Tilbage til projekt-oversigt

Bliv frivillig i Guatemala

Landet med Mellemamerikas højeste og mest aktive vulkaner, de mest imponerende mayaruiner og den største indianske befolkning. Velkommen til Guatemala!

Frivilligt arbejde i Guatemala

Frivilligt arbejde i Guatemala er en enestående mulighed for at opleve landet, kulturen og den lokale befolkning på nærmeste hold. Nybegyndere i spansk følger som udgangspunkt minimum 2-4 ugers sprogkursus, inden det frivillige arbejde begynder, for at alle parter skal få så meget ud af opholdet som muligt.

For at deltage skal du være selvstændig og udadvendt, fyldt 18 år og have lyst til og mod på at arbejde som frivillig.

Du kan naturligvis også vælge udelukkende at deltage i den intensive sprogundervisning i Guatemala.

Der er bl.a. mulighed for arbejde ved det guatemalanske Røde Kors, på børnehjem, på hospitaler, med gadebørn eller fysisk og psykisk handicappede, arbejde med ældre, eller i nationalparker. Nogle arbejdssteder kræver uddannelse inden for området – andre gør ikke.

I de første uger vil der være samtaler med skolens koordinator, hvor du forberedes på de kommende arbejdsopgaver. Du har her lejlighed til at få et mere detaljeret indblik i de forskellige arbejdsmuligheder, få svar på dine spørgsmål og i det hele taget at forberede dig på det frivillige arbejde. Endvidere besøges stedet, hvor du skal udføre frivilligt arbejde. Der er dog nogle institutioner, som ikke tillader besøgende ud fra det synspunkt, at børnene ikke skal betragtes som turistattraktioner.

Vores projekter i Guatemala

Herunder kan du læse om de forskellige projekter, som EXIS tilbyder i Guatemala. Vælger du at arbejde i børnehaver, skoler eller på andre uddannelsessteder, skal du huske, at ferieperioden i Guatemala ligger fra midt i december til midt i januar samt i påskeugen, Semana Santa. Også projekter som f.eks. Røde Kors holder lukket i december og januar. I denne periode vil der være andre muligheder for frivilligt arbejde, som koordinatoren vil oplyse dig om.

De fleste arbejdssteder egner sig også til et praktikophold.

Programstart

Sprog- og arbejdsprogrammet starter hver mandag året rundt, undtagen under påskeugen. Der er ankomst søndagen før.

Sprogkurset

Som frivillig i Guatemala starter du dit ophold med et spanskkursus på minimum 2 uger, så du er godt klædt på til arbejdet. Du modtager 20 spansklektioner om ugen. Programmet garanterer solide sprogfærdigheder, men også forståelse for og kendskab til landets kultur, politik og andre samfundsmæssige forhold.

Du kan læse mere om vores sprogskole i Guatemala her.

Indkvartering under sprogkurset

Du indkvarteres hos en guatemalansk familie og får tre måltider om dagen, mandag-lørdag. Du får eget værelse og adgang til bad og toilet. At bo hos en familie er en enestående mulighed for at praktisere sproget og få et indblik i en guatemalansk families dagligdag. De fleste familier har flere studerende boende og bor indenfor 15-20 minutters gåafstand fra skolen.

 

Indkvartering under arbejdsopholdet

Du indkvarteres ved en værtsfamilie i Antigua, som beskrevet ovenfor. Vælger du at arbejde for en institution, som er udenfor Antigua, skal du regne med udgifter til bustransport. Kun frivillige som vælger at arbejde i Wildlife Rescue Center eller med skildpadderne indkvarteres på selve arbejdsstedet. 

Sundhed

Røde kors

Guatemala er et af Mellemamerikas fattigste lande, og Røde Kors har en vigtig social – såvel som sundhedsmæssig – funktion. Organisationen råder over sundhedsklinikker og ambulancetjenester og foretager udrykninger ved naturkatastrofer og ildebrande. Desuden organiseres uddeling af børnetøj til de fattigste børn.

 

Los Bomberos Municipales

Det lokale brandvæsen i Antigua slukker ikke kun ildebrand, men rykker ud til alle nødsituationer i Antigua og omkringliggende landsbyer.

Frivillige er meget velkomne. Hvis ikke du har fulgt et førstehjælpskursus hjemmefra, får du et gratis kursus af Bomberos.

Det er et interessant arbejdssted for frivillige, som overvejer at videreuddanne sig indenfor f.eks. sundhedsvæsenet. At arbejde for “Bomberos” kræver følgende dresscode: Blå (lyse eller mørke) cowboybukser, hvid skjorte med rund krave uden print, sorte sko eller sorte lave støvler, helst i militær stil, rød baseball hat med hvidt for. Dette outfit kan naturligvis også købes efter ankomsten til Antigua.

Hospital Nacional Pedro de Bethancourth

Et kommunehospital, der ligger i San Felipe – 5 minutters kørsel fra centrum i Antigua.

I løbet af den sidste uge på sprogskolen kommer du til at møde din kommende arbejdsgiver og få udleveret et arbejdsskema. Arbejdet kan foregå om formiddagen fra 07.00 til 12.00 eller fra 13.00 til 17.00 mandag-fredag. Rygning er ikke tilladt på skolen.

Kvindelige deltagere skal være indstillede på, at bukser eller korte kjoler ikke er tilladt i arbejdstiden med undtagelse af de dage, hvor de skal hjælpe til i idrætstimerne. Mandlige deltagere må kun bære korte bukser i sportstimerne.

 

Hermano Pedro

Det statsejede hospital, Hermano Pedro, for fysisk og psykisk handicappede børn og unge ligger midt i Antigua. Hospitalet er hjem for ca. 500 børn og unge, der på grund af meget stærke handicaps ikke kan bo hjemme. Som frivillig er det muligt at arbejde med f.eks. underernærede spædbørn og mentalt handicappede i alle aldre. Børnene og de unge behøver omsorg, pleje og stimulering. Der er mulighed for arbejde fra 8 til 12 eller 14 til 17.

 

Puesto de Salud

Små lokale, offentlige klinikker med ansvar for vaccinationsprogrammer for børn, førstehjælp, sundhedspleje, konsultation, tandpleje m.m.. I bestemte perioder kører der vaccinationskampagner, hvor frivillige, sammen med en sundhedshjælper, kan besøge familier for at vaccinere børnene, oplyse forældrene om smitsomme sygdomme som kolera og malaria samt give råd om hygiejne og ernæring. Der er også et projekt i gang med bygning af latriner, hvor der er brug for arbejdskraft. Målet er at begrænse den store børnedødelighed, der bl.a. forårsages af sygdomme som diarré og maveorm.

 

Atkinson Family Clinic ved Nuestros Ahijados

Klinikken ligger i San Felipe de Jesus, ca. 10 min. uden for Antigua. Frivillige er “føl” hos den praktiserende læge og arbejder direkte med patienterne.

 

Jospice Internacional San José

Hospicet ligger i San Lucas Sacatepequez, ca. 20 min. fra Antigua og er et AIDS-hospice for døende patienter, børn og voksne. Patienterne får husly, tøj, mad, medicin og menneskelig opmærksomhed. Frivillige uden medicinsk baggrund hjælper normalt med rengøring og underholder børnene.

1. og 3. års lægestuderende hjælper sygeplejerskerne.
4. års lægestuderende er “føl” hos lægerne.

Consultorio Médico San Andrés Itzapa

En lille offentlig sundhedsklinik for lavindkomstfamilier, som ligger ca. 30 min. fra Antigua og tilbyder eksterne konsultationer for almindelige sygdomme og førstehjælp. Frivillige hjælper klinikkens direktør, der er professionel sygeplejerske, med konsultationer og lægeundersøgelser.

 

Socialt arbejde

Camino Seguro

Projektet startede i januar 2000 på en stor losseplads i Guatemala City. Her lever hundreder af mennesker af at samle skrald. De bor i skure af blik og pap uden vand og elektricitet. Børnene har aldrig gået i skole og er i det hele taget meget understimulerede. De får skoleuniformer, skolematerialer, en månedlig madration og skolepenge. Børnene skal til gengæld love at gå i skole hver dag og gøre deres bedste.

De frivilliges arbejde består i lektiehjælp, kreative indslag, kunstneriske aktiviteter osv.. Se også kommentarer fra tidligere deltagere.

Projektet ligger 1 times buskørsel fra Antigua. Typiske aktiviteter er skolehjælp, leg, og pasning af børnene.

Common Hope

Common Hope eller “Familias de Esperanza” arbejder for mere end 8.000 familier og børn i de fattige områder på landet og i byerne Antigua og Guatemala City.

Denne non-profit organisation har mange forskellige programmer, alle med samme målsætning: at forbedre de fattige familiers levevilkår gennem undervisning, sundhedspleje, boligsanering, assistance og økonomisk udvikling.

Udviklingscentret består af 6 bygninger omgivet af haver lige uden for Antigua, som er en central beliggenhed for de 15 små byer, hvor hjælpen koncentreres. Bygningerne blev opført med hjælp fra fædrene til de sponsorerede børn. Der er en klinik, et bibliotek, kontor for sociale rådgivere, klasseværelser, og en ”butik”, hvor donerede genstande udstilles. Frivillige arbejder fra 8 til 17. Opgaverne er afhængige af spanskkundskaber og evner.

 

Niño Obrero

Niño Obrero, som betyder ”arbejderbarn”, er en almindelig, privatejet skole og samtidig et sted, hvor børn fra dårligt stillede familier kan lære forskellige håndværk. Der er brug for frivillige både til det kreative, til håndværk og til at undervise i almindelige fag. Hver onsdag eftermiddag har børnene timer i et nærliggende bageri. Derudover lærer de at sy, væve, at lave stearinlys eller arbejde med træ.

Du kan som frivillig selv bestemme, om du ønsker at arbejde på del- eller heltid. Det vil blive meget værdsat, hvis du kan give undervisning i engelsk. Der er ikke råd til undervisningsmateriale til engelskundervisning på skolen, så du er velkommen til at medbringe bøger og andet materiale til undervisning.

 

Guardería infantil

Et dagplejecenter for børn, hvis mødre er i arbejde.
Opgaverne består hovedsageligt i leg og pasning af børnene og indlæring på børnehaveniveau. Minimum arbejdstid 4 uger.

Nuestros Ahijados

En privatinstitution, hvor fattige børn har mulighed for at få undervisning. Institutionen ligger ca. 20 minutters gang fra Antiguas centrum i den lille forstad, San Felipe de Jesus. Den drives af midler doneret fra udlandet.

Udover at give undervisning, mad og medicin er det også nødvendigt at lege, synge og motivere børnene, der er i underskud for opmærksomhed fra voksne. Børnene har mulighed for at gennemføre en uddannelse på institutionen, der kan være med til at sikre dem et bedre liv.

Deltagernes opgaver kan, foruden at beskæftige sig direkte med børnene, også indebære at skulle hjælpe med opbygning og vedligeholdelse af bygningen.

 

Hogar de Niños Jerusalem

Et hjem for forældreløse- og forladte børn op til 15 år, ca. 15 min. uden for Quetzaltenango. Frivillige arbejder oftest som lærerassistenter, arrangerer aktiviteter, der fremmer indlæring og hjælper med huslige opgaver.

 

Hogares Comunitarios

Et dagplejecenter for børn af udearbejdende mødre og fattige familier. Der tilbydes mad og grunduddannelse til børn mellem 0 og 6 år. Frivillige arbejder oftest som lærerassistenter, arrangerer aktiviteter, der fremmer indlæring og hjælper med huslige opgaver.

 

Escuela Unión y Esperanza

Denne private skole i Jocotenango er til børn fra fattige familier, som ikke har råd til at sende deres børn i de offentlige skoler. Hver morgen og aften får børnene mad på skolen. En gang om måneden møder alle forældrene på skolen for at diskutere emner som sund mad, disciplin, undervisning osv.. Frivillige arbejder enten i børnehaven eller i skolen med indlæring af alfabetet, tegning, maling, leg, og engelskundervisning eller basale computerkundskaber. Man kan vælge at arbejde halvdags eller heldags.

Skolen er afhængig af donationer og har få midler. Frivillige skal være i besiddelse af fantasi og energi til at kreere en interessant undervisning.

 

El Buen Samaritano

Dagplejecenter med ca. 160 børn fra Jocotenango. Et refugium, hvor børnene føler sig trygge og har adgang til uddannelse, mad og lægehjælp. Frivillige hjælper med planlægning og gennemførelse af daglige aktiviteter og sørger for, at børnene overholder lektie- og legetid. Der er også brug for hjælp til vedligeholdelse og madlavning.

 

Open Windows

I Sacatepequez er der nu oprettet et bibliotek for børn, som måske aldrig selv har læst eller fået læst en historie. I deres hjem er der ingen bøger, og i mange tilfælde er forældrene anafalbeter.

Biblioteket er sponsoreret af udlandet, og man er glad for frivillige, som kan hjælpe børnene med at læse, lege eller hjælpe til med at arrangere forskellige aktiviteter.

Der udleveres også bøger til skolelærere og materiale til håndarbejde. Har du lyst til at sprede læseglæde og stimulere børn, er det en meget berigende oplevelse at arbejde for Open Windows.

Se også: http://www.openwindowsfoundation.com/

 

Miljøarbejde

Fokus på miljøet er en af nøglerne til bevarelsen af Guatemalas natur- og dyreliv.
Frivillige kan deltage i rehabilitering af fredede dyrearter, genplantning af skove sammen med skolebørn, strandrydning, udsætning af nyudklækkede skildpadder eller følge fattige børn på øko-ture. Nedenfor følger beskrivelser af de tre miljøprojekter.

Wildlife Rescue Center

Centret ligger i The Mayan Biosphere Reserve, i den nordlige tropiske del af Petén regionen, ved Lake Petén Itza og tæt ved byen Flores.

Området er kendt for en stor biodiversitet, men også for mange arkæologiske skatte, som for eksempel tempelkomplekset Tikal.

Wildlife Rescue Centrets formål er:

 • At bevare, beskytte og undersøge vilde dyr som tukaner, araer, brøleaber, margayer, ozelotter, vaskebjørne, snohalebjørne, jaguarer, hjorte og leguaner
 • At redde vilde dyr fra smuglere, rehabilitere og genindsætte dyrene i deres oprindelige omgivelser
 • At kreere og vedligeholde beskyttede områder til dyrene
 • At fremme forståelse i den lokale befolkning for bevarelse af naturens oprindelige ressourcer igennem undervisningsmateriale og at udvikle alternative indkomstmuligheder i det lokale samfund
 • De frivillige får mulighed for at arbejde sammen med det lokale samfund i deres bestræbelse på at beskytte dyr og deres habitat. Da de fleste dyr er unge og har behov for meget pasning, vil deltagernes opgaver typisk være at fodre og passe dyrene
 • Andre opgaver kan være at hjælpe med at bygge bure eller bygninger og vedligeholde stier.

Arbejdstiden er fra kl. 7 til 12 og kl. 15 til 16. Alle frivillige bliver indkvarteret i et hus med moderne faciliteter på projektets område. Der serveres 3 måltider om dagen. Efter dit spanskkursus i Antigua, hjælper skolens koordinator dig med busrejsen (ca. 260 km) til Lago Petén Itzá. Efter et endt arbejdsophold kan du tage en bus tilbage til Guatemala City. I din fritid kan du gå ture, svømme, besøge Maya ruinerne eller Canopy parken.

 

Skildpadder, leguaner og alligatorer

Projektet ligger på 3 hektar beskyttet strandområde, 2 km vest for landsbyen Hawaii og 7 km øst for feriebyen Monterrico. Selvom skildpadden er en truet art, indsamler og sælger lokalbefolkningen stadig skildpaddeæg.

Yngleperioden falder sammen med regntiden fra juni til oktober med højsæson i august og september. Knap 2 måneder efter sættes de nyudklækkede skildpadder fri i havet. I yngleperioden går man om natten langs stranden og indsamler æg for at kunne genbegrave dem på bestemte udklækningsteder.

I samme og andre perioder deltager frivillige ligeledes med fodring og rengøring hos caimanerne og leguanerne og genplantning af mangroven. I leguan- og alligatorprojektet opfostres unger i fangenskab og udsættes i mangroveområdet.

Frivillige indkvarteres på stedet i huse med sovesale, køkken og bad.

Transport til arbejdsstedet koster ca. 20 USD

 

Nationalpark

Parken ligger en halv times kørsel fra Guatemala City og er åbent for besøgende mod betaling. Det er et rekreations- og oplysningssted. Besøgende bliver vist rundt og forklaret, hvorfor bevarelsen af parken, dens planter og dyreliv er så vigtigt.

Frivillige bliver boende hos deres værtsfamilier i Antigua og rejser med bus til parken, ca. 30 – 45 minutter hver vej. Du kan forvente fleksible arbejdstider, men lørdag og søndag har alle travlt på grund af de mange besøgende.

Du kan komme til at vedligeholde stier, kreere plancher og skilte, assistere med miljøundervisning på lokale skoler og hjælpe med rundvisninger.

Transport til arbejdsstedet koster ca. 1,5 USD/dag.

Praktik

De fleste af de nævnte projekter og arbejdssteder kan modtage praktikanter. Send en e-mail til [email protected], hvor du forklarer dine ønsker og fortæller hvilke krav, din studievejleder stiller. Så vil EXIS finde ud af, hvor du bedst vil kunne passe ind.

 

Frivilligt arbejde – Sundhedsarbejde/socialt arbejde/nationalpark

Sprogkursus (antal uger) Frivilligt arbejde (antal uger) Pris
2 2 12.836
2 4 14.748
2 6 16.661
2 8 18.573
2 10 20.486
4 2 16.737
4 4 18.650
4 6 20.562
4 8 22.475
6 2 26.639
6 4 22.551
6 6 24.464
8 2 24.546
8 4 26.453

Frivilligt arbejde – Wildlife Rescue Center/Skildpadder, leguaner og alligatorer

Sprogkursus (antal uger) Frivilligt arbejde (antal uger) Pris
2 2 14.366
2 4 17.426
2 2 20.486
2 8 23.546
2 10 26.606
4 2 18.267
4 4 21.327
4 6 24.387
4 8 27.447
6 2 22.169
6 4 25.229
6 6 28.289
8 2 26.070
8 4 29.130

Detaljer
Kontakt venligst [email protected] for oplysninger om priser på længerevarige ophold.

Inkluderet i prisen

Frivilligt arbejde i Guatemala

Indkvartering hos en guatemalansk familie med helpension, 3 daglige måltider mandag-lørdag

20 lektioners individuel sprogundervisning mandag-fredag

N

Ugentlige sprogtest og orientering

Kursusbevis efter endt undervisningsforløb

Rundvisning i byen.

Forberedelser til det frivillige arbejde

Adgang til skolens eftermiddagsakivititeter

Håndbog før afrejse

N

Adgang til skolens bibliotek med Latinamerikansk musik, spil, grammatikbøger, videos om landets kultur og historie

Detaljer

Der er ingen refundering for tabte undervisningstimer på nationale fridage. Sprogskolen lukker ikke i december, bortset fra i juledagene og nytårsdag.

Følgende er ikke inkluderet i programprisen:

 • Fly t/r Guatemala
 • Vaccinationer
 • Forsikringer (EXIS sender gerne et tilbud på en rejse- og/eller afbestillingsforsikring, som passer til dit ophold)
  Salsa- og merengueundervisning
 • Udflugtsprogram: En 2 dages tur til Lake Atitlan & Chichi og en halvdags udflugt til Pacaya vulkanen, inkl. transport og adgangsbilletter. Kan tilvælges for kr. 2.175,-
 • Ved tilmelding til to forskellige arbejdspladser, faktureres et gebyr på kr. 350,-
 • Ved tilmelding til en praktikplads er der et praktikgebyr på kr. 750,

Landet

Guatemala er et meget smukt og frodigt land. Det grænser op til Mexico mod nord og til El Salvador og Honduras mod syd. Landet har desuden naturlige grænser mod Stillehavet og det Caribiske Hav.

Guatemala har Mellemamerikas højeste og mest aktive vulkaner, de mest imponerende mayaruiner, og herudover er det landet med den største indianske befolkning. Ca. 40 % af befolkningen er indiansk og fordelt på 22 folkeslag. Hver gruppe taler sit eget sprog, men størstedelen taler også spansk.

Størstedelen af mayaindianerne bibeholder stadig deres traditionelle tøjstil og klæder sig i fantastiske farvestrålende, hjemmevævede dragter. Hvert folkeslag har sin karakteristiske klædedragt, væveteknik og specielle broderi. Med dets skønhed, frodighed og interessante indianske kultur tiltrækker landet mange unge rejsende og turister.

 

Klimaet

Guatemalas tropiske klima gør, at temperaturen er relativt høj året rundt. Det afhænger dog af hvor i landet, man befinder sig. Mens der ved strandene og i lavlandsområderne er fugtigt og varmt, er temperaturerne i højlandet mere ustabile. De kan svinge helt fra 30 grader om dagen og ned til 5 grader om natten.

I regntiden, der strækker sig fra maj til september, skinner solen som regel indtil klokken 16 om eftermiddagen, hvorefter voldsomme regnskyl forvandler gaderne til floder. December og januar er de koldeste måneder, marts og april er de varmeste. Guatemala City har dagtemperaturer på omkring 25-30 grader året rundt.

EXIS i Guatemala

Antigua
I timen før daggry kan du af og til høre lyden af hestevogne, der drejer om hjørnerne i Antiguas brostensbelagte gader. De lokale genkender lydene som spøgelserne fra de spanske erobrere, fra dengang Antigua var hovedstad i Guatemala. Antigua er fuld af den slags spøgelser og historier, og det er med til at give byen den sjæl, der har gjort den kendt og elsket i hele verden.

Antigua, der i dag har ca. 35.000 indbyggere, blev grundlagt i 1542. Byen ligger 1500 meter over havets overflade i en smuk, grøn dal, ca. 45 km. fra Guatemala City. De brostensbelagte gader, de imponerende kirker, paladser og koloniale bygninger, hvoraf mange forfalder pga. mangel på vedligeholdelse, gør byen unik i Mellemamerika. Tre vulkaner indrammer byen, og i klart vejr giver det en fantastisk udsigt fra hvert gadehjørne.

Klimaet er meget behageligt. Der er sædvanligvis 20-25 graders varme i dagtimerne. Sidst på eftermiddagen, eller først på aftenen, falder temperaturen. Restaurerede koloniale bygninger fungerer nu bl.a. som caféer og restauranter. Der er imponerende bygningsværker med massive træsøjler, som bærer store balkoner og rummer hyggelige patioer med et væld af blomster og planter. Her kan man sidde nogle timer over en kop kaffe, betragte menneskelivet og nyde atmosfæren.

Midt i byen findes den store koloniale plads, hvor folk fra de omkringliggende landsbyer dagligt sælger deres vævede tekstiler, tæpper og lignende. Markedet på pladsen er, om søndagen, et rent farveorgie. Udover vævede stoffer i alle farver og mønstre sælges alt lige fra børster og toiletpapir, eksotiske krydderier, grøntsager, frugter og blomster til kyllinger, stegte majs og kandiseret slik.

På grund af den unikke arkitektur og det behagelige klima er Antigua et meget besøgt sted. Det betyder underholdningsmuligheder udover det sædvanlige. Der er dansesteder, hyggelige caféer, hvor rejsende mødes, biografer osv.. Er du træt af brune bønner og majs-tortillas, findes der internationale spisesteder, der serverer alt fra store frugtsalater med müesli og yoghurt, til fondue og boeuf bourgignon og en fransk ostedessert med et glas rødvin til. Du vil her kunne møde lokale og andre udlændinge og for en stund diskutere andre ting end spanske verber.

Befolkningen

Størstedelen af befolkningen lever i dyb fattigdom og er ofte ikke i stand til at få deres basale behov opfyldt. Levealderen er på ca. 65 år og børnedødeligheden på 70 ud af 1000. Ca. 40 % af befolkningen har ikke adgang til sikkert rent drikkevand. Analfabetismen er på 44 % blandt mænd og 52 % blandt kvinder. 78 % af bønderne ejer 10 % af jorden.

Udover de fremherskende sociale problemer har den indianske befolkning også oplevet en stærk politisk undertrykkelse. Det ene militærdiktatur har afløst det andet gennem årene, med en voldsom undertrykkelse af den indianske befolkning til følge. I protest mod diktaturet og som et forsøg på at vælte det, blev de første guerillagrupper dannet i 1960. Guerillaen søgte tilslutning blandt den indianske landbefolkning og opnåede den også i nogen grad. I 1982 fik guerillaen således en del magt og kontrollerede store dele af landområderne. En systematisk undertrykkelse fra militærets side blev igangsat for at knuse oppositionen. Hele landsbyer blev brændt ned, og store massakrer fandt sted. I løbet af to år blev 40.000 mennesker dræbt, 420 landsbyer slettet af landkortet og 250.000 sendt på flugt til bl.a. Mexico. 1 million blev gjort til flygtninge i deres eget land. I dag er landet en demokratisk republik, og forholdene er ganske rolige.

En stor del af flygtningene er vendt tilbage fra Mexico for at genopdyrke deres marker og skabe sig et nyt liv i deres hjemland. Generelt er Guatemala et sikkert sted at rejse og opholde sig i. Lokalbefolkningen er utrolig venlig og gæstfri. Afholder man sig fra at blande sig i politik og bruger sin sunde fornuft, er der ingen grund til nervøsitet. Guatemala er Mellemamerikas absolut mest yndede og populære rejsemål.

 

Sproget

Det officielle sprog er spansk, men der tales også flere oprindelige sprog.

 

Inden du tager af sted

At deltage i frivilligt arbejde kræver modenhed, fleksibilitet, selvstændighed og lyst til socialt arbejde. Det er følelsesmæssigt krævende at arbejde med dårligt stillede mennesker, men det giver samtidig mulighed for at udføre et meningsfuldt arbejde, få unikke erfaringer og ikke at forglemme – en oplevelse for livet.

Især i starten kan det synes overvældende at skulle tilpasse sig helt fremmede forhold, klare sig på et andet sprog osv.. Tingene fungerer ikke, som du er vant til, folk reagerer ikke, som du ville forvente. Klimaet, maden, stemningen – alt er anderledes. Det er en stor udfordring og kræver gode tilpasningsevner at bo og arbejde i et udviklingsland.

I forbindelse med dit arbejde vil du dagligt blive konfronteret med en barsk social virkelighed og få oplevelser og erfaringer, der er meget forskellige fra turistens. Forvent ikke, at der ligger et færdigt program til dig, når du begynder på arbejdet. Har du bestemt dig for at arbejde med børn, er det godt, at du selv har en idé om, hvordan man beskæftiger børn – håndarbejde, sport, leg, eller hvad du ellers kan finde på. Brug din fantasi, og vær kreativ.

Det er vigtigt at forstå, at børnenes vilkår på børnehjem i fattige lande er meget anderledes end i Europa. De basale behov som mad, tøj og et tag over hovedet opfyldes, men personalet er enten ikke uddannet eller har ikke tid til flere opgaver. I nogle lande arbejder personalet endda på frivilligt basis. Vi vil gerne gøre alle særligt opmærksom på, at mangel på personale og/eller mangel på personalets uddannelse kan være årsag til at disciplinen opretholdes på gammeldags facon, dvs. med fysisk afstraffelse. Som frivillig kan du være med til at vise personalet andre positive metoder til at opretholde disciplinen.

Selvom EXIS altid bestræber sig på at levere den bedste service, kan man ikke forvente europæiske standarder. Arbejdet er ikke som i Europa tilrettelagt efter ugeskemaer og lignende. For at få alt til at fungere optimalt, kræves der en personlig indsats fra deltagernes side.

Klar til at tage af sted?

Reservér en plads på et af projekterne i Guatemala