Tilbage til projekt-oversigt
X
X

Bliv frivillig i Nepal

Nepal ligger i Himalayabjergkæden. Her finder du det frugtbare, tropiske lavland Tarai, det centrale højland med græsgange og Himalayabjergene med nogle af verdens højeste tinder. 

Frivilligt arbejde i Nepal

EXIS arrangerer frivilligt arbejde i Nepal. Dit ophold begynder med afhentning i lufthavnen Kathmandu, efterfulgt af en introduktionsuge, hvorefter du går i gang med det projekt, du har valgt at være frivillig på. Frivilligt arbejde i Nepal er en enestående mulighed for at opleve landet, kulturen og den lokale befolkning på nærmeste hold.

For at deltage i frivilligt arbejde i Nepal skal du være selvstændig og udadvendt, være fyldt 18 år og have lyst til og mod på at opleve en helt anden dagligdag, end du er vant til herhjemme.

Vores lokale koordinator tilbyder også en række udflugter i Nepal, som du enten kan tilmelde dig hjemmefra, eller efter ankomsten i Nepal.

 

Programstart i Nepal

Det frivillige arbejde starter året rundt 1. og 3. mandag i hver måned og varer fra 2 til 12 uger.

Der er afhentning i Kathmandu lufthavn dagen før programstart. Derefter får du 1 uges sproglig og kulturel orientering, med bl.a. en kort introduktion til arbejdsprogrammet, indkvarteringen, klimaet, forholdene i landsbyerne og andre nyttige tips. I de følgende uger arbejder du som frivillig på det projekt, du har tilmeldt dig. 

Kost og logi i Nepal

Som frivillig kommer du til at bo enten i lejligheden for frivillige, ved en nepalesisk værtsfamilie i nærheden af dit arbejdssted, eller på selve arbejdspladsen. 

Projekterne i Nepal

Herunder kan du læse om de forskellige muligheder inden for frivilligt arbejde i Nepal. På de fleste projekter er det muligt at deltage enten som frivillig eller som praktikant i forbindelse med uddannelse.

 

Introduktionsuge:

1. dag:
Kl. 10.00 Introduktion og briefing til frivilligt arbejde. Fra 16.00 til 18.00 sprogundervisning i nepali.
Velkomstaften.

2., 3. og 4. dag:
Undervisningen i nepali fortsætter. Om eftermiddagen kan du udforske byen på egen hånd.

5. dag
En udflugt i byen med en guide til de vigtigste kulturelle og religiøse monumenter i Kathmandudalen. Eftermiddagstimerne er til fri afbenyttelse.

6. dag
Undervisningen i nepali fortsætter.

7.dag
Evaluering af den første uge og afrejseforberedelse til arbejdsstedet. Der er ingen undervisning om eftermiddagen.

 

Medarbejderne fortæller gerne om interessante steder, som du kan besøge i fritiden.

Efter introduktionsugen starter det frivillige arbejde.

Frivillig på skole i Nepal

Der ligger ca. 50 skoler i Kathmandu, Chitwan og Pokhara, hvor der undervises børn og unge mellem 4 og 16 år i grundlæggende engelskkundskaber og andre fag i 4-6 timer om dagen. Der er 15-25 elever i hver klasse. Du skal også forvente at være med til at lege og tegne med børnene og hjælpe med at organisere andre skolerelaterede aktiviteter.

I vintermånederne holder skolerne ferie i Kathmandu området. I Chitwanprovinsen har skolerne til gengæld lukket om sommeren. Derfor er arbejdssteder for frivillige afhængige af sæsonen. Dashain og Tihar festivalerne betyder, at skolerne lukker fra en uges tid i foråret og igen omtrent en uges tid i efteråret. I denne periode kan frivillige få en anden arbejdsplads eller tage med på en ekskursion.

Indkvartering ved værtsfamilier i nærheden af skolen.

Undervisning på skoler på landet

Kunne du tænke dig at komme helt væk fra storbyers hektiske liv, opleve det smukke, landlige Nepal og undervise i engelsk og evt. andre fag af interesse? Skolerne i de små landsbyer har behov for frivillige.

Du vil her komme helt tæt på befolkning og opleve, hvad det vil sige at dele deres levevilkår. Det vil sandsynligvis sige boligforhold uden bruser, toilet uden træk og vask ved brønden. Internetforbindelse har landsbyerne højst sandsynligt heller ikke, så her vil det være nødvendigt at tage til en af de større byer.

Befolkningen på landet er meget gæstfrie og børnene er glade for undervisningen. Du får lærebøger og hjælp af skolelæreren, men skal alligevel bruge meget fantasi for at kunne klare mange klassetrin på én gang.

Der er særligt behov for hjælp med det mundtlige engelsk, fordi de nepalesiske engelsklærere ikke er så gode til udtale. Indkvarteringen er med helpension hos lokale familier.

Engelskundervisning i buddhistkloster

Du kommer til at undervise munke i alderen fra 5 til 15. Der er typisk mellem 15 og 30 børn i klassen.

Udover 1 times undervisning om dagen kan den frivillige arrangere leg, sport, tegning, sang, dans, og andet for børnene i det omfang, der er tid til det. Eleverne er enten nybegyndere i engelsk eller har et lavt niveau. Du vil være omgivet af meditation, ritualer, bønner, sange og få et indblik i munkenes liv, i den buddhistiske religion og livsstil. Hvis man gerne vil have mere undervisningstid, er det muligt at supplere med flere timer på børnehjem, eller skoler for fattige børn og unge.

Alle bliver indkvarteret i huset for frivillige. Så slipper man for at stå op klokken 5 om morgenen og følge de strenge klosterregler. Kvindelige frivillige skal huske påklædning, der dækker knæ og skuldre.

 

Sundhedspraktik i Nepal

Dette program henvender sig til studerende med en relevant, sundhedsfaglig baggrund, såsom medicin- eller sygeplejerskestuderende. Arbejdsopholdet foregår på hospitaler og lokale klinikker.

Eksempler på opgaver:

 • Bistå læger og sygeplejersker
 • Hjælpe patienter
 • Distribution af medicin
 • Følge op på patienter, måle blodtryk, temperatur osv.

Dette program er kun for praktikanter.

Frivillig på børnehjem

Hvert år flygter tusindvis af fattige børn til Katmandu, på jagt efter job og en bedre fremtid. Mange af dem ender med at arbejde 14 timer om dagen i industrien, på hoteller eller restauranter.

De fleste børnehjem i Nepal har 20 til 30 børn i alderen 4 til 12 år. Nogle børnehjem er mindre strukturerede og fungerer som uformelle skoler. Indkvarteringen er enten på hjemmet eller ved en værtsfamilie i nærheden. Der placeres frivillige på omkring 20 børnehjem i Kathmandu eller på landet.

Eksempler på opgaver:

 • Undervise engelsk til børn i små grupper
 • Undervise i hygiejne
 • Hjælpe med maden
 • Lege med børnene
 • Arrangere kreative aktiviteter
 • Undervise i musik og sang
 • Hjælpe med lektier
 • Administrative opgaver

Når du arbejder med børn, giver du dem et nyt perspektiv, nye oplevelser og håb. Der kræves ingen særlige kvalifikationer, kun motivation og engagement.

Børnehjem i Pokhara

I Pokhara, cirka 200 km. fra Kathmandu, samarbejder EXIS med et børnehjem for forladte, fattige og dårligt stillede børn, der alle har behov for hjælp.

Børnehjemmet tilbyder gratis uddannelse, husly og sundhedspleje til omkring 50 børn, mellem 3 og 18 år. Alle børnene går i skole, og en fuldtidsansat lærer på hjemmet hjælper dem med at tilpasse sig skolegangen, tilegne sig basale sociale færdigheder som personlig hygiejne, rengøring og havearbejde.

Som frivillig kan du – udover at give omsorg – hjælpe børnene med deres lektier, lære dem engelsk og hjælpe dem med at få hverdagen til at hænge sammen. Hvis du har særlige erfaringer eller færdigheder, er du meget velkommen til at foreslå relevante aktiviteter, man kan lave med børnene.

Du vil blive indkvarteret i et enkeltværelse på arbejdsstedet, hvor du også vil få serveret morgenmad, frokost og en snack om aftenen.

 

Prioners Assistance Home

En NGO driver specielle børnehjem for børn, hvis forældre sidder i fængsel. Der er ét hjem i Kathmandu og ét ude på landet, ved byen Sankhu. Tankegangen er, at familier helst ikke skal adskilles, men på den anden side bliver børnene nemt skadet, både fysisk og mentalt, hvis de også skal være i fængsel. NGO’en sørger derfor for, at børnene kan bo på børnehjem og regelmæssigt komme på besøg hos den fængslede forælder. I det omfang, det er muligt, sørges der også for reintegration af børnene, hjemme i den landsby de kommer fra.

Kathmandu: på hjemmet i Kathmandu er der ca. 60 børn i alderen 5 til 18 år. Børnene får tilbudt undervisning, mad, vand og lægehjælp og opfordres til at besøge deres forældre og hjælpes med at bearbejde oplevelsen at have en mor eller far i fængsel. Børnene kan frit tale om deres oplevelser og følelser. Frivillige hjælper med lektier og weekend aktiviteter. NGO’en støtter også børnene og deres familie efter afsoning. De tilbydes uddannelse, midlertidigt indkvartering efter løsladelse og hjælp til at finde en permanent bolig og arbejde.

Sankhu: Det andet hjem ligger ca. 2 kilometer fra Sankhu og ca. 45 minutter fra Kathmandu. Her er der plads til ca. 100 børn. På dette hjem kan børn og personale være mere fysisk aktive, leve på en mere traditionel, nepalesisk måde og bevare deres kulturelle traditioner.

 

Hjemmet er et traditionelt nepalesisk hus og ligger på en bakkeskråning, omgivet af sin egen landbrugsjord. Børnene kan gå i skole i Sankhu. Ud over de almindelig opgaver med børnene bliver de frivillige også involveret i at hjælpe med markarbejde og landbrug. Du kan træffe beslutningen om, om du vil arbejde med børnene i Kathmandu eller Sankhu efter introduktionsugen.

 

Frivillig som foto-journalist

Studerende på fotojournalistik kan få praktikplads i Nepal. Hvis du overvejer en pause fra studierne eller tænker på at starte en karriere inden for fotojournalistik, så er der nu mulighed for at udforske landet, kulturen og befolkningen som praktikant. Et praktikophold er en god måde at få relevant erfaring, samtidig med at forbedre ens CV på. Under introduktionsugen i Kathmandu får du blandt andet lært lidt Nepali, oplysninger om byen og gennemgår dine kommende arbejdsopgaver med den specifikke koordinator, som er tilknyttet det faglige område. Dine arbejdsopgaver vil være på engelsk.

Der er tre slags opgaver:

1. En reportage om et unikt og interessant emne, som går ud fra en problemstilling, fokuserer på konsekvenser og løsninger.

2. Et specifikt tema med relevant tekst til billederne.

3. Lokale begivenheder.

Hver opgave tager normalt ca. 1,5 uge, inklusiv alle forberedelser og afvikling.

 

Praktik i Nepal

De fleste af de nævnte projekter og arbejdssteder kan modtage praktikanter. Send en e-mail til [email protected], hvor du forklarer dine ønsker og fortæller hvilke krav, din studievejleder stiller. Så vil EXIS finde ud af, hvor du bedst vil kunne passe ind.

 

Priser: Frivilligt arbejde i Nepal

UgerPris
2kr. 6.675,-
3kr. 7.600,-
4kr. 8.425,-
5kr. 9.250,-
6kr. 10.075,-
7kr. 10.900,-
8kr. 11.725,-
9kr. 12.550,-
10kr. 13.275,-
11kr. 14.200,-
12kr. 15.025,-

Priser – sundhedsprojekter

UgerPris
3kr. 9.850,-
4kr. 10.675,-
5kr. 11.500,-
6kr. 12.700,-
7kr. 13.900,-
8kr. 15.100,-
9kr. 16.300,-
10kr. 17.500,-
11kr. 18.700,-
12kr. 19.000,-

Priser – fotojournalistik eller børnehjem i Pokhara

UgerPris
4kr. 8.163,-
5kr. 9.100,-
6kr. 10.038,-
7kr. 10.975,-
8kr. 11.913,-
9kr. 12.850,-
10kr. 13.788,-
11kr. 14.725,-
12kr. 15.663,-

Detaljer
Kontakt venligst [email protected] for oplysninger om priser på længerevarige ophold.

Inkluderet i prisen

Frivilligt arbejde i Nepal

Kost og logi under hele programmet. Under arbejdsopholdet vil du blive indlogeret ved en nepalesisk værtsfamilie, på arbejdsstedet eller i huset for frivillige

Hjælp og vejledning af lokalt ansatte under hele opholdet

En uges introduktionskursus

N

Undervisningsmaterialer

Personlig donation (undtaget til journalistik)

Håndbog om Nepal før afrejse

Følgende er i ikke inkluderet i ovenstående priser:

 • Flybilletter
 • Rejseforsikring (EXIS sender gerne et tilbud på en rejseforsikring, som passer til dit ophold)
 • Udgifter til visum
 • Vaccinationer
 • Adgangsbilletter til seværdigheder ved udflugter m.m.
 • Eventuelle transportudgifter fra indkvarteringssted til arbejdssted (3-4 US dollar per dag)
  Vask af tøj
 • Udflugter i Nepal, som du kan tilmelde dig enten hjemmefra, eller efter ankomst

Fakta om Nepal

Nepal ligger i Himalayabjergkæden uden adgang til havet. Det har grænser til Indien i øst, vest og syd og Kina(Tibet) mod nord. Hovedstaden er den gamle kongeby Kathmandu, der ligger i landets vigtigste område, Kathmandudalen, i 1300-1450 meters højde.

Landet var et monarki indtil 15. januar 2008, hvor kongen blev frataget hovedparten af sine beføjelser. Et nyvalgt parlament erklærede 28. maj Nepal for en republik.
Det er et udpræget landbrugsland – ca. 90 % er beskæftiget indenfor dette område. Der dyrkes bl.a. ris, sukkerrør, tobak, jute og korn. Kvægavl, okser og bøfler, har også en stor betydning

Dyrelivet er meget rigt, især i jungle- og sumpegnene; hvor der findes bl.a. tigre, leoparder, bjørne, ulve, elefanter og det meget sjældne indiske næsehorn.

 

Klimaet i Nepal

Den store variation i klimaet, opdeler landet i 3 områder: det frugtbare og tropiske lavland Tarai, det centrale højland med græsgange og skove, samt Himalayabjergene med nogle af verdens højeste tinder.

 

Sproget i Nepal

Det officielle sprog er nepali, men det tales kun af halvdelen af befolkningen. De mange andre sprog svarer til de forskellige folk og kulturer i landet. De veluddannede i Kathmandu taler og forstår som regel engelsk, især de unge. Du skal derimod ikke regne med, at folk i landområderne eller ældre mennesker er i stand til at kommunikere på engelsk.

 

EXIS i Nepal

Vores projekter ligger primært i Kathmandu og Pokhara.

 

Befolkningen i Nepal

Nepal er etnisk, såvel som religiøst, et mangesidet og varieret land. 90 % af befolkningen tilhører hinduismen, derudover er der et buddhistisk, muslimsk og kristent mindretal. Landets mange etniske grupper lever relativt fredeligt side om side.

Det er et af verdens fattigste lande, arbejdsløsheden er meget høj, og omkring 80 % af befolkningen lever uden regelmæssig indkomst. Endnu i dag er omkring tre fjerdedele af befolkningen analfabeter.

Selvom der er skolepligt indtil sjette klasse, kommer en stor del af børnene ikke i skole, da der ofte er brug for deres arbejdskraft i marken, eller fordi der ganske enkelt er for lang vej til skolen. Der er derfor et stort antal tiggere, fattige og gadebørn i Kathmandu og andre store byer.

 

Inden du tager af sted

Det er en stor udfordring at bo og arbejde i et fattigt land. Det kræver mod og tilpasningsdygtighed. Især i starten kan det synes overvældende at skulle tilpasse sig helt fremmede forhold, klare sig på et nyt sprog osv.. Tingene fungerer ikke, som du er vant til, folk reagerer ikke, som du ville forvente, klimaet, maden, stemningen – alt er anderledes.

I forbindelse med dit arbejde vil du dagligt blive konfronteret med en barsk social virkelighed og få oplevelser og erfaringer, der er meget forskellige fra turistens. Forvent ikke, at der ligger et færdigt program til dig, når du begynder på arbejdet. Har du bestemt dig for at arbejde med børn, er det godt, at du selv har en idé om, hvordan man beskæftiger børn – håndarbejde, sport, leg, eller hvad du ellers kan finde på. Brug din fantasi og vær kreativ.

At deltage i arbejdsprogrammet kræver modenhed, fleksibilitet, selvstændighed og lyst til socialt arbejde. Samtidig giver det dig muligheden for at udføre et meningsfuldt arbejde, få unikke erfaringer og – ikke at forglemme – en oplevelse for livet.

Selvom EXIS altid bestræber sig på at levere den bedste service, også i Nepal, kan man ikke forvente europæiske standarder. Arbejdet er ikke, som i Europa, tilrettelagt efter ugeskemaer og lignende.

For at få alt til at fungere optimalt kræves der en personlig indsats fra deltagernes side.

Anbefalet læsning:

The Kathmandu Valley af Kerry Moran.
Mount Everest National Park: Sagarmatha Mother of the Universe af Margaret Jefferies.
The Royal Chitwan National Park af Margaret Jefferies and Hemanta Mishra.
Trekking in the Everest Region af Jamie McGuinness.
Trekking in the Annapurna Region af Bryn Thomas.
Insight Guides: Nepal af Hans Hofer.

 

 

Klar til at tage af sted?

Reservér en plads på et af projekterne i Nepal