig af erfaring bliver man enten assistent for en lærer eller ansvarlig for en hel klasse. Har du erfaring, kan du også blive bedt om at undervise i matematik eller sport.

Du skal forvente at være med til at lege og tegne med børnene og hjælpe med at organisere andre aktiviteter.

Indkvartering er på hostels, i et tempel eller ved en værtsfamilie med helpension.

Du arbejder 25 til 35 timer om ugen.

At undervise i engelsk på lokale skoler kræver et rimeligt engelskniveau.

 

Dissanayaka skole og børnehjem

På dette hjem, for fysisk og psykisk handicappede børn, omkom 38 børn under tsunamien i 2004. Regeringen planlagde at flytte beboerne til en bygning længere væk fra kysten, men mangel på økonomisk tilskud og det store behov for støtte til andre projekter i Galle har medført, at planerne foreløbigt er opgivet.

Hjemmet fungerer også som skole for ca. 200 handicappede eller forældreløse børn i alderen 5 til 15 år og er værested for fysisk eller psykisk handicappede voksne. Nogle af lærerne er også selv fysisk handicappede. Hjemmet har behov for nyt køkken, men er ellers blevet renoveret.

Eksempler på opgaver:

 • Undervise børn i engelsk, musik, kunsthåndværk osv.
 • Organisere aktiviteter sammen med skolens ansatte
 • Børnepasning
 • Undervise og hjælpe til i centret, hvor der uddeles mad til børn fra fattige familier
 • Om eftermiddagen hjælper de frivillige børnene og de voksne handicappede med aktiviteter eller undervisning. Arbejdstiderne er fra 8.30 til 16.00.

Indkvartering er ved en værtsfamilie i nærheden.

Der kræves ingen særlige faglige kvalifikationer for at være frivillig her. Skolens ferieperioder er som følgende:

 • De første 2 uger i april
 • Fra midt i august til første uge i september
 • Fra første uge i december til første uge i januar

Plejehjem

Der er omkring 80 beboere på plejehjemmet og kun 10 fastansatte. Hjemmet blev oprettet i 1927 af den katolske kirke og drives af to nonner, der også er udannede sygeplejersker.

Frivillige er meget velkomne til at hjælpe med at underholde de ensomme ældre beboere med kreative aktiviteter, spil osv. eller til at hjælpe med fysioterapi, og give omsorg til de syge. Du forventes at arbejde 6 til 8 timer om dagen.

Kriminalforsorgens hjem for teenagepiger

Dette hjem tilbyder rehabilitering for op til 50 teenagepiger. De fleste piger er blevet anbragt på hjemmet i forbindelse med f.eks. narkotikaforbrydelser, røveri, prostitution osv..

Som frivillig hjælper du med forskellige aktiviteter såsom undervisning i engelsk, idræt og kreative aktiviteter. Hjemmet er i en toetagers bygning med fællesrum til lektielæsning osv. i stueetagen. Ovenpå er sovesale, hvor pigerne sover to og to sammen i køjesenge. Omtrent halvdelen af pigerne, i alderen 10-18, følger undervisning i en af de to offentlige skoler i nærheden.

Resten af pigerne følger en eller anden form for erhvervsuddannelse.

 

Sygeplejerskeskole

På denne skole for sygeplejersker er der omkring 130 unge kvinder og også enkelte unge mænd, der gennemgår et 3-årigt uddannelsesforløb. De fleste af pigerne bor i små sovesale på skolen, mens drengene pendler hver dag. Frivillige er meget velkomne til at hjælpe med at forbedre deres engelskkundskaber.

Er du god til at arrangere sportsaktiviteter eller andre spil og lege, må de gerne kombineres med engelskundervisningen. Eleverne er meget glade for de frivilliges indsats.

Er du uddannet sygeplejerske eller læge, kan du også blive involveret i selve uddannelsen, hvis skolelederen godkender dig og dine kvalifikationer.

 

Engelskundervisning af buddhistiske munke

Pirivenaere er traditionelle tempelskoler, hvor unge munke studerer. De fleste frivillige kommer til at undervise 8-21 årige i engelsk.

Du kommer til at bo i en lokal værtsfamilie på tempelområdet og oplever livet i en landsby, underviser i engelsk og kan i fritiden være sammen med de unge munke.

Derudover kommer du til at få en unik indsigt i buddhistisk kultur og Buddhas lære og filosofi.

Det er en stor forandring at komme fra et højteknologisk samfund til en århundreder gammel kultur, som nu på ny fanger vestens opmærksomhed. Forvent arbejdstimer fra 25 til 35 per uge.

Elefanthjem

Her modtages elefanter, der har haft et hårdt arbejdsliv og er gået på ”pension”.

De frivillige assisterer de professionelle elefantførere – mahouts – med at rengøre elefanthusene, fodre dyrene, tage dem med til floden for at bade eller hjælpe med reparationsarbejde og lignende.

Andre opgaver kan være at deltage i økologisk landbrug eller engelsk undervisning.

Indkvartering er ved en værtsfamilie eller på hjemmet i delte værelser med helpension. Forvent arbejdstimer fra 25 til 35 per uge.

Minimum arbejdsperiode er 4 uger. Hjemmet er lukket for frivillige i juleugen.

Ruhunu State Orphanage

Ruhunu State Orphanage er et børnehjem, som får et lille tilskud fra regeringen. Der er ca. 65 børn i alderen fra 4 uger til 6 år.

Mange af børnene bliver afleveret på børnehjemmet, fordi de er født uden for ægteskab.

Der en bygning for de mindste børn (0-3 år) og en større bygning for børn i børnehavealderen. De største børn bor i den store bygning, hvor de også får undervisning.

Derudover kan deltagerne hjælpe de ansatte i børnehaven.

Indkvarteringen er ved en værtsfamilie i nærheden af hjemmet. Transport til arbejdsstedet foregår i en ”tuk tuk” og koster 150 rupees hver vej (= ca. 7,5 kr.)

Eksempler på opgaver:

Om formiddagen:

 • Undervise børn i engelsk, musik, kunsthåndværk osv.
 • Organisere aktiviteter sammen med skolens ansatte.
 • Børnepasning.
 • Undervise og hjælpe til i centret, hvor der uddeles mad til børn fra fattige familier.

Om eftermiddagen hjælper de frivillige børnene og de voksne handicappede. Arbejdstiderne er fra 8.30 til 16.00.

Praktik

De fleste af de nævnte projekter og arbejdssteder kan modtage praktikanter. Send en e-mail til [email protected], hvor du forklarer dine ønsker og fortæller hvilke krav, din studievejleder stiller. Så vil EXIS finde ud af, hvor du bedst vil kunne passe ind.

Priser: Frivilligt socialt arbejde

Uger Pris
3 kr. 9.475,-
4 kr. 10.863,-
5 kr. 12.250,-
6 kr. 13.638,-
7  kr. 15.025,-
8 kr. 16.413,-
9 kr. 17.800,-
10 kr. 19.188,-
11 kr. 20.575,-
12 kr. 21.963,-

Priser: Frivilligt arbejde med elefanter

Uger Pris
3 kr. 12.591,-
4 kr. 15.005,-
5 kr. 17.419,-
6 kr. 19.833,-
7 kr. 22.247,-
8 kr. 24.661,-
9 kr. 27.075,-
10 kr. 29.489,-
11 kr. 31.903,-
12 kr. 34.317,-

Detaljer
Kontakt venligst [email protected] for oplysninger om priser på længerevarige ophold.

Inkluderet i prisen

Frivilligt arbejde i Sri Lanka

Kost og logi under hele programmet – tre måltider dagligt. I anden del af programmet vil du blive indlogeret ved en lokal værtsfamilie eller på den institution, hvor du arbejder

Hjælp og vejledning af lokalt ansatte under hele opholdet

En uges sprog- og kulturprogram

Orientering og sightseeing i Galle

Transport til/fra arbejdsplads (ved socialt arbejde)

T-shirt og arbejdstilladelse ved arbejde på elefanthjem

Personlig donation til dit arbejdssted

Håndbog om frivilligt arbejde i Sri Lanka før afrejse

Følgende er i ikke inkluderet i ovenstående priser:

 • Flybilletter
 • Rejseforsikring (EXIS sender gerne et tilbud på en police, som passer til dit ophold)
 • Udgifter til visum
 • Vaccinationer
 • Adgangsbilletter til seværdigheder ved udflugter m.m.
 • Vask af tøj

Landet

Sri Lanka er kendt for en meget forskelligartet kultur, høje bjerge, gyldne strande, et varieret dyreliv og farverigt koralrev. Øen ligger i det Indiske Ocean, 50 km syd for Indien og er cirka halvanden gange så stor som Danmark.

I 1948 fik landet selvstændighed og i 1979 ændredes navnet fra Ceylon til Sri Lanka.

Den 26. december 2004 ramte voldsomme flodbølger Sri Lanka. Der var omfattende tab af menneskeliv og mange savnede og tilskadekomne. Flodbølgen forårsagede desuden meget store ødelæggelser af infrastrukturen i kystområderne.

Galle

Galle er hovedstaden i den sydlige provins og har en rig historie, da dens naturlige havn har tiltrukket både portugisere, englændere og hollændere. Byen har i mere end 4 århundreder været et administrativt center for kolonimagter.

UNESCO har erklæret Galle for bevaringsværdig, og det hollandske fort er i dag et af byens mest populære seværdigheder. Kun 6 km sydøst for byens centrum ligger Unawatuna stranden, der tiltrækker mange turister takket være en eksotisk kultur og skøn natur.

Sproget

De officielle sprog i Sri Lanka er det indoariske sprog singalesisk, der tales af tre fjerdedele af befolkningen og det dravidiske sprog tamil, der tales af ca. en fjerdedel, især i den nordlige og østlige del af øen. Mindre grupper taler vedda, en singalesisk dialekt, samt malajisk.

Klimaet

Tropisk klima med en gennemsnitstemperatur på ca. 25 grader. Bjergene opdeler landet i to klart adskilte zoner og fungerer som barriere overfor monsunvindene, der har afgørende indflydelse på klimaet. Landets sydvestlige hjørne får meget nedbør, mens resten af landet er mere tørt.

Befolkningen

Der bor knap 20 millioner mennesker på Sri Lanka, hvoraf 74 % udgøres af singalesere, 18 % tamiler, oprindeligt indvandrere fra Sydindien, og de resterende 8 % af mindre etniske grupper. De fleste singalesere er buddhister, tamilerne er hinduer.

EXIS i Sri Lanka

Vores projekter ligger primært i Galle.

Inden du tager af sted

At deltage i frivilligt arbejde kræver modenhed, fleksibilitet, selvstændighed og lyst til at udføre socialt arbejde. Det er følelsesmæssigt krævende at arbejde med dårligt stillede mennesker, men giver samtidig mulighed for at udføre et meningsfuldt arbejde, få unikke erfaringer og ikke at forglemme – en oplevelse for livet.

Det er en stor udfordring og kræver gode tilpasningsevner at bo og arbejde frivilligt i Sri Lanka. Især i starten kan det synes overvældende at skulle tilpasse sig helt fremmede forhold, klare sig på et andet sprog osv.. Tingene fungerer ikke, som du er vant til, folk reagerer ikke, som du ville forvente. Klimaet, maden, stemningen – alt er anderledes.

I forbindelse med dit arbejde vil du dagligt blive konfronteret med en barsk social virkelighed og få oplevelser og erfaringer, der er meget forskellige fra turistens.

Forvent ikke, at der ligger et færdigt program til dig, når du begynder på arbejdet. Har du bestemt dig for at arbejde med børn, om det nu er på børnehjem eller i børnehaver, er det godt, at du selv har en idé om, hvordan man beskæftiger sig med børn – håndarbejde, sport, leg osv. Brug din fantasi, og vær kreativ.

 

Bemærk venligst følgende:

 • Det er ikke tilladt at drikke alkohol i programperioden
 • Mulighed for ændring af arbejdssted efter ankomst, kan ikke garanteres
 • Arbejdstider på projekter er forskellige fra sted til sted
 • Ændringer kan forekomme
 • Fuldmånedage medfører fridage i Sri Lanka

Visum

Ved ankomst i Colombo lufthavn kan man få opholdstilladelse for 1 måned. Der findes ikke noget specielt visum til frivilligt arbejde, derfor skal du rejse ind i landet som turist. Flere oplysninger om visum tilsendes efter tilmelding.

 

Klar til at tage af sted?

Reservér en plads på et af projekterne i Sri Lanka