Tilbage til projekt-oversigt

Frivillig på gymnastik-akademi i Kenya

– Artikel af Laila Mirzaei Pedersen 

Matilde fra Rungsted har arbejdet som frivillig på et gymnastik akademi i Kenya. Her fortæller vi om hendes oplevelser med en anden kultur og andre levevilkår.

 

Matilde fra Rungsted besluttede sig for at tage på en 3 måneders rejse som frivillig i Kenya, for at bryde væk fra det stereotype hverdagsliv og samtidig opleve en ny kultur.

Hun ønskede særligt at få et nyt perspektiv på livet og lære at forholde sig til nye problemstillinger, som man måske ikke oplever i Danmark.

De fleste EXIS-deltagere i Kenya er frivillige på enten børnehjem eller i Nationalpark (eller i praktik på hospital), men Matilde ville rigtig gerne finde et projekt der passede med hendes passion for gymnastik. Da hun faldt over en artikel om en tidligere EXIS-deltager i Kenya, virkede det helt oplagt for Matilde, at vælge at være frivillig på et gymnastikakademi, som EXIS tilbyder ophold på.

Hun fortæller at hendes rejse og arbejdet satte livet hjemme i Danmark i perspektiv og at hun fik en ny tilgang til at håndtere udfordringer.

På gymnastik-akademiet var arbejdsopgaverne meget åbne, hvilket hjalp Matilde med at blive en integreret del af lokalsamfundet. ”Jeg trænede med de ældre gymnaster fra kl. 10-13”. Herefter skulle hun videre i en ”tour bus”, hvor de medbragte alt udstyr og trænede andre lokale i forskellige landsbyer rundt i Kenya. Dette gav gode muligheder for at se meget af Nairobi og dets omegn – også en masse steder som man ikke får set når man ”bare” er turist. ”Det var fantastisk at blive taget ind af lokalsamfundet og opleve kulturen på så en tæt måde” fortæller hun.

Hun forklarer videre, at dét at træne og være sammen med folk på samme alder som hende selv, gjorde det lettere at skabe en hverdag og få et ”fritidsliv” i Kenya. Hun skabte stærke relationer med dem, hun trænede, og blev taget ind som en del af lokalsamfundet. “De tog hånd om mig, som var jeg en af deres egne,” siger hun.

Udover at træne med de ældre gymnaster og deltage i ture rundt omkring i Nairobi, fandt Matilde tid til at også selv at træne, ligesom hun tog ud for at opleve en masse af de lokale shows med lokale dansere. Denne rutine mindede om livet derhjemme, hvor hun også bruger tid på at træne og på at se opvisninger.

Mathilde husker at når hun havde fri fra gymnastikakademiet, tog hun oftest ind til byen eller tilbragte tiden med de nye lokale venner, som hun havde fået. Derudover så hun også området på anden vis, såsom safari, vandre og besøge forskellige markeder.

Disse oplevelser og måder at se Kenya på gjorde et stort indtryk på Mathilde, som oplevede ting og steder man ikke ville kunne se i lille Danmark.

Når Mathilde tænker tilbage på episoder som har efterladt et varigt indtryk, fremhæver hun især dét at være sammen med de lokale og opleve deres hverdag på tæt hold.

 

Kulturchok

 

Indkvarteringen i Kenya var et kulturchok i starten, da hun først boede i en lejlighed/hus, som ikke mindede om de europæiske standarder: ”huset ville blive betragtet som en lade i Danmark, men for dem var det et luksushus” reflekterer hun.

Hun lærte derfor hurtigt at sætte pris på de danske standarter men også på den enkle livsstil og den glade tilgang til livet, som lokalbefolkningen har.

Lidt senere i opholdet, rykkede Matilde over til den normale indkvartering hos koordinatoren, hvor forholdene er bedre – men selvfølgelig stadig noget andet end man er vant til i Danmark.

 

 

Matilde lærte meget hurtig, at livet i Kenya ikke blev taget så tungt. ”De lever virkelig efter mottoet ’Haakuna matata’ – ingen bekymringer. Det var inspirerende at se, hvor afslappet de tog livet” forklarer hun.

Folkefærdet som hun mødte, var utrolig søde og venlige, de tog alt en time ad gangen og levede i nuet, så længe man er rask, så har man det godt. Dette satte meget i perspektiv for Matilde, da hun kiggede tilbage på det danske liv og måden mange danskere lever deres liv.

”De har så lidt, men de er rige på omgivelser og mennesker. Det satte virkelig tanker i gang om, hvor godt vi har det herhjemme.”

Satte livet i perspektiv

Det kunne være meget overvældende at se, at folk ikke havde råd til at spise hver, folk der tigger eller sov på gaden. Men på en eller anden måde, vænner man sig til det med tiden.

Hun blev meget rørt af den medmenneskelighed de alligevel udviste selvom de havde det svært. De delte gerne af det de havde, om det var mad, penge eller omsorg. Det mindede hende om vigtigheden af medmenneskelighed og åbenhed samt mener hun, at danskerne kunne lære meget af den ånd de har i Kenya.

Denne lærdom har hun taget med hjem til Danmark og hun fortæller, at det at komme tilbage til Danmark er overvældende. Efter tre måneder i Kenya føles det som at leve i en parallel-verden. Hendes venner og familie savnede hende, og hverdagen fortsatte, mens hun selv oplevede så meget nyt.

Jeg savner den hverdag, jeg havde i Kenya, og vil gerne tilbage igen,” siger hun.

Hun slutter af med at sige at denne oplevelse i Kenya, ikke kan byttes med noget andet – og anbefaler andre, der har lyst til at være frivillig, til at tage springet, så længe man er engageret og er klar på at opleve nye ting.

 

Læs om dine mulighed som frivillig i Kenya med EXIS