Tilbage til projekt-oversigt

Sebastian: skræddersyet ophold i Ecuador

– Artikel af Laila Mirzaei Pedersen

 

“Vær åben, dans – og nyd hvert øjeblik!”

Hos Exis kan man vælge at skræddersy sin egen rejse, hvor man blander forskellige former for frivilligt arbejde. Det er netop hvad Sebastian valgte at gøre, da han over 16 uger sammensatte sit helt personlige program i Ecuador, som ikke alene kom omkring sprogskoleophold, men også frivillige projekter med hjælp til både børn og dyr.

Sebastian brugte den første måned på skolebænken, på vores lokale sprogskole i Quito (som er én af Latinamerikas mest anerkendte sprogskoler), hvor han deltog i et et standardkursus i spansk, hvilket består af 20 timers undervisning om ugen. Et lokalt sprogkursus giver en super god start på et ophold i Latinamerika, både fordi man får et sprogligt fundament at stå på (eller får udbygget det sprogniveau man har i forvejen) og fordi det er en god måde at blive introduceret til det lokale. Sebastian fortæller, at udover den formelle undervisning på skolen, så var samtaler med de lokale, såsom f.eks. Uber-chauffører og lignende, også har været med til at forbedre hans spanske evner. Under sprogkurset bor EXIS-deltagere hos lokale værtsfamilier, som er del af det  netværk, som skolen har opbygget gennem over 30 år.

Således boede Sebastian boede hos en lokal værtsfamilie, hvor han fik sit eget værelse og delte hus med en amerikansk medfrivillig. Han beskriver familien som super sød og nævner, at han udviklede et nært bånd med værtsfamiliens hjælpers datter. Hans værtsfar er producer, hvilket gav Sebastian muligheden for at se hvordan det fungere at indspille diverse sange med kendte kunstnere fra Ecuador.

Efter at have afsluttet sprogundervisningen, begyndte Sebastian sit frivillige arbejde ved at være frivillig på et fritidshjem for udsatte børn i Quito, hvor han brugte tid med børnene, legede med dem, hjalp dem med lektier og agerede i det hele taget som en positiv rollemodel. Sebastian beskriver tiden på hjemmet som ”givende, mangfoldige og fyldt med meningsfulde opgaver”. En bonus ved at vælge et projekt i Quito er, at man i langt de fleste tilfælde kan blive boende hos den samme værtsfamilie som man havde under sprogkurset og på den måde have en lidt mere permanent base i en længere periode.

Welcome to the Jungle!

Da Sebastian også er interesseret i at hjælpe dyr, holdt han efter fire uger på fritdshjemmet en ”pause” for i stedet at være frivillig på et Wildlife Rescue Center langt ude i junglen. Dette projekt giver et sikkert tilflugtssted for dyr, som politiet eller miljøministeriet i Amazonasområde har reddet fra smuglere. Frivillige bidrager med alt fra fodring til stioprettelse, mens centret stræber efter at genudsætte dyr i naturen og sikre komfort til de alvorligt skadede dyr. Uddannelse, forskning og miljøbevidsthed er centrale elementer i programmets mission.

I junglen var Sebastians opgaver også meget varierede – fra at fodre dyr og fange græshopper til at søge efter blade og bære sand. Han fortæller: “at være mindre end en halv meter fra en tapir, mens du fodrer den, er en oplevelse, der er svær at beskrive”.  Sebastian reflekterer yderligere over, at alle er små brikker i et større puslespil når han snakker om hans opgaver i junglen. Da de små handlinger de frivillige bidrager med, hjælper den større mission om at bevare og rehabilitere dyrelivet i Amazonas.

Under sin rejse til junglen mødte Sebastian en lokal som hed Samuel, som tog Sebastian under sin vinge. Samuel tog ham med hjem til sin familie og senere gik de også ud og fik en øl sammen. Den åbenhed og venlighed, han oplevede, slog Sebastian som værende noget af en kontrast til den typiske danske virkelighed.

Tilbage til børnene i Quito

Efter en måneds tid i junglen, begav Sebastian sig tilbage til Quito, for at afslutte sit ophold med endnu 4 ugers frivilligt arbejde på fritidshjemmet for udsatte børn. Da han vendte tilbage, bemærkede han, at børnene virkede glade for at se ham igen, hvilket bekræftede ham i, at hans valg om at komme tilbage var det helt rette. Det satte hans tanker i gang: hvis et ophold på bare en måneds tid, kan fremkalde den reaktion og gensynsglæde, virker det som om, man rent faktisk kan gøre en lille positiv forskel for nogle konkrete mennesker, selv på ret kort tid.

Sebastian opfordrer andre til at udforske forskellige kulturer, arbejde frivilligt og omfavne mangfoldigheden. Han deler en opfordring til at være åben, danse og nyde hvert øjeblik, da tiden går hurtigt. For Sebastian har denne rejse ikke kun beriget ham selv og skabt minder for livet, men har også sat ham i stand til at gøre en positiv forskel for andre. Han mener, at det at udforske og lære om andre kulturer er den bedste måde at forstå et land, dets kultur og natur på.

Hvis du ligesom Sebastian gerne vil skræddersy din egen EXIS-rejse, er du velkommen til at udforske vores destinationer på hjemmesiden – og kontakte os, hvis du har brug for inspiration eller sparring.

Du kan læse mere om EXIS’ programer med spansk-kurser og frivilligt arbejde i Ecuador, på: www.exis.dk/frivilligt-arbejde-udlandet/ecuador/