Tilbage til projekt-oversigt

Mads & Rene – Praktik på fodboldskole i Kenya

Trænere på sportsakademi i kenyansk slumkvarter

Hvordan kan en akademisk uddannelse kombineres med et livsbekræftende udlandseventyr? Da René Melvad Jørgensen og Mads Pedersen, to 25-årige idrætsstuderende fra Aalborg Universitet, i foråret 2012 overvejer hvad de skal skrive om på deres 9. semesters projekt griber de muligheden for at rejse ud i verden og kombinere projektskrivningen med et udlandsophold. Den mulighed får de i Kenya, hvor de gennem et arbejde som frivillige fodboldtrænere får indblik i en side af Afrika som almindelige turister aldrig får at se – helt tæt på.

Mads og René kontakter den danske virksomhed, EXIS, der har mere end 30 års erfaring med at arrangere frivillige arbejdsophold i udlandet. På hjemmesiden www.exis.dk finder de det helt rigtige sted for at foretage deres undersøgelse omkring sportens potentiale for at skabe social udvikling – et sportsakademi i slumkvarteret Pumwani, i Kenyas hovedstad Nairobi. Akademiet arbejder for at rehabilitere børn og unge gennem sport. Her kan de komme helt tæt på den kenyanske kultur og samtidigt blive klogere på, hvordan sport kan hjælpe mennesker til at komme ud af sociale problemer. Mads og René får godkendt deres idé af universitet og i efteråret 2012 rejser de til Nairobi for at arbejde på sportsakademiet i 6 uger.

En varm velkomst

I slumkvarteret, hvor akademiet ligger, er kriminalitet, prostitution og misbrug hverdagskost – et barsk sted for børn at vokse op. Akademiet tilbyder sportstræning til slummens børn og unge og giver dem en masse kompetencer og tro på sig selv – værktøjer de kan bruge til at skabe sig en bedre fremtid. På arbejdsstedet får René og Mads en varm velkomst: ”Vi bliver modtaget med åbne arme! Alle er smilende og hilser med håndtryk og knus” siger René.

Mads tilføjer ”Lige fra starten er alle meget opmærksomme, viser os rundt i slumkvarteret og følger os til bussen hver dag”. René og Mads har fra start en god kemi med alle på akademiet, men de er chokerede over forholdene. Bygningerne er faldefærdige og fodboldbanen fyldt med skrald, glasskår, store sten, brugte kondomer, ødelagte VHS-bånd med mere. Bag det ene mål er der en dyb grøft som lokalbefolkningen bruger som losseplads, hvor hjemløse samles hver dag og tænder bål. Tilmed holder en hjemløs til under en presenning klods op ad fodboldbanen, nær lossepladsen. René fortæller: ”Manglen på udstyr, de faldefærdige bygninger og den næsten livsfarlige fodboldbane gør livet og træningen dernede meget besværligt – men deltagerne og deres evigt positive livssyn og evne til at se på ”the bright side of life” tilsidesætter de dårlige forhold og gør opholdet det hele værd”.

En del af fællesskabet

På akademiet skal Mads og René træne junior- og senior fodboldholdene: ”Vi får hurtigt mere og mere indflydelse og ender med at stå 100 % for træningen af seniorholdet. Derudover bliver vi en slags ”coach” for andre fodboldtrænere og lederen på akademiet spørger os tit om råd til træningsmetoder og fundraising. Det er fedt at få så meget ansvar!

Vi får lynhurtigt en følelse af at være en del af akademiet ” fortæller René. Akademiet modtager ingen fast økonomisk støtte, men gennem donationer hjemmefra fik René og Mads indsamlet penge nok til at kunne finansierer bolde, spillersæt, træningstrøjer og andet udstyr til akademiet. Derudover modtager akademiet et donationsbeløb fra EXIS for alle praktikanter og frivillige, der arbejder der. Mads og René er særligt glade for at træne senior fodboldholdet, hvor spillerne er jævnaldrene med dem selv og kommunikationen er nemmere. Mads: ”Det er rigtig interessant at tale med dem om andet end fodbold og se hvordan de bor osv.”. Han tilføjer: ”Ved at arbejde i slummen oplever du livet og menneskene, på en helt anden måde end som turist. Du bliver en del af kulturen dernede og bliver accepteret”. René: ”Det er en fed oplevelse, der kun kan opleves ved at deltage i frivilligt arbejde”. I fritiden skriver Mads og René på deres projekt, men har også tid til at gå på opdagelse i Nairobi og tage på ture med andre frivillige. De ser blandt andet et par lokale fodboldkampe i den kenyanske Premier League, hvilket er en stor oplevelse. Herudover giver udlandsopholdet mulighed for safaritur, trekking til toppen af Mt. Kenya og et smut til paradis øen Zanzibar.

Drengene gjorde stort indtryk

Mads og René lærer tre jævnaldrende drenge på akademiet rigtig godt at kende. De kommer på besøg hos dem og snakker godt sammen. Mads: ”Det gør stort indtryk da en af drengene, Bryan, en dag fortæller os sin livshistorie. Han fortæller om, hvordan hans bror ved en fejl blev dræbt af politiet, om venners misbrug, dødsfald, anholdelser og meget mere. Han fortæller at foldbolden havde givet ham en tro på at han kunne udrette noget i sit liv, givet ham lyst til at ændre sig og at få en uddannelse. Uden den, havde han nok været kriminel eller død. At kende hans historie og se hvordan han opfører sig, både på og uden for banen, gjorde et kæmpe indtryk! Det er pga. personer som ham, at vi for alvor fik tro på at sporten virkelig kan bruges til at rykke folk”. René tilføjer: ”Det er inspirerende at han vil fortælle os sin historie – han kendte os jo knap nok. Det fortæller også lidt om den kenyanske mentalitet – de er utroligt åbne og livsbekræftende mennesker”.

”Der er flere der smiler dernede end herhjemme!”

René og Mads er ikke i tvivl om at de gjorde en forskel på sportsakademiet. René: ”Jeg følte helt sikkert, at vi gjorde en forskel! Fodboldmæssigt fik eleverne lært en masse og vi fik også samlet penge ind til nyt træningsudstyr. Jeg tror også, at vi var med til at åbne drengenes perspektiv på verden”. Mads indskyder: ”Man kunne fornemme at vores blotte tilstedeværelse betød meget. Dét at to unge fyre rejser den lange vej for at træne dem i fodbold og viser dem interesse, gør en enorm forskel. Mange der er opvokset i slummen oplever at voksne tit er ligeglade med dem”. Mads og René fik en masse viden med hjem, som de kan bruge i både i deres videre studie og fremtidige karriere. ”Vi fik meget mere ud af vores udlandsophold end vi havde regnet med” siger Mads. Også personligt fik de en masse med i bagagen. De var meget overraskede over den glæde de mødte i slumkvarteret og det kunne ikke undgå at smitte af. Mads: ”Selv om de lever i stor fattigdom, har de alligevel så meget livsglæde og optimisme!”. René: ”Alle er imødekommende, hjælpsomme og udadvendte. Der er flere der smiler dernede end herhjemme! Det er noget jeg har lært af og jeg har taget deres positive indstilling til livet med mig hjem”. De er begge enige om at opholdet i Nairobi har været en fantastisk oplevelse, der har lært dem at værdsætte de mange muligheder de har i Danmark.