Tilbage til projekt-oversigt

Bliv frivillig i Bolivia

Frivilligt arbejde i Bolivia er en enestående mulighed for at opleve landet, kulturen og den lokale befolkning på nærmeste hold og få en oplevelse for livet. 

Information

Mange forskellige projekter

2-12+ uger

Fra kr. 11.740,-

Frivilligt arbejde i Bolivia

I Bolivia har du mulighed for at vælge mellem flere forskellige former for frivilligt arbejde. Du kan bl.a. vælge at arbejde på hospitaler, plejehjem, børnehjem, med handicappede eller i junglen. Arbejdet organiseres i samarbejde med sprogskolen og lokale bolivianske organisationer og institutioner.

For at du kan være klædt godt på til at indgå i frivilligt arbejde, starter du dit ophold i Bolivia med et spanskkursus.

Det kombinerede sprog- og arbejdsprogram består af minimum 2 ugers sprogundervisning efterfulgt af frivilligt arbejde af en varighed på 4-24 ugers varighed. For nybegyndere kræves normalt minimum 4 ugers indledende spanskkursus.

Et sprog- og arbejdsophold i Bolivia giver dig ikke blot lejlighed til at bruge sproget aktivt hver dag; du vil komme til at deltage i aktiviteter, som vil give dig vigtige erfaringer, og hvor du bidrager til udviklingen af et land med store problemer og endnu større potentiale. Som frivillig skal du være parat til at give en hånd med overalt. Arbejdet kræver fleksibilitet, initiativ, modenhed og gå-på-mod. Til gengæld får du en unik mulighed for at lære Bolivia at kende indefra.

Programstart

Der er programstart hver mandag året rundt, med ankomst søndagen før.

Vores projekter i Bolivia

Herunder finder du en beskrivelse af de forskellige arbejdssteder, vi tilbyder i Bolivia. Bemærk venligst, at beskrivelsen er vejledende, da indholdet af det frivillige arbejde afhænger af den enkelte institutions behov og dine erfaringer og kvalifikationer.

Sprogkurset

Som frivillig i Bolivia starter du dit ophold med et spanskkursus på minimum 2 uger, så du er godt klædt på til arbejdet. Du modtager 20 spansklektioner om ugen i grupper på max. 5 studerende. Lektionerne består af struktureret grammatikundervisning, interaktive aktiviteter, samtale og skriftlige øvelser. Du er naturligvis også velkommen til at vælge en endnu mere intensiv kursustype, hvis du vil gøre hurtigere fremskridt.

 

Indkvartering under sprogkurset

Under sprogkurset bliver du indkvarteret ved en boliviansk værtsfamilie. Familierne tilhører den bolivianske middelklasse, men man skal ikke forvente en levestandard, der kan sammenlignes med en europæisk middelklassefamilie.

Du får dit eget værelse, med mindre andet ønskes. Du skal normalt dele badeværelse med andre i familien. Værtsfamilierne bor i kvarterer, der normalt ikke ligger længere end 20 til 30 minutters gang fra skolen, og de fleste bor indenfor en afstand af 5 til 15 minutter.

Skolen arrangerer adskillige korte og længere udflugter til seværdigheder i hele landet, bl.a. Tarabuco, Potolo, Potosi, Uyuni, Macchu Pinchu, Titicaca søen osv.. 

Indkvartering under arbejdsopholdet

Under det frivillige arbejde i Sucre kan deltagerne vælge at bo hos en værtsfamilie eller i dobbeltværelse i en 3-værelses lejlighed med delt badeværelse, køkken, opholdsstue og spisestue. Lejligheden har kabel-tv, en lille smuk patio og en stor blomsterhave.

Priserne for lejlighed er eksklusiv mad og rengøring. Sengetøj og håndklæder skiftes en gang om ugen. Det er ikke tilladt at holde fester, drikke alkohol eller at have overnattende gæster. Der gives ingen refundering ved afbrydelse af planlagt ophold. Vælger du at arbejde i nationalparken, bliver indkvarteringen arrangeret af parkens ledelse. Her er mad er ikke inkluderet i prisen.

 

Børnehave for fattige børn

En vuggestue og børnehave til ca. 30 børn i alderen 1-6 år, hvor børnene fra mandag til fredag får morgenmad og frokost.

Her kommer børn, hvis mødre er prostituerede, voldsramte eller fattige. Hjemmet har stor betydning for børnene, som ellers ville være overladt til sig selv hele dagen

De frivillige assisterer pædagogerne med alle aktiviteter. Sammaen lærer I de ældste af børnene alfabetet, lærer dem at tælle, kende navne på farver, hjælper med tegning, maling, klippe-klistre, sang, dans og leg. Hjemmet mangler spil, farvebøger, (farve)blyanter og andet undervisningsmateriale, men også pulvermælk, børnetøj, sko, sæbe, shampoo osv.. På grund af sommerferie er der lukket fra midt i december til midt i februar.

 

Efterskoletids-aktivitetscenter

Dette center tilbyder ekstra undervisning til børn i alderen 4 til 15 år. Det ligger i et fattigt forstadskvarter til Sucre. De ældste børn kan få rådgivning om mulighederne for videreuddannelse. Derudover tilbydes fritidsaktiviteter, undervisning, lægehjælp og madordning.

Børnene kommer fra indianske familier, som er flyttet til hovedstaden i håb om at få bedre vilkår. De fleste familier overlever ved at sælge grøntsager på markedspladser i området. Hjemmet modtager ca. 40 børn om formiddagen og 90 til 150 om eftermiddagen. Frivillige kan undervise i fag som matematik, engelsk, historie, kemi, geografi, alt afhængig af spanskkundskaber, men også hjælpe til med daglige opgaver som opvask, madlavning, maling af hjemmet osv.. På grund af sommerferie er der lukket fra midt i december til midt i februar.

 

Kulturcenter

Centrets formål er at udvikle børns læsefærdigheder, gøre biblioteker mere tilgængelige og forsyne sygehuse, fængsler og fattige nabolag med bøger, arrangere bogmesser og andre begivenheder. Centret har et område, hvor børn introduceres til læsning og møder hinanden på tværs af klasseskel. Biblioteker er åbent både for elever og professionelle. Tekniske workshops er åbne for unge, der gerne vil lære et håndværk. Opgaver til frivillige i de forskellige projekter kan være:

 

 • Workshops i kunsthåndværk eller miljøbevidsthed for børn i alderen 4 til 14 år
 • Arbejde i biblioteket
 • Lektiehjælp for elever fra 7 til 18 år, især i matematik, samfundsfag, naturfag og sprog
 • Designe plakater og brochurer, skrive nyhedsbreve
 • Hjælpe med f.eks. møbelproduktion
 • Hjælpe til i kantinen.

Børnehave 1

Denne børnehave ligger ca. 10 minutter fra byens centrum. Her undervises ca. 320 børn i alderen 4 til 5 år fra fattige indianske familier, som bor i byens udkant. De 8 lærere forbereder børnene til folkeskolen. Børnehaven fungerer som et trygt sted for disse udsatte børn. Der er stort behov for frivillige til at assistere lærerne. Hjemmet mangler (farve)blyanter, billedbøger, hæfter og andet undervisningsmateriale. Frivillige arbejder fra 8 til 12.

 

Børnehave 2

Denne offentlige børnehave og skole ligger 10 minutters gang fra den internationale sprogskole. De fleste af børnene er af indiansk afstamning og kommer fra fattige familier, som bor lige uden for Sucre. Der er ca. 170 børn i alderen 4 – 5 år fordelt over 3 førsteklasser og 2 andenklasser. Der er kun 6 lærere ansat på hjemmet. Et 4 ugers arbejdsophold er minimum.
Opgaverne er stort set det samme som hos børnehave 1, og lignende gaver er selvfølgelig altid velkomne.

 

Børnehave for handicappede børn

Dette er den eneste børnehave i Sucre, der accepterer handicappede børn. De frivilliges opgaver er at assistere personalet og underholde børnene.

Psykiatrisk hospital for voksne

På hospitalet er der plads til 400 patienter, som passes af et team af læger, sygeplejersker, assistenter, psykologer, fysioterapeuter og bolivianske medicinstuderende. Hospitalet er rent og velorganiseret. De frivilliges opgaver består hovedsageligt af at tale med patienterne, at hjælpe med øvelser, sportsaktiviteter og personlig pleje osv. På hospitalet er der en afdeling for ældre patienter, som bl.a. behøver hjælp med rullestolen, avislæsning og spisning.

 

Hospital for handicappede børn

Hospitalet og hjemmet drives af præster, der især beskæftiger sig med handicappede børn. På hjemmet bor der 170 børn mellem 1 og 17 år. De er alle fattige børn fra landområderne, som ikke kan få lov til at bo på almindelige børnehjem på grund af deres handicap.

Frivillige kan hjælpe børnene med deres fysiske øvelser, lege med dem, spille fodbold og tage på udflugter. Der blev anskaffet to heste til fysioterapi, og frivillige som kan ride er meget velkomne. Derudover er der behov for hjælp med lektier og andre aktiviteter på hjemmet. På hospitalet foretrækkes det, at den frivillige mindst kan blive i 3 måneder. Arbejdstiden ligger enten om formiddagen eller eftermiddagen.

Adoptionscenter

Børnehjemmet huser børn mellem 0 og 6 år, som venter på at blive adopteret. Det er meget velrenommeret og drives hovedsageligt af nonner. Hjemmet ligger tæt på centrum, ca. 10 min. i bus fra skolen. Den frivilliges arbejde vil bestå i at være sammen med børnene, spille og lege med dem, give dem mad og beskæftige dem med forskellige kreative aktiviteter. Det er meget vigtigt, at du er glad for børn, energisk og klar til at give børnene den kærlighed, de ikke får fra deres familie. Du vil muligvis blive bedt om også at arbejde i weekenden.

Vuggestue, børnehave og dagcenter

Dette center ligger i et landområde meget tæt på Sucre. Det er et værested for ca. 25 børn under seks år. Centrets budget er for lavt til at dække de basale behov såsom vedligeholdelse, infrastruktur, redskaber til legepladsen, mm..

Børnene kommer fra indianske familier, som er flyttet til hovedstaden i håb om at få bedre vilkår. Mødrerne fremstiller souvenirs, som sælges på markederne, og fædrene arbejder som daglejere i byen eller er emigreret til Argentina for at søge arbejde.

Centret er åbent mandag – fredag fra kl. 7:30 til kl. 15:30. Børnene får 2 måltider samt en snack om eftermiddagen. Tre indianske kvinder fra landsbyen passer børnene, giver dem mad og underholder dem. De får en mindre belønning fra regeringen for deres arbejde.

Frivillige hjælper de ansatte, laver forefaldende arbejde og aktiviteter for børnene.

 

Hogar Mallorca

Misk’I Wasi, “et godt hjem” på Quechua, blev stiftet i 2005. Hjemmet, som nu kaldes for Hogar Mallorca, er et tilflugtssted for gadebørn i alderen 6 til 17 år, som modtager børn og unge uanset årsagen til deres situation. Her bor ca. 65 drenge, som får sund mad, en seng og mulighed for at komme i skole. De fleste børn tjener penge ved at hjælpe på autoværksteder, pudse sko eller sælge aviser og brød på gaden. Hjemmet betaler undervisningsmaterialet, men de skal selv købe og betale deres tandpasta, tandbørste, shampoo og WC-papir for at lære lidt om penges værdi. Derudover skal de selv holde deres sovesale pæn og ren, så de lærer at tage ansvar for sig selv og andre. Hjemmets indtægter kommer fra donationer og et bageri “Delicious Bread”, hvor drengene efter tur står for salg og markedsføring.

Som frivillige kan du hjælpe drengene med lektier og personlig hygiejne. Du kan også undervise dem i musik, sport (fodbold, basketball osv.) hjælpe til i bageriet og sælge brød. Hogar Mallorca er tæt ved sprogskolen og de frivilliges indkvartering.

 

Sikret døgninstitution

Denne ungdomsinstitution er specialiseret i resocialisering af unge teenagedrenge, som enten er hjemløse eller er havnet i kriminalitet. Institutionen ligger en halv time fra Sucre’s centrum og kan huse op til 20 beboere. Drengene får hjælp til at færdiggøre deres skolegang og modtager lægehjælp og terapi. Formålet er at udvikle deres selvværd, færdigheder og almene dannelse for at hjælpe dem med at få en fremtid. De undervises bl.a. i håndværk, bagning og dyrkning af afgrøder, hvilket giver dem mulighed for at få en indtægt. Derudover deltager de i forskellige sportslige og kreative aktiviteter. Institutionen har mest brug for mandlige frivillige, der f.eks. vil kunne undervise i engelsk eller i håndværk, spille musik eller dyrke sport sammen med drengene. De har brug for at lære at håndtere deres frustrationer på en opbyggelig måde, og her kan især sport være et rigtig godt værktøj. Særligt fodbold er populært, så det vil være en stor fordel, hvis du vil med på fodboldbanen. Drengene har behov for at tale med voksne, som kan fungere som positive rollemodeller. Er du nybegynder i spansk, vil det være nødvendigt at følge minimum 4 ugers sprogundervisning, før du starter på arbejdet. Har du haft spansk før, vil det sandsynligvis være tilstrækkeligt med 2 ugers undervisning. Dine opgaver kan være:

 • Undervisning i engelsk, mekanik og træsløjd
 • Bagning
 • Køkkenhave
 • Spille teater, musik og fodbold sammen med drengene

Frivilligt arbejde i Bolivias jungle

Ved Beni flodens bredder, i Bolivias Amazonjungle, ligger Madidi Nationalparken, som er bedst kendt for at være et af de steder i verden med den største artsrigdom.
Her bor 235 Tacana indianere, der med støtte fra internationale NGO’er har bygget et Eco-Lodge 15 minutters gang fra landsbyen.

Lodget, som ejes og drives af de lokale landsbyfamilier består af 7 hytter, der ligger spredt i regnskoven. Alle med elektricitet i aftentimerne, eget toilet, brusebad og en lille terrasse. Derudover er der en lille restaurant og et traditionelt rundt hus, der rummer en butik, hvor der sælges lokalt kunsthåndværk, en bar og en udstilling om tacana indianernes kultur, deres oprindelige jagteknikker og viden om økologi og planter til fremstilling af naturmedicin.

Som frivillig kan du bl.a. undervise voksne såvel som børn i engelsk. Sprogt er et vigtigt redskab for befolkningens kommunikation med turisterne. Derudover kan du som frivillig hjælpe til med at fremstille sukkerrørssaft fra sukkerrør, vedligeholde stier, registrere fugle-, dyr- og plantearter. Har du særlige forudsætninger, vil du efter aftale med ledelsen kunne tilrettelægge dine arbejdsopgaver.
Du besøger familier i deres huse lavet af palmeblade og bambus, deltager i deres hverdagsliv, lærer at fiske, gå på jagt og lave mad på traditionel indiansk vis.

Indbyggerne har i de sidste år uddannet sig som kokke, kunsthåndværkere og guider med bl.a. trekkingture gennem junglen.

Når der er turister, vil du blive indkvarteret på Eco Lodge’et og spise de mere internationale måltider med kødretter, der serveres for turisterne. Er der ingen turister, kommer du til at bo enten i en 8 personers sovesal med fælles bad og toilet eller hos en værtsfamilie i landsbyen med enkeltværelse og delt badeværelse. Familien serverer 3 måltider om dagen med tropisk frugt som bananer, ananas, papaya osv., frisk fisk, stegte bananer, mandioca eller yucca, majs eller ris og meget lidt kød.

San Miguel-området er fugtigt og varmt. Dog kan der om vinteren i juni og juli måned være kolde vinde fra syd, når den arktiske vind Surazo blæser. Der er to sæsoner, regnsæson fra december til april og tørsæson fra maj til november.

I landsbyen er der ikke elektricitet eller telefon- og internetforbindelse. Under sprogkursusopholdet i Sucre modtager du en orientering, og koordinatoren arrangerer din rejse. Flybilletten fra La Paz til Rurrenabaque tur/retur er inkluderet i programprisen. Et medlem af samfundet kommer og henter dig i Rurrenabaque, hvorfra man sejler 40 minutter op ad floden til landsbyen.
Minimum-ophold: 4 uger.

Praktik

De fleste af de nævnte projekter og arbejdssteder kan modtage praktikanter. Send en e-mail til [email protected] hvor du forklarer dine ønsker og fortæller hvilke krav, din studievejleder stiller. Så vil EXIS finde ud af, hvor du bedst vil kunne passe ind.

Spanskundervisning og socialt arbejde. Indkvartering ved værtsfamilie (halvpension, enkeltværelse)

Sprogkursus (antal uger) Frivilligt arbejde
(antal uger)
Pris
2 2 12.999,-
2 4 16.150,-
2 8 22.450,-
4 4 20.575,-
4 8 26.875,-
6 4 25.000,-
6 6 28.150,-
8 2 26.275,-
8 4 29.425,-

Spanskundervisning (værtsfamilie) og socialt arbejde (dobbeltværelse i kollegielejlighed)

Sprogkursus (antal uger) Frivilligt arbejde
(antal uger)
Pris
2 2 11.740,-
2 4 13.630,-
2 8 17.410,-
4 4 18.055,-
4 8 21.835,-
6 4 22.480,-
6 6 24.370,-
8 2 25.015,-
8 4 26.905,-

 Spanskundervisning (værtsfamilie) og frivilligt arbejde på jungle-projektet

Sprogkursus (antal uger) Frivilligt arbejde
(antal uger)
Pris
2 2 17.050,-
2 4 21.925,-
2 8 31.675,-
4 4 26.350,-
4 8 36.100,-
6 4 30.775,-
6 6 35.650,-
8 2 30.325,-
8 4 35.200,-

Detaljer
Kontakt venligst [email protected] for oplysninger om priser på længerevarige ophold.

Inkluderet i prisen

Frivilligt arbejde i Bolivia

Indkvartering ved omhyggeligt udvalgt boliviansk værtsfamilie med halvpension og tøjvask eller i lejlighed eller junglen

Intensiv sprogundervisning med højtuddannede, kompetente og meget motiverede lærere

Hjælp af lokal koordinator under hele opholdet

Bøger og undervisningsmateriale

N

Test og ugentlige evalueringer

Diplom og niveaubedømmelse ved afsluttet kursus

Længere ekskursioner og specielle aktiviteter til kostpris

Postafsendelse, bagageopbevaring, opbevaring af værdigenstande og email-service

Jobformidling samt forberedelsestimer til det frivillige arbejde

Håndbog før afrejse

Flybilletten t/r La Paz – Rurrenabaque (ved “Oplev Junglen”-projektet)

Følgende er ikke inkluderet i priserne:

 

 • Flybilletter

 • Rejseforsikring (EXIS sender gerne et tilbud på en police, som passer til dit ophold)

 • Tillæg ved tilmelding til to forskellige arbejdspladser (140 USD)

 • Eventuelle udgifter til transport til arbejdsplads, hvis ikke på gåafstand

 • Administrationsgebyr til praktikplads, 250 USD

Helligdage

Sprogskolen holder lukket på følgende officielle helligdage:

2023: 23/1, 20/2, 21/2, 7/4, 1/5, 8/6, 21/6, 7/8, og 2/11.
Skolen holder lukket fra d. 25. december 2023 til d. 8. januar 2024.

 

Landet

Bolivia er beliggende midt i Andesbjergene med grænser til Peru, Paraguay, Argentina, Brasilien og Chile. Det er det højest beliggende og mest isolerede land i Sydamerika og har stadig områder, der er forholdsvist uberørte af den vestlige livsstil. På grund af landets størrelse – det dobbelte af Spanien – har Bolivia næsten ethvert tænkeligt klima og terræn lige fra snedækkede tinder på over 6.000 meter til subtropisk lavland og fugtige regnskove i det bolivianske Amazonebassin.

I 1880 blev Bolivia, efter Stillehavskrigen med Chile, afskåret fra havet. Titicaca-søen, den højest beliggende sejlbare indlandssø i verden, kompenserer dog for denne mangel med krystalblåt vand, sivbåde og øer med pre-colombianske ruiner.

I Bolivia findes nogle af kontinentets bedste muligheder for at se det sydamerikanske dyreliv f.eks. jaguar, lama, myresluger, chinchilla, kondor og den sjældne brillebjørn.

 

Sucre

I 1987 blev Sucre udnævnt til “Patrimonio Cultural de la Humanidad” af UNESCO.

Byen kaldes også ”Den Hvide By” på grund af dens utallige koloniale bygninger, der alle er malet hvide og med skinnende røde tegltage. Det er en forholdsvis lille by med ca. 130.000 indbyggere. Byen ligger omgivet af lave bjerge i en af Andelsbjergenes dale.
Sucre er en af Bolivias vigtigste universitetsbyer og et kendt center for undervisning og progressiv tankegang.

Sucre og de nærliggende landsbyer har en stor indiansk befolkning, der har bibeholdt deres skikke og farverige beklædning. Lokale såvel som turister tiltrækkes af de mange markeder, hvor mad, tekstiler og andre produkter sælges efter lange forhandlinger om prisen.

Med de lave priser på indenrigsfly er Sucre en god base for at opleve andre dele af Bolivia.

Religionen

Selvom 95 % af den bolivianske befolkning føler sig som del af den romersk-katolske kirke, har over halvdelen af befolkningen bibeholdt de traditionelle indianske trosretninger og værdisæt. Besøgende møder et venligt og fascinerende folk, hvis levevis er fyldt af modstridende doktriner, ritualer og overtro. 

EXIS i Bolivia

De fleste af vores projekter ligger i Sucre, men du har også mulighed for at blive frivillig i Bolivias jungle.

Klimaet

Bolivia har tre klimazoner: subtropisk, tropisk og temperet. Naturen er derfor forskellig afhængigt af hvor i landet, man befinder sig. I lavlandet er der frodigt og fugtigt, mens højlandet er goldt og tørt. I den østlige del af landet er somrene oftest varme og fugtige, mens man i den vestlige del af landet kan opleve megetkolde og snefulde vintre.

 

Befolkningen

Selv om 95 % af den bolivianske befolkning bekender sig til den katolske kirke, har over halvdelen af befolkningen bibeholdt de traditionelle indianske trosretninger og værdisæt. Besøgende møder et venligt og fascinerende folk, hvis levevis er fyldt af modstridende doktriner, ritualer og overtro.

 

Sproget

Det officielle sprog er spansk, men der tales også flere oprindelige sprog. 

Inden du tager af sted

At deltage i frivilligt arbejde kræver modenhed, fleksibilitet, selvstændighed og lyst til socialt arbejde. Det er følelsesmæssigt krævende at arbejde med dårligt stillede mennesker, men det giver samtidig mulighed for at udføre et meningsfuldt arbejde, få unikke erfaringer og ikke at forglemme – en oplevelse for livet.

Især i starten kan det synes overvældende at skulle tilpasse sig helt fremmede forhold, klare sig på et andet sprog osv.. Tingene fungerer ikke, som du er vant til, folk reagerer ikke, som du ville forvente. Klimaet, maden, stemningen – alt er anderledes. Det er en stor udfordring og kræver gode tilpasningsevner at bo og arbejde i et udviklingsland.

I forbindelse med dit arbejde vil du dagligt blive konfronteret med en barsk social virkelighed og få oplevelser og erfaringer, der er meget forskellige fra turistens.

Forvent ikke, at der ligger et færdigt program til dig, når du begynder på arbejdet. Har du bestemt dig for at arbejde med børn, er det godt, at du selv har en idé om, hvordan man beskæftiger børn – håndarbejde, sport, leg, eller hvad du ellers kan finde på. Brug din fantasi, og vær kreativ.

Det er vigtigt at forstå, at børnenes vilkår på børnehjem i fattige lande er meget anderledes end i Europa. De basale behov som mad, tøj og et tag over hovedet opfyldes, men personalet er enten ikke uddannet eller har ikke tid til flere opgaver. I nogle lande arbejder personalet endda på frivilligt basis. Vi vil gerne gøre alle særligt opmærksom på, at mangel på personale og/eller mangel på personalets uddannelse kan være årsag til at disciplinen opretholdes på gammeldags facon, dvs. med fysisk afstraffelse. Som frivillig kan du være med til at vise personalet andre positive metoder til at opretholde disciplinen.

Selvom EXIS altid bestræber sig på at levere den bedste service, kan man ikke forvente europæiske standarder. Arbejdet er ikke, som i Europa, tilrettelagt efter ugeskemaer og lignende. For at få alt til at fungere optimalt, kræves der en personlig indsats fra deltagernes side. 

Klar til at tage af sted?

Reservér en plads på et af projekterne i Bolivia